A zsenik nem mind angyalok... Reggeltől estig Strauss szól szombaton a Müpában

2022/01/20  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, közös rendezvényén idén reggeltől estig a német zeneszerző, Richard Strauss műveit játsszák a magyar zenei élet legkiválóbb szólistái, kamaraformációi és szimfonikus zenekarai.

Fotó:Réthey-Prikkel Tamás

A tavalyi online változat után ismét személyesen hallgathat egész nap Richard Strauss-darabokat a közönség – tizenegy koncerten. (Figyelem: Richard Strauss nem volt rokoni kapcsolatban a bécsi keringők neves zeneszerzőivel!!)

Az idei egész napos hangversenysorozat családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival, majd Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar ad kamara- és kóruskoncertet. Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában.

Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján.

A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számon tartott Fischer Iván vezényletével, aki így kommentálta az eseményt:

„A zsenik nem mind angyalok. Richard Strauss zsenialitásához nem fér kétség. Filmfelvételeken kifejezéstelen arccal, szinte unottan vezényli saját műveit. De micsoda művek ezek! A nagy szimfonikus költemények, a Till, a Don Juan, a Zarathustra azonnal meghódították a világot. A Salome forradalmasította az opera műfaját. A dalok, a versenyművek a huszadik század legszebb alkotásai. A Rózsalovagot minden muzsikus imádja, én is. Úgy tűnik, ennek a hiú, opportunista embernek valami isteni tehetség olyan darabokat diktált, amelyek messze felülemelkedtek azon a világon, ahova véletlenül beleszülettek.”

Hogy mire utalhatott Fischer Iván?

Míg Schönberg 1933-ban elmenekült Németországból, és amerikai száműzetésben, tanítással kereste kenyerét, Strauss még abban az évben elvállalta a német zene új, hivatalos szervezetének, a Reichsmusikkamernek az elnöki tisztét. Talán még ennél is rosszabb, hogy utolsó operájának, a Capricciónak a nyitó szextettjét a háború idején Baldur von Schirach, Bécs náci kormányzójának villájában mutatták be.

Strauss állítólag darabokat is írt a nácik számára, köztük a Goebbelsnek dedikált "Das Bächlein" című dalt. A forrásunk szerint még legalább egy olyan levelet is tulajdonítanak neki, amelyben hűséget fogadott Hitlernek.

Strauss védelmezői azonban megjegyzik, hogy végül azért vesztette el a nácik által felkínált posztot, mert ragaszkodott ahhoz, hogy Stefan Zweig –  A hallgatag asszony című vígopera zsidó librettistája – szerepeljen a színlapon az 1935-ös drezdai premieren. Állítólag Strauss több zsidó élet megmentéséhez is hozzájárult a háború későbbi szakaszában, már csak azért is, mert menye és unokái is érintettek voltak – ez utóbbi tényt hozzák fel a nácikkal való együttműködése okaként és védelmére.

A maraton teljes programja itt.

Adatbázisunkban a csatolt koncerten kívül is elérhetők jegyek..

 

 

Müpa, Strauss maraton

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek