Az elhunyt tagokra emlékeznek a Solaris koncerten

2014. október 20.  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

A Solaris együttes, a hazai progresszív rockzenei színtér egyik meghatározó formációja folytatja életművét feldolgozó, tavaly kezdődött koncertsorozatát. A csapat október 26-án a Művészetek Palotájában (Müpa) új albumát, a Marsbéli krónikák II.-őt mutatja be.

Az elhunyt tagokra emlékeznek a Solaris koncerten

A progresszív rockot nagyon sokan szeretik Magyarországon, megvan a stabil bázisa, ez az East együttes esetében is látszik, csak kicsi a piac, így a műfaj jobbára kisebb klubokba szorul. A Solaris több mint három évtizede alakult, tavaly nem gondoltuk, hogy ilyen nagy érdeklődés kísér minket, aztán meg kellet dupláznunk az őszi koncertünket a Müpa Fesztivál Színházában" – nyilatkozta Tereh István, a Solaris menedzsere.

Az idei folytatás már a jóval nagyobb Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz. A tudományos-fantasztikus (sci-fi) irodalom által ihletett koncept albumairól és színvonalas instrumentális zenéjéről ismert Solaris a Müpa-koncerten 1984-ben kiadott első albuma, a Marsbéli krónikák folytatását mutatja be. Elhangzanak szerzemények az első lemezről, és a csapat eljátssza a legismertebb Solaris-számokat is.

A Marsbéli krónikák éppen harminc évvel ezelőtt, 1984-ben csak a lemezgyártó vállalattal vívott küzdelemben, ellenszélben jelenhetett meg. A Solarist nem támogatták, mert nem volt énekese, a lemezből így is elfogyott 40 ezer példány, ami nagyon szép szám volt egy instrumentális zenekartól. A lemez elkészítése előtt távozott az együttesből az Első Emeletbe Bogdán Csaba gitáros, Kisszabó Gábor basszusgitáros, Raus Ferenc dobos, Tereh István menedzser – így a Solaris 1986-ban elbúcsúzott a közönségtől.

1995-ben egy váratlan amerikai meghívásnak eleget téve a csapat a régi tagokkal Los Angelesben újra fellépett egy progresszív rockfesztivál főzenekaraként. A koncertről CD jelent meg, 1996-ban pedig már Rio de Janeiróban játszott az együttes. Két évre rá elhunyt Cziglán István alapító gitáros, az 1999-ben kiadott Nostradamus - Próféciák könyve már nélküle készült. A következő évek amerikai, mexikói fellépést hoztak, 2006-ban, húsz évvel hazai búcsúja után ismét Magyarországon lépett fel a Solaris, a Müpában.

Idén tavasszal előbb egy koncertritkaságokat tartalmazó vinyllemez, a Live Chronicles jelent meg a Solaristól a Moiras Records kiadásában, a Marsbéli krónikák II. című CD pedig a mostani Müpa-koncert napján, október 26-án jön ki. A friss stúdióanyag világának kiindulópontja Ray Bradbury Telefon című novellája: a továbbgondolt történet az ember és a mesterséges intelligencia találkozására épül. 

"Az anyag sokban kapcsolódik az 1984-ben kiadott lemezhez, egyes dallamok vissza is utalnak rá, persze azóta nagyon sokat fejlődött a technika, a hangszerek minősége. Annyiban mindenképpen eltér attól, hogy ének is van rajta. Ezek nem szöveges vokálok, hanem improvizációk, amelyeket Ullmann Zsuzsa, Szirtes Edina Mókus és a nemrég feltűnt tehetség, Krasznai Tünde ad elő. Ők is ott lesznek a koncerten, akárcsak Gerendás Péter gitáros és Muck Ferenc szaxofonos, valamint a zenekar egész pályafutását alkotótársként végigkövető pantomimművész, M. Kecskés András" - mesélte Tereh István.

A Solaris 2014-es felállásában a két alapító, Erdész Róbert (billentyűs hangszerek) és Kollár Attila (fuvola) mellett Bogdán Csaba és Erdész Tamás gitározik, Seres Attila és Szendőfi Balázs játszik basszusgitáron, Gömör László és Raus Ferenc dobol. Kisszabó Gábor tavaly még fellépett a Solarisszal, de már nem akar aktívan zenélni. Tóth Vilmos, az egykori dobos tavaly augusztusban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

"A koncerten rá és Cziglán Istvánra is emlékezni fogunk: egy előkerült régi próbatermi felvételről, ami a lemezen is hallható. A tavalyi Müpa-fellépéseken a zenekar történetéről beszélgettem a tagokkal a színpadon, most is lesz némi sztorizgatás" - tette hozzá a menedzser. Mint Tereh István hangsúlyozta, a Solaris tagjai a sors ajándékának tekintik kései karrierjüket, hiszen ma már csak hobbiból áll össze időről-időre a zenekar.

Jövő tavasszal a tervek szerint egy DVD jelenik meg a Solaristól, valamelyik Müpa-koncertről, vagy esetleg egy összeállítás az eddigi Müpa-fellépésekről. "Az életmű bemutatását 2015-ben is folytatni szeretnénk egy őszi koncerttel, és a friss lemez kapcsán ismét mutatkozik külföldi érdeklődés a zenekar iránt".

És jövőre is jut egy Solaris-jubileum: a megalakulás és az első kislemez megjelenésének 35. évfordulója.

 


 

 

Szólj hozzá!


Mindent az Ifiparkról - Rocktörténelem és koncertajánló Zerge tollából

Mindent az Ifiparkról - Rocktörténelem és...

1984, majd három évtized fertelmes haldoklás, enyészet és omladozás, valamint a Várkert Bazár kb. ötszöri, nemzetközi közröhej tárgyát...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Novemberben visszatér a feltörekvő black metál produkció, a Zeal & Ardor

Egy évvel első magyarországi koncertje után új lemezzel tér vissza a black metál színtér egyik legeredetibb produkciója, a Zeal & Ardor! A tavalyi A38-as fellépés után ezúttal, november 13-án az Akvárium Klub KisHalljában lép fel a svájci gitáros-énekes, Manuel Gagneux és delta-blues spirituálékat metálsújtással, voodoo...

Blahalouisiana szimfonik koncerttel hangol a nyárra a Kultkikötő

Június 23-án egy igazán különleges zenei produkcióval indítja az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő. Az ínyenc zenei csemegét kedvelő közönség a Blahalouisiana zenekar klasszikus hangszerekkel elegyedő ritmusaira érkezhet meg a nyárba és a fesztiválszezonba.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek