8 év után új felállásban: Sex Action koncert és album

2013. június 07.  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Nyolc év szünet után készített új stúdióalbumot a Sex Action. A több mint két évtizede a dirty rock stílus kiemelkedő szereplőjének számító zenekar átalakult felállásban mutatja be Olaj a tűzre című anyagát kedden a fővárosi Zöld Pardonban.

8 év után új felállásban: Sex Action koncert és album

Az 1990 óta létező és sikeres, dirty rockot játszó csapatból 2009-ben lépett ki két alapember, Szasza (Szendrey Zsolt) énekes és Miksa (Somlyay Miklós), a basszusgitáros, előbbi helyett Vékony Sándor "Áfonya" lett az új frontember, utóbbit pedig Bense Sándor váltotta.

"Igaz, hogy már 2009-ben lezajlottak a tagcserék a Sex Actionben, de a dolgok soha nem úgy alakulnak, ahogy azt előre eltervezzük. A munka, a szervezés nagy része az én vállamon van, és azóta rengeteg egyéb elfoglaltságom volt, kijött a szólóanyagom, újra koncerteztünk az F.O. Systemmel, Zana Zolinak, aki nálunk dobol, meg ugye ott van a Kartel" - idézte fel Mátyás Attila gitáros, a Sex Action vezetője az MTI-nek.

Mátyás Attila azt is elmondta, hogy a mostanra elkészült új lemez (kiadó: GrundRecords) nyersanyagának egy része, a gitárriffek, a harmóniaváz még az előző felállás idején megszületett, ám utána gyakorlatilag újra kellett kezdeni a munkát. Hozzátette: úgy látja, érdemes volt éveket várni, és csiszolni a számokat, mert az Olaj a tűzre jó lemez lett.

"Közös célunk volt, hogy visszatérjünk a Sex Action gyökereihez, a kilencvenes évek első felében megjelent első három lemez keményebb, nyersebb, szikárabb hangzásához. Azt akartuk, hogy nagyot üssön az anyag, és szerintem sikerült is. Nincs benne sok csavar, de nem is kell" - fejtette ki.

A zenéket és a szövegeket egyaránt Mátyás Attila szerezte, a Pörög a kocka és az Egyet neked szövegeiben Zana Zoltán is közreműködött. A gitáros az F.O. Systemben és a Mátyás Attila Bandben az énekesi szerepet is betölti, a Sex Actionben ezt az arcát mindig is háttérbe tolta, noha a nyitódalt, az Éjféltől hajnalig-ot ő énekli. "A dal hangulata volt olyan, hogy nem passzolt annyira Áfonyához. Ez volt a helyzet az albumzáró Sötét oldallal is, amihez a Zoli által képviselt rapes előadásmód illett inkább".

A talán legpopulárisabb dal, a Miért lennék jó Karai Anna (Bubble Babes, Napfénypresszó) és Áfonya duettje, előbbit a nagyközönség egy televíziós tehetségkutatóból is ismerheti.

A Sex Action 1990 végén alakult, első fellépésük az alternatív zenei élet akkori kultikus fellegvárában, a Fekete Lyukban volt. A nyers gitárhangzásra épülő dirty rockot szexszel átitatott férfisoviniszta dalszövegekkel párosították, óriási közönségsikerrel. Három lemez után 1994-ben a banda Actionre változtatta nevét és stílust váltott, majd 2004-ben állt újra össze Sex Actionként a klasszikus felállásban, a Sziget fesztivál nagyszínpadán.

"Nyilvánvaló, hogy a régi négyest nem lehet kitörölni a rajongók fejéből, de a visszajelzések azt mutatják, mindenki elfogadta az új verziót, és működik a dolog. Június 11-én kedden a Zöld Pardonban a lemezbemutató koncerten közreműködik egy tűzfújó lány, ott lesz velünk Karai Anna, az új lemez dalai közül hetet-nyolcat el fogunk játszani a régi számok mellett" - mondta végül Mátyás Attila az MTI-nek.


 

 

Szólj hozzá!


Hogyan szerettessük meg a zongorát a Spotify-generációval? Például a Walking Dead zeneszerzőjével!

Hogyan szerettessük meg a zongorát a...

Chad Lawson a klasszikus zongorázást keresztezi a legújabb technikai vívmányokkal, az elektronikus zene eszközeivel, így hoz létre egészen...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ints búcsút a nyárnak – vígasztaljon az Akvárium őszi-téli programja

Lemerülünk, kibekkeljük azt a nyolc-tíz hónapot, amíg újra papucsban járhatunk az utcán... Még van pár szabadtéri záróbuli, az Akvárium víz alatti termeiben viszont már beindult az élet – biztosítva a szünet nélküli átmenetet.

Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

Mert valaki biztos, sőt, az online sajtóban megjelent cikkek szerint egy ismert zenekar volt az elkövető.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek