A Kobuciban megünneplik a Magyar Dalt

2019/08/26  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartották és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről évre több tízezer nézővel.

A Kobuciban megünneplik a Magyar Dalt

Aztán Presser Gábor és stábja kiszállt a központi szervezésből, így a rendezvénynek 2015 óta nincs gazdája. Presser úgy nyilatkozott, akinek fontos a magyar dal, annak nincs szüksége központi szervezésre. Jó magyar szokás szerint a rendező helyszínek jó része ekkor el is anyátlanodott (apátlanodott), de vannak még olyan helyek, amelyek őrzik a lángot. Például a Kobuci.

Egy nagyon hosszú este és a hazai világzenei szcéna három meghatározó egyénisége ünnepli a Magyar Dal Napját Óbudán, szeptember 8-án vasárnap a Kobuci Kertben.

Az estét az 1SŐ PESTI RACKÁK nem könnyen kategorizálható, elsőrangú világzenéje kezdi. A Rackák anyanyelve a rockandroll, szenvedélyük a népzene, és e kettő ötvözetéből teremtik meg saját, megismételhetetlen stílusukat. FERENCZI GYÖRGY vezetésével a banda estéről estére hatalmas utat jár be Kalotaszegtől Nashville-ig – és vissza. Zenéjük a legarchaikusabb hagyományok és a legforradalmibb, modern világok között közvetít: az individuálisabb kifejezési formák és a közösségi lét, Petőfi és Hendrix, a cajon és a herfli egyaránt és egyként a sajátjuk. A zenekar ezzel az estével búcsúzik a fesztiválszezontól.

LAJKÓ FÉLIX, avagy az ördög hegedűse, a Vajdaság Paganinije szólóban, duóban, trióban, klasszikus és világzenei műfajban, hegedűn, citerán, fütyülve, suttogva, de révületet keltő trance-ben is ugyanazt az ismételhetetlen zenei világot és tehetséget képviseli. A Magyar Dal Napja sorozatban most új zenei szövettel, új zenésztársakkal, új hangulatokkal érkezik Félix, és vele minden, ami "elsősorban zene... és az utolsóban is" - ahogy ő fogalmazott.

PALYA BEA művészete szintén olyasvalami a hazai könnyűzenei palettán, ami a Magyar Dal Napja legszebb hagyományait nemesíti. Bea zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai zene is épp úgy, mint a kortárs dal-költő egyéniségek munkássága, mint Leonard Cohen, Joni Mitchell vagy épp Aretha Franklin. Egy megütköztetően személyes, nő világ az övé, ami újra és újra lenyűgözi a közönséget az őszinteségével. 2018-ban megjelent albumuk címe a Hazatalálok akár az este mottója is lehetne.

A programbontás:

17.30 Ferenczi György ès az 1ső Pesti Rackák
19.20 Lajkó Fèlix
21.10 Palya Bea

Ami pedig a Kobuci szeptemberi programjait illeti, lesz Maszkura, Budapest Bár, Magashegyi Underground, Péterfy Bori, PUF, Rájátszás – minden, ami szem-szájnak ingere, a szezont a Kiscsillag zárja.

Részleteiben így néz ki:

3. K Dresch Qartet

4.Sze Maszkura és a Tücsökraj

5.Cs Budapest Bár

6.P Európa Kiadó

7. Szo 10:30 Rutkai Bori Banda

20:00 Csaknekedkislány

8.V Magyar Dal Napja

10.K Redbreast Wilson and the Juke Joint Revival

11.Sze A Banda bemutatja: Harmonika Est

12.Cs Magashegyi Underground

13.P Péterfy Bori and Love Band

14.Szo PUF

15.V Kerekes Band

17.Blues Brothers Show

18.Sze 19:30 Indigo

             20:30 Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó

19. Ripoff Raskolnikov

20.P Esti Kornél

21.Szo Rájátszás

24.K Borbély Műhely

25.Sze Kaukázus

26.Cs Zuboly

27.P Parno Graszt

28.Szo Záróbuli – Kiscsillag

Magyar Dal Napja, Kobuci

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek