Aki miatt lezárták a New York-i Grand Central Terminált: György Ádám zongoraművész

2015/03/03  ·   Ajánló   ·  mild

György Ádámot a nemzetközi szaksajtó korunk egyik legjobb Liszt játékosaként tartja számon. A Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg szóló zongoraestjével, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. Amerikát, Délkelet-Ázsiát és Európát is meghódította, ennek ellenére – vagy tán éppen ezért – Magyarországon kevésbé ismert.

Aki miatt lezárták a New York-i Grand Central Terminált: György Ádám zongoraművész

Mi sem állíthatjuk azt, hogy sorban álltunk jegyért a február 14.-i, Zeneakadémián rendezett – telt házas – koncertre, valójában nem is tudtunk róla, noha a művészt hallomásból ismertük.

György Ádám története nem magában érdekes: sok tehetséges ember keresi külföldön a kenyerét, a boldogulását és a zavartalan alkotás lehetőségét. Nem ismerjük azonban személyesen mindegyiküket, viszont György Ádámról bizton állíthatjuk, hogy közvetlen, nyitott és kedves ember, akiről ha nem tudnád, hogy kiemelt Steinway-művész, azt gondolnád, hogy csak egy srác a szomszédból...

Nos, ez a szomszéd srác négyéves korában kezdett el zongorázni, és tizenkét évesen kiemelt tehetségként vették fel a budapesti Bartók Béla Konzervatórium zongora-előadóművész szakára. A Zeneakadémia zongora-előadóművész szakán diplomázott, és ugyanebben az évben kezdte meg doktori tanulmányait ugyanitt.

„Amikor Lisztet gyakorolt, szaggatta a húrokat” – jegyezte meg mosolyogva Cseke László zongorakészítő mester, aki nem csak György Ádámot, de számos más világhírességet is „beengedett” már gyakorolni a magyar Steinway-paradicsomba, az Opera Zongoraterembe. A mester a mai napig baráti kapcsolatot ápol az egykoir húrszaggatóval, aki világhírű zongoraművészként tizenöt éve szerepel a világ nagyszínpadain. Jelenleg New Yorkban éli mindennapjait, de februárban a magyar közönséget is megörvendeztette a már említett hangversennyel a Zeneakadémián. Erről ugyan lemaradtunk, de megmutatunk egy vidofelvételt, éppen azt, amelyre a címben hivatkoztunk:

György Ádám 30. születésnapján, a Carnegie Hallban megrendezett hangversenyen improvizálta először az azóta már három kontinensen bemutatott "A Day in New York - Egy nap New York-ban" című saját szerzeményét. A több tételes mű bemutatója után csaknem egy évvel a New York-i Grand Central Terminálban adott koncertjén a mű videoklipjét is rögzítették.

A művész magyar népdalokra épülő improvizációival, valamint a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel bejárta már a világot: Európa nagyobb fővárosai mellett adott már koncertet többek között Kínában, Thaiföldön, Malajziában, Japánban, Szingapúrban, Indonéziában, Brazíliában, Izlandon és az Egyesült Államokban.

„Rendkívül izgalmas helyekre juthattam el az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok. Felléptem Teheránban és Iszfáhánban, ahol kitapintható volt a falakon, a tereken, a levegőben a több ezer éves kulturális örökség lenyomata. Indonéziában a Prambanan hindu templomban zongorázhattam, Ottawában pedig mínusz 35 fokban érkeztem a fellépésemre. Medanba a Steinway zongoragyár repülővel szállított hangszert, mert Indonéziának azon a részén nem volt megfelelő zongora a koncert megrendezéséhez”– meséli.

Indonéziában hallott egy 13 éves kislányt Lisztet játszani. A gyermek körülményei nem tették lehetővé, hogy a játékával igazolt tehetségét kibontakoztassa, ekkor fogant meg az az ötlet a magyar művész fejében, hogy felkarolja nem csak ezt a leányzót, de lehetőségeihez mérten minél több gyakorló zsenit. Ma már minden nyáron zongorajátéktól hangosak a pomázi Teleki kastély termei, ahol a György Ádám Alapítvány pártfogoltjai egy intenzív kurzus keretén belül csiszolhatják tudásukat. A nyitókoncertet idén is a névadó-alapító adja, így aki szeretné őt az országhatáron belül látni-hallani, annak ez a július 20.-i koncert az egyetlen lehetősége. S hogy a történet kikerekedjen: az a bizonyos kislány immáron 19 éves, a Royal Academy hallgatója, és minden nyáron eljön Pomázra.

 

S ami miatt tulajdonképpen éppen most gondoltuk úgy, hogy írunk a művészről, az az, hogy megjelent a "The Carnegie Hall Concert" című lemeze, amelyet a legutóbbi New York-i koncertjén rögzített, s amelyről fentebb már szóltunk.

Amit még nem mondtunk el, hogy ezen a koncerten Rimszkij-Korszakov Dongója és Moritz Moszkowsky Szikrák című darabja után György Ádám testvére, László szerzeményét adta elő utolsó ráadásnak. A Keresem című dal köszönetnyilvánításként hangzott el Ádámtól, hiszen testvére menedzselte pályája kezdetén hosszú évekig. Hogy tökéletesen aktuálisak legyünk, még azt is eláruljuk, hogy a testvér egyszerűen a „Három” nevet viselő triója (György László - akusztikus gitár, ének; Hidvégi Áron akusztikus basszusgitár, gitár; Bátor Bence - cajon és minden ütős hangszer, ami a keze ügyébe kerül) szerda este (2015.03.04.) lép fel a Mozsár kávézóban (Budapest, Nagymező u. 21.), és tuti eljátsszák a Keresem-et is...

Ja, majdnem elfelejtettem a lényeget: a 30. születésnapi koncert – a videón is hallható "A Day in New York" című szerzeménnyel együtt – március 5-től letölthető az iTunes-ról!

 

György Ádám, Grand Central, koncert, New York, komolyzene

Képtár

  • Aki miatt lezárták a New York-i Grand Central Terminált: György Ádám zongoraművész kép 41013
  • Aki miatt lezárták a New York-i Grand Central Terminált: György Ádám zongoraművész kép 41014
 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek