A zsenik nem mind angyalok... Reggeltől estig Strauss szól szombaton a Müpában

2022/01/20  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, közös rendezvényén idén reggeltől estig a német zeneszerző, Richard Strauss műveit játsszák a magyar zenei élet legkiválóbb szólistái, kamaraformációi és szimfonikus zenekarai.

Fotó:Réthey-Prikkel Tamás

A tavalyi online változat után ismét személyesen hallgathat egész nap Richard Strauss-darabokat a közönség – tizenegy koncerten. (Figyelem: Richard Strauss nem volt rokoni kapcsolatban a bécsi keringők neves zeneszerzőivel!!)

Az idei egész napos hangversenysorozat családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival, majd Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar ad kamara- és kóruskoncertet. Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában.

Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján.

A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számon tartott Fischer Iván vezényletével, aki így kommentálta az eseményt:

„A zsenik nem mind angyalok. Richard Strauss zsenialitásához nem fér kétség. Filmfelvételeken kifejezéstelen arccal, szinte unottan vezényli saját műveit. De micsoda művek ezek! A nagy szimfonikus költemények, a Till, a Don Juan, a Zarathustra azonnal meghódították a világot. A Salome forradalmasította az opera műfaját. A dalok, a versenyművek a huszadik század legszebb alkotásai. A Rózsalovagot minden muzsikus imádja, én is. Úgy tűnik, ennek a hiú, opportunista embernek valami isteni tehetség olyan darabokat diktált, amelyek messze felülemelkedtek azon a világon, ahova véletlenül beleszülettek.”

Hogy mire utalhatott Fischer Iván?

Míg Schönberg 1933-ban elmenekült Németországból, és amerikai száműzetésben, tanítással kereste kenyerét, Strauss még abban az évben elvállalta a német zene új, hivatalos szervezetének, a Reichsmusikkamernek az elnöki tisztét. Talán még ennél is rosszabb, hogy utolsó operájának, a Capricciónak a nyitó szextettjét a háború idején Baldur von Schirach, Bécs náci kormányzójának villájában mutatták be.

Strauss állítólag darabokat is írt a nácik számára, köztük a Goebbelsnek dedikált "Das Bächlein" című dalt. A forrásunk szerint még legalább egy olyan levelet is tulajdonítanak neki, amelyben hűséget fogadott Hitlernek.

Strauss védelmezői azonban megjegyzik, hogy végül azért vesztette el a nácik által felkínált posztot, mert ragaszkodott ahhoz, hogy Stefan Zweig –  A hallgatag asszony című vígopera zsidó librettistája – szerepeljen a színlapon az 1935-ös drezdai premieren. Állítólag Strauss több zsidó élet megmentéséhez is hozzájárult a háború későbbi szakaszában, már csak azért is, mert menye és unokái is érintettek voltak – ez utóbbi tényt hozzák fel a nácikkal való együttműködése okaként és védelmére.

A maraton teljes programja itt.

Adatbázisunkban a csatolt koncerten kívül is elérhetők jegyek..

 

 

Müpa, Strauss maraton

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek