Az elhunyt tagokra emlékeznek a Solaris koncerten

2014. október 20.  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

A Solaris együttes, a hazai progresszív rockzenei színtér egyik meghatározó formációja folytatja életművét feldolgozó, tavaly kezdődött koncertsorozatát. A csapat október 26-án a Művészetek Palotájában (Müpa) új albumát, a Marsbéli krónikák II.-őt mutatja be.

Az elhunyt tagokra emlékeznek a Solaris koncerten

A progresszív rockot nagyon sokan szeretik Magyarországon, megvan a stabil bázisa, ez az East együttes esetében is látszik, csak kicsi a piac, így a műfaj jobbára kisebb klubokba szorul. A Solaris több mint három évtizede alakult, tavaly nem gondoltuk, hogy ilyen nagy érdeklődés kísér minket, aztán meg kellet dupláznunk az őszi koncertünket a Müpa Fesztivál Színházában" – nyilatkozta Tereh István, a Solaris menedzsere.

Az idei folytatás már a jóval nagyobb Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz. A tudományos-fantasztikus (sci-fi) irodalom által ihletett koncept albumairól és színvonalas instrumentális zenéjéről ismert Solaris a Müpa-koncerten 1984-ben kiadott első albuma, a Marsbéli krónikák folytatását mutatja be. Elhangzanak szerzemények az első lemezről, és a csapat eljátssza a legismertebb Solaris-számokat is.

A Marsbéli krónikák éppen harminc évvel ezelőtt, 1984-ben csak a lemezgyártó vállalattal vívott küzdelemben, ellenszélben jelenhetett meg. A Solarist nem támogatták, mert nem volt énekese, a lemezből így is elfogyott 40 ezer példány, ami nagyon szép szám volt egy instrumentális zenekartól. A lemez elkészítése előtt távozott az együttesből az Első Emeletbe Bogdán Csaba gitáros, Kisszabó Gábor basszusgitáros, Raus Ferenc dobos, Tereh István menedzser – így a Solaris 1986-ban elbúcsúzott a közönségtől.

1995-ben egy váratlan amerikai meghívásnak eleget téve a csapat a régi tagokkal Los Angelesben újra fellépett egy progresszív rockfesztivál főzenekaraként. A koncertről CD jelent meg, 1996-ban pedig már Rio de Janeiróban játszott az együttes. Két évre rá elhunyt Cziglán István alapító gitáros, az 1999-ben kiadott Nostradamus - Próféciák könyve már nélküle készült. A következő évek amerikai, mexikói fellépést hoztak, 2006-ban, húsz évvel hazai búcsúja után ismét Magyarországon lépett fel a Solaris, a Müpában.

Idén tavasszal előbb egy koncertritkaságokat tartalmazó vinyllemez, a Live Chronicles jelent meg a Solaristól a Moiras Records kiadásában, a Marsbéli krónikák II. című CD pedig a mostani Müpa-koncert napján, október 26-án jön ki. A friss stúdióanyag világának kiindulópontja Ray Bradbury Telefon című novellája: a továbbgondolt történet az ember és a mesterséges intelligencia találkozására épül. 

"Az anyag sokban kapcsolódik az 1984-ben kiadott lemezhez, egyes dallamok vissza is utalnak rá, persze azóta nagyon sokat fejlődött a technika, a hangszerek minősége. Annyiban mindenképpen eltér attól, hogy ének is van rajta. Ezek nem szöveges vokálok, hanem improvizációk, amelyeket Ullmann Zsuzsa, Szirtes Edina Mókus és a nemrég feltűnt tehetség, Krasznai Tünde ad elő. Ők is ott lesznek a koncerten, akárcsak Gerendás Péter gitáros és Muck Ferenc szaxofonos, valamint a zenekar egész pályafutását alkotótársként végigkövető pantomimművész, M. Kecskés András" - mesélte Tereh István.

A Solaris 2014-es felállásában a két alapító, Erdész Róbert (billentyűs hangszerek) és Kollár Attila (fuvola) mellett Bogdán Csaba és Erdész Tamás gitározik, Seres Attila és Szendőfi Balázs játszik basszusgitáron, Gömör László és Raus Ferenc dobol. Kisszabó Gábor tavaly még fellépett a Solarisszal, de már nem akar aktívan zenélni. Tóth Vilmos, az egykori dobos tavaly augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

"A koncerten rá és Cziglán Istvánra is emlékezni fogunk: egy előkerült régi próbatermi felvételről, ami a lemezen is hallható. A tavalyi Müpa-fellépéseken a zenekar történetéről beszélgettem a tagokkal a színpadon, most is lesz némi sztorizgatás" - tette hozzá a menedzser. Mint Tereh István hangsúlyozta, a Solaris tagjai a sors ajándékának tekintik kései karrierjüket, hiszen ma már csak hobbiból áll össze időről-időre a zenekar.

Jövő tavasszal a tervek szerint egy DVD jelenik meg a Solaristól, valamelyik Müpa-koncertről, vagy esetleg egy összeállítás az eddigi Müpa-fellépésekről. "Az életmű bemutatását 2015-ben is folytatni szeretnénk egy őszi koncerttel, és a friss lemez kapcsán ismét mutatkozik külföldi érdeklődés a zenekar iránt".

És jövőre is jut egy Solaris-jubileum: a megalakulás és az első kislemez megjelenésének 35. évfordulója.

 


 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: immáron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a magyar rapelőadók krémjét. Most ismét időszerű volt.

Soha ne használj paprikaspray-t egy emberekkel tömött helyen viccből (sem)!

A hatósági feltételezések szerint paprikaspray-t fújó fiatalkorú, valamint további hét személy ellen indult ügyészi vizsgálat Olaszországban a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén egy koncerten szombatra virradó éjszaka kirobbant pánik okozásáért, amely hat ember halálához vezetett – jelentette az olasz sajtó...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek