A Vujicsics elénekli kedvenc Illés-dalainkat

2014. november 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Szörényi Levente 1980-ben megjelent dalával invitál Müpa-beli koncertjére a Vujicsics együttes. A „Hej, barátom…” programja két, egymástól látszólag idegen zenei világ találkozásáról szól. Az együttes november 26-án a Müpában, Szörényi Levente, Tolcsvay László, valamint a táncházmozgalom legendás alakjai, Sebestyén Márta és Sebő Ferenc közreműködésével mutatja be: az Illés- és Tolcsvay-dalok is harmonika és hegedű után kiáltanak.

A Vujicsics elénekli kedvenc Illés-dalainkat

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Vujicsics együttes 1974-ben alakult meg Pomázon, azóta ápolja és élteti – az 1975-ben tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató, Vujicsics Tihamér munkássága nyomán – a magyarországi délszláv zenei hagyományt. Indulását nemcsak az akkor kibontakozó táncházmozgalom segítette, de az is, hogy a Budapest környéki települések szerb kisebbsége megóvta vallási, nyelvi és zenei kultúráját. Háromszáz család élhetett akkoriban ezekben a községekben, ahol nem „elviselték” egymást a különböző kultúrájú emberek, hanem teljesen természetesnek vették egymás közelségét. A Vujicsics együttest a mai napig ez a szimbiózis élteti – jelenleg is mindössze egyetlen szerb származású tagjuk van –, és nem értelmezték merőben újjá a délszláv zenei tradíciót, de oly módon adják tovább, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki számára élvezetes legyen.

Talán ez az egyik magyarázata országos sikerüknek, hiszen alig három évvel megalakulásukat követően, 1977-ben lenyűgözték a Ki mit tud? nézőit és zsűrijét is, és – Petrovics Emil zeneszerzőt idézve – technikai tudásuk, együttjátékuk és megnyerő előadói modoruk fényében nem lehetett kérdés, hogy ők viszik haza a népzene kategória trófeáját. A zenekar első nagylemezét Vujicsics együttes címmel 1981-ben jelentette meg, majd a Szerb és horvát népzene, a Samo sviraj, a Vujicsics 25 és a Podravina következett, de számos színházi és filmzene is megőrizte játékukat. Sőt, a Pink Floydot a világhírnév felé elindító amerikai menedzser, Joe Boyd és az általa vezetett Hannibal Records jóvoltából a nagyvilág a Vujicsics, a Muzsikás és Sebestyén Márta nagylemezei által ismerhette meg a magyarországi népzenét.

A zenekar tagjai autentikus előadásmódjukkal, tradicionális hangszereikkel és ellenállhatatlan kisugárzásukkal minden fellépésükön lenyűgözik közönségüket, de negyvenéves jubileumi koncertjük azok számára is meglepetéssel szolgál, akik végig követték pályafutásukat. A különleges találkozás, amely a koncertet keretbe foglalja, a Sebő-együttes egykori tagja, Halmos Béla kezdeményezésének köszönhetően jön létre. „[Szörényi] Levi csak egy gitárral jött. Akkor merült fel, hogy A kuglit eljátszhatnánk akár együtt is. Erre a dalra egy táncházban akár lépést is találnának” – emlékezik vissza Eredics Gábor egy 2012-es jótékonysági koncertjükre. Többen emlékezhetnek arra a tévéfelvételre, amely az Illés-zenekar és Vujicsics Tihamér közös zenélését örökítette meg. Szörényi Levente és Tolcsvay László közreműködésével most ennek a régóta várt találkozásnak tanúi lehetünk, bizonyságot szerezve arról, hogy a hetvenes évek ifjúsága lényegében egyet akart – igaz, más-más utakon –, és a Vujicsics együttes nem véletlenül érezte némelyik Illés- és Tolcsvay-szám hallatán, hogy dallamuk tamburák, harmonikák, hegedűk után kiált.


 

 

Szólj hozzá!


Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Csak most búcsúztatták el Aviciit

Avicii családja, barátai és rajongóinak százai gyűltek össze Svédországban pénteken, hogy emlékezzenek a DJ-re. Arról nem szólnak a híradások, hogy miért vártak hét hónapig a svéd dj tragikus halála után.

Ez már hányadik botrány, amióta Zámbó Jimmy meghalt...?

Már annyiszor elhatároztuk, hogy megnézünk egy X-faktort, de valahogy nem ugrottuk meg a feladatot, az első öt perc kifogott rajtunk. A mostani balhéról is a Blikkből értesültünk.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek