Beri Ary és a Pillangók 30 – jubileumi koncert az A38-on

2018/01/23  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Beri Ary és a Pillangók nagyon rövid és zaklatott életű zenekar volt a nyolcvanas évek második felében, mégis kora meghatározó együttese – köszönhetően a frontember zeneszerző-szövegíró (és képzőművész) különc jellemének.

Fotó: Berencsi Attila/FB

Azt most hagyjuk, hogy Beri Ary meg a Szerelem első, második, utolsó csepp vérig meg Túsztörténet és Hótreál, noha ezek a filmek avatták sztárrá Berencsi Attilát. Valószínűleg ki is kérné magának ezt a titulust. Nemcsak azért, mert rühelli ezt a fajta megközeltést, hanem azért is, mert nem lehet egyetlen, mondjuk filmes kategóriába betuszkolni. Rendezett kiállítást is, s a mai napig fest.

És persze zenél. A közelmúltban volt például egy E.V.A. elnevezésű projektje, de 2010-ben megjelent a Neon dalok album is, amelyben megtalálhatók a pályája során írt, kiadott és kiadatlan dalszövegei és versei, ezen kívül maga a Neon dalok CD is.

De talán a leghíresebb zenei "vállalkozása", amely a nevét is viseli (volt egy másik is, a Beri Ary és a Játékos Fiúk), a Beri Ary és a Pillangók formáció volt. Illetve, van, mert január 31.-én az A38-on koncerteznek.

Az úgy volt, hogy "eldöntötte („mindig is vezér voltam, nem túl jó, de vezéralkat”), hogy társaival olyan zenét fog csinálni, amilyet a rádiók nem játszanak. Ez volt a Beri Ary és a Pillangók, amely a 80-as évek közepén kifejezetten cool zenekarnak számított, valahol a Depeche Mode, a Cure és összességében a dark zenék környékén. Ám – ellentétben mondjuk a stílus tekintetében nem is annyira távol eső Bonanza Banzai-jal - soha nem tudott igazán áttörni a szélesebb nyilvánosságba." (HVG)

Ebben az interjúban azt is elmondja egyébként, voltak olyan ajánlatok, hogy a U2 előtt léphetnének fel Moszkvában, csak rúgja ki a zenekart. Sőt, egyszer Erdős Péter is behívta, hogy énekeljen a Csepregi Évával egy karácsonyi dalt. Berencsi válaszára ("kizárt dolog"), Erdős azt mondta, hogy akkor nem fogunk találkozni többet.

Az úgynevezett dark zene kedvelői azonban most összefuthatnak vele és a zenekarral, amelyet Berencsi (gitár-ének-zene-szöveg) mellett Árva "Karlító" Gábor (gitár), Rozsnyai "Rezsó" Károly (billentyű), Libertényi "Pierre" Péter (dob), Juhász Zsolt (bassz) alkotnak, és meghallgathatják a régi nagy kedvenceket, mint a "Nálunk a hajnal" vagy az "Izabell" című legendás dalok.

 

 

Szókimondó villáminterjú Beri Aryval (2012)


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek