Az Omega testamentuma és 63 angol nyelvű felvétel

2015/12/07  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Különleges kiadvánnyal kedveskedett a rajongóknak az Omega. A legendás zenekar Decades címmel négy CD-n megjelentette angol nyelvű felvételei nagy részét, összesen 63 számot.

Az Omega testamentuma és 63 angol nyelvű felvétel

Ma már történelem, hogy az együttes első nagylemeze is angol nyelven jelent meg Omega Red Star from Hungary címmel a londoni Decca kiadónál 1968-ban, miután a zenekarra egy évvel korábban Budapesten felfigyelt a Spencer Davis Group menedzsere és kéthetes angliai turnéra hívta az együttest. A lemez magyar változata nem sokkal az Omega hazatérése után, 1968 végén jelent meg Trombitás Frédi és a rettenetes emberek címmel.

"Most először férhetőek hozzá Magyarországon ilyen nagy merítésben ezek a felvételek, hiszen annak idején az angol nyelvű lemezeink a nyugati piacra készültek. A mostani kiadvány persze külföldön is kapható lesz, mert ott meg már régen elfogytak a régi albumaink, egykori kinti kiadóink pedig nem igazán foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Most egy amerikai cég, a Cleopatra Records fogja Nyugaton kiadni és terjeszteni a Decades-et" - mondta Kóbor János, az Omega frontembere az MTI-nek adott interjúban.

A számokat négy korszakra osztották: a GrundRecords által kiadott anyag első CD-jének címe The Beauty Sixties (a szépséges hatvanas évek), a másodiké The Spacey Seventies (utalva az Omega "űrkorszakára"), a harmadiké The Progressive Eighties (ez a nyolcvanas évek progresszív rockos időszakát öleli fel), a negyediké pedig The Heavy Nineties, ami a kilencvenes évek keményebb stílusú felvételeit mutatja be.

A szövegeken kívül a zenei megoldásai is eltérnek a magyar verzióktól, hiszen az angol változatok esetén nem csupán a hangsávokat cserélték ki, újra rögzítették a teljes számot. "Volt olyan, amelyikbe most, a lemez dalainak összeállításakor nyúltam bele, így kerültek utólag bele ütőhangszerek, plusz gitár, esetleg nagyzenekari aláfestés. Teljesebb lett a hangzása például az Időrabló angol verziójának, a Time Robbernek".

„Az Omega Red Star albumról egyébként nem tettünk fel egyetlen számot sem a Decades első korongjára. Nem azért, mert nem én énekelek, ugyanis én a felvételek idején egyetemi diplomámat védtem itthon. A lemezt egyetlen éjszaka vették fel, és nem olyan minőségű, hogy használható lett volna. Érdekesebbnek tartottam inkább rátenni két német nyelvű felvételt, a Nur ein Wortot, ami a Van egy szó, illetve a Schreib es mir in den Sandot, ami a Gyöngyhajú lány verziója" - mondta az énekes.

A Schreib es mir in den Sand az Omegától most először jelent meg lemezen, a hetvenes évek elején Frank Schöbel német énekes vitte sikerre. "2012-ben meghívtak Németországba Schöbel 70. születésnapja alkalmából, a számot együtt előadtuk a televízióban. Aztán az ő kísérőegyüttese Berlinben felvette az alapot, én meg itthon rögzítettem rá éneket".

A Gyöngyhajú lánynak amúgy két angol nyelvű változata is megtalálható a négy CD-s gyűjteményen: a Pearls In Her Hair 1970-ben kislemezen jelent meg Adamis Anna soraival, a White Dove-ot a Scorpions a kilencvenes évek első felében készítette el - utóbbi Omega-féle koncertverziója szerepel a The Heavy Nineties-on. A Fekete pillangó két változatban (Your All Night Man, Tide Will Turn) van rajta az anyagon.

Az 1962-ben alakult Omegának mintegy száz angol nyelvű felvétele készült, Nyugat-Európában csak a Time Robber című 1976-os lemez 1,5 millió példányban fogyott. A zenekar igazi nyugati, angol nyelvű karrierje már Presser Gábor és Laux József távozása után, 1973-ban kezdődött a német Bellaphon kiadónál, ezt további kilenc angol korong követte egészen 1996-ig, a Trans and Dance kinti változatáig, a Transcendentig. Az Omega itthoni slágerei közül szép sikereket ért el külföldön is a Petróleumlámpa (Petroleum Lantern), a Tízezer lépés (Ten Thousand Paces), az Ezüst eső (Silver Rain), az Időrabló (Time Robber), a Léna (Russian Winter), az Égi vándor (Sky Rover), a Kemény játék (Working) vagy A holló (Rocket).

Az angol szövegeket Adamis Anna, Hajnal István, Kóbor János, Sülyi Péter, Horváth Attila és Ambrózy István írta, később nyugat-európai szerzők bevonásával dolgoztak, köztük volt Tony Carey, aki gitározott és vokálozott is, valamint Edwin Balogh, aki több dalt egyedül énekel, például a White Doves-ot.

Kóbor János elmondta, hogy az Omega 1995-ös lemeze, a Trans and Dance (az angol kiadás címe Transcendent) hozott döntő változást a zenekar felállásában, hiszen egyre fontosabb szerepet kapott Szekeres Tamás gitáros és Gömöry Zsolt billentyűs - a The Heavy Nineties című CD-hez mellékelt fotón ők ketten láthatók Kóborral és Debreczeni Ferenc dobossal - Molnár György gitáros, Mihály Tamás basszusgitáros és Benkő László billentyűs nem. "Az Omega klasszikus ötösének tartott felállás valójában 1971-től a kilencvenes évekig létezett. Azóta a csapathoz tartozók hol játszanak, hol nem".

Hozzátette, hogy az Omega első 13 nagylemezét a Hungaroton LP Anthology címmel most egy bőrdoboz gyűjteményként jelentette meg, CD formátumú miniatűr kiadásban, eredeti hangzással. Molnár György a közelmúltban szólólemezt adott ki Omega Red Fighter címmel (szintén a GrundRecordsnál), és készül a várva várt új Omega-stúdióalbum, amelynek címe Testamentum lesz, és a tervek szerint jövő nyáron kerül piacra.

 "Ez az Omega egyfajta végrendelkezése: a történet nem fejeződik be, de a múltunkat rendszerezzük. Trunkos Andrással dolgozunk az anyagon, nyolc szám már kialakult. Mindenki előtt nyitva az ajtó, aki valaha játszott a zenekarban, Laux Józsitól Presser Piciig, Mihály Tomitól Szekeresig. Egy a kikötés: a daloknak csapatmunkában kell megszületniük. A Testamentum első élő bemutatója valószínűleg jövő szeptemberben lesz, ezt egy turné követi egy éven át itthon és külföldön, az Omega 55. születésnapja jegyében" - mondta végül Kóbor János az MTI-nek.

 

MTI Fotó: Soós Lajos


 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek