A zsenik nem mind angyalok... Reggeltől estig Strauss szól szombaton a Müpában

2022/01/20  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, közös rendezvényén idén reggeltől estig a német zeneszerző, Richard Strauss műveit játsszák a magyar zenei élet legkiválóbb szólistái, kamaraformációi és szimfonikus zenekarai.

Fotó:Réthey-Prikkel Tamás

A tavalyi online változat után ismét személyesen hallgathat egész nap Richard Strauss-darabokat a közönség – tizenegy koncerten. (Figyelem: Richard Strauss nem volt rokoni kapcsolatban a bécsi keringők neves zeneszerzőivel!!)

Az idei egész napos hangversenysorozat családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival, majd Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar ad kamara- és kóruskoncertet. Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában.

Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján.

A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számon tartott Fischer Iván vezényletével, aki így kommentálta az eseményt:

„A zsenik nem mind angyalok. Richard Strauss zsenialitásához nem fér kétség. Filmfelvételeken kifejezéstelen arccal, szinte unottan vezényli saját műveit. De micsoda művek ezek! A nagy szimfonikus költemények, a Till, a Don Juan, a Zarathustra azonnal meghódították a világot. A Salome forradalmasította az opera műfaját. A dalok, a versenyművek a huszadik század legszebb alkotásai. A Rózsalovagot minden muzsikus imádja, én is. Úgy tűnik, ennek a hiú, opportunista embernek valami isteni tehetség olyan darabokat diktált, amelyek messze felülemelkedtek azon a világon, ahova véletlenül beleszülettek.”

Hogy mire utalhatott Fischer Iván?

Míg Schönberg 1933-ban elmenekült Németországból, és amerikai száműzetésben, tanítással kereste kenyerét, Strauss még abban az évben elvállalta a német zene új, hivatalos szervezetének, a Reichsmusikkamernek az elnöki tisztét. Talán még ennél is rosszabb, hogy utolsó operájának, a Capricciónak a nyitó szextettjét a háború idején Baldur von Schirach, Bécs náci kormányzójának villájában mutatták be.

Strauss állítólag darabokat is írt a nácik számára, köztük a Goebbelsnek dedikált "Das Bächlein" című dalt. A forrásunk szerint még legalább egy olyan levelet is tulajdonítanak neki, amelyben hűséget fogadott Hitlernek.

Strauss védelmezői azonban megjegyzik, hogy végül azért vesztette el a nácik által felkínált posztot, mert ragaszkodott ahhoz, hogy Stefan Zweig –  A hallgatag asszony című vígopera zsidó librettistája – szerepeljen a színlapon az 1935-ös drezdai premieren. Állítólag Strauss több zsidó élet megmentéséhez is hozzájárult a háború későbbi szakaszában, már csak azért is, mert menye és unokái is érintettek voltak – ez utóbbi tényt hozzák fel a nácikkal való együttműködése okaként és védelmére.

A maraton teljes programja itt.

Adatbázisunkban a csatolt koncerten kívül is elérhetők jegyek..

 

 

Müpa, Strauss maraton

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek