A Vujicsics elénekli kedvenc Illés-dalainkat

2014. november 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Szörényi Levente 1980-ben megjelent dalával invitál Müpa-beli koncertjére a Vujicsics együttes. A „Hej, barátom…” programja két, egymástól látszólag idegen zenei világ találkozásáról szól. Az együttes november 26-án a Müpában, Szörényi Levente, Tolcsvay László, valamint a táncházmozgalom legendás alakjai, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc közreműködésével mutatja be: az Illés- és Tolcsvay-dalok is harmonika és hegedű után kiáltanak.

A Vujicsics elénekli kedvenc Illés-dalainkat

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics együttes 1974-ben alakult meg Pomázon, azóta ápolja és élteti – az 1975-ben tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató, Vujicsics Tihamér munkássága nyomán – a magyarországi délszláv zenei hagyományt. Indulását nemcsak az akkor kibontakozó táncházmozgalom segítette, de az is, hogy a Budapest környéki települések szerb kisebbsége megóvta vallási, nyelvi és zenei kultúráját. Háromszáz család élhetett akkoriban ezekben a községekben, ahol nem „elviselték” egymást a különböző kultúrájú emberek, hanem teljesen természetesnek vették egymás közelségét. A Vujicsics együttest a mai napig ez a szimbiózis élteti – jelenleg is mindössze egyetlen szerb származású tagjuk van –, és nem értelmezték merőben újjá a délszláv zenei tradíciót, de oly módon adják tovább, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki számára élvezetes legyen.

Talán ez az egyik magyarázata országos sikerüknek, hiszen alig három évvel megalakulásukat követően, 1977-ben lenyűgözték a Ki mit tud? nézőit és zsűrijét is, és – Petrovics Emil zeneszerzőt idézve – technikai tudásuk, együttjátékuk és megnyerő előadói modoruk fényében nem lehetett kérdés, hogy ők viszik haza a népzene kategória trófeáját. A zenekar első nagylemezét Vujicsics együttes címmel 1981-ben jelentette meg, majd a Szerb és horvát népzene, a Samo sviraj, a Vujicsics 25 és a Podravina következett, de számos színházi és filmzene is megőrizte játékukat. Sőt, a Pink Floydot a világhírnév felé elindító amerikai menedzser, Joe Boyd és az általa vezetett Hannibal Records jóvoltából a nagyvilág a Vujicsics, a Muzsikás és Sebestyén Márta nagylemezei által ismerhette meg a magyarországi népzenét.

A zenekar tagjai autentikus előadásmódjukkal, tradicionális hangszereikkel és ellenállhatatlan kisugárzásukkal minden fellépésükön lenyűgözik közönségüket, de negyvenéves jubileumi koncertjük azok számára is meglepetéssel szolgál, akik végig követték pályafutásukat. A különleges találkozás, amely a koncertet keretbe foglalja, a Sebő-együttes egykori tagja, Halmos Béla kezdeményezésének köszönhetően jön létre. „[Szörényi] Levi csak egy gitárral jött. Akkor merült fel, hogy A kuglit eljátszhatnánk akár együtt is. Erre a dalra egy táncházban akár lépést is találnának” – emlékezik vissza Eredics Gábor egy 2012-es jótékonysági koncertjükre. Többen emlékezhetnek arra a tévéfelvételre, amely az Illés-zenekar és Vujicsics Tihamér közös zenélését örökítette meg. Szörényi Levente és Tolcsvay László közreműködésével most ennek a régóta várt találkozásnak tanúi lehetünk, bizonyságot szerezve arról, hogy a hetvenes évek ifjúsága lényegében egyet akart – igaz, más-más utakon –, és a Vujicsics együttes nem véletlenül érezte némelyik Illés- és Tolcsvay-szám hallatán, hogy dallamuk tamburák, harmonikák, hegedűk után kiált.


 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Ráadásul nem is akárki kérte fel erre, hanem a 160 éves Gerbeaud cukrászda, és nem is egy "mezei" csokit fog beburkolni az általa megtervezett...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Boszorkányok pedig nincsenek... vagy de?

Lehet musicalt csinálni egy Arany-balladából? Úgy tűnik, igen. Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből – akármit is jelentsen ez – és tollából, valamint Derzsi György lelkéből – akármit is jelentsen ez – a musical-ballada a Vörös Rébékből, amit ráadásul az Arénában mutatnak...

Utolsó turnéjára indul a KISS!

A legendás együttes 45 év zenélés után bejelentette utolsó turnéját, amely “Az Út Vége” nevet viseli (“End Of The Road world tour”). A hírt az America’s Got Talent fináléjában jelentették be szeptember 19-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek