Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel

2013. december 17.  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Utolsó koncertjét adja az Első Emelet december 28-án a Budapest Sportarénában. A rövidebb-hosszabb szünetekkel 31 éve létező népszerű zenekarról "A film nem forog tovább" címmel könyv is megjelent.

Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel

"Hogy miért az utolsó? A kilencvenes évek elején is a csúcson hagyta abba a zenekar, és jobb, ha ezúttal is így történik, most felemelt fejjel tudjuk ezt megtenni" - indokolta a leállást Tereh István, az Első Emelet menedzsere. Hozzátette: szándékosan nem búcsúkoncertnek nevezik a december 28-i fellépést, mert soha ne mondd, hogy soha. De döntésüket véglegesnek gondolják.

Tereh István felidézte, hogy az 1991-es leállás után 1997-ben ünnepelték meg 15. születésnapjukat a Budapest Sportcsarnokban. Aztán 2008-ban a Syma-csarnokban döntöttek úgy, hogy érdemes komolyabban is folytatni, mert nagy az érdeklődés a zenekar iránt. Bár Bogdán Csaba 2009-től "fizetés nélküli szabadságra" ment, két vendégzenész, a dobos Hastó Zsolt és a gitáros Kelemen Tamás kiegészítette a magot, amelyet Tereh mellett Berkes Gábor (billentyűs hangszerek), Kiki (ének) és Kisszabó Gábor (basszusgitár) alkotott, és 2010-ben új CD-t is megjelentettek, amelyen három új dal szerepelt. Ezek szövegét - akárcsak a korábbi időszakban - Geszti Péter írta. 

"Nem érzem azt, hogy a mi dallamos popzenénkre, amely a nyolcvanas-kilencvenes években nagyon sikeres volt, már nem lenne vevő a közönség, hiszen a koncertjeink teltházzal mentek az elmúlt időszakban is. Jó volt együtt, de mindenki éli a saját életét, csinálja a maga projektjét" - fejtette ki a menedzser. Hosszú ideje a reklámszakmában dolgozik, de foglalkozott a Step és a Napoleon Boulevard ügyeivel is, Berkes Gábor reklámzenéket írt és benne a volt a Rapülőkben, majd az Emberekben, Bogdán felesége, Szandi pályafutását egyengeti és Kiki is számos projektben énekelt.

Az Első Emelet alapító tagjainak többsége progresszív rock zenekarokból (Solaris, Lobogó) érkezett 1982-ben, ehhez képest érdemi volt a stílusváltás. A többiek egytől-egyik nagyszerű zenészek voltak, óriási energia és kreativitás feszült bennünk. Korábban kis klubokban, kis közönség előtt játszottunk, de többre vágytunk. Az első felvételeink, amelyeken még Cser Gyuri énekelt, meglehetősen punkosak voltak, a zene akkor lett újhullámosabb, amikor Kiki és Michel, azaz Szentmihályi Gábor, a dobos csatlakozott.

Az 1984-es első nagylemezen hallható jellegzetes első emeletes stílust, arculatot elsősorban a két zeneszerző, Berkes Gábor és Bogdán Csaba, valamint Geszti Péter szövegíró határozta meg. Az első három lemez hatalmas sikert, óriási példányszámokat, turnékat hozott, ekkor született például a Dadogós break, az Óvatosan lépkedj, A kenguru jobbhorga, A film forog tovább, az Angyali vallomás vagy az Állj, vagy lövök!. Ezt követően Kisszabó és Tereh átment a Step együttesbe, ám Kisszabó 1989-ben visszatért, és újabb két sikeres lemez (Vadkelet, Kis generáció - ez utóbbi már a több más projektben is zenélő Michel nélkül) következett, majd az ideiglenes búcsú 1991-ben.

Hat év szünet után játszott újra együtt az Első Emelet 1997-ben, majd egy-egy koncerttől eltekintve 2008-tól lett ismét aktív. A mostani utolsó koncerten Bogdán Csaba és Geszti Péter is színpadra lép.
"Péter már néhány Emelet-számban, így A Kenguru jobbhorgában, a Kis generációban vagy az Á la carte-ban is rappelt, hogy aztán nem sokkal később a Rapülőkben egy egész ország megismerje erről az oldaláról. Bő két és fél órát, mintegy 30 dalt fog játszani az Első Emelet" - mondta Tereh István.

Az Első Emeletről 1989-ben már megjelent egy könyv, ezt a szerző, Zétényi Zoltán még nem ismert történtekkel, újabb interjúkkal, fotókkal, netes rajongói bejegyzésekkel bővítette ki. Az Első Emelet 30 évét feldolgozó A film nem forog tovább című kötet a napokban jelenik meg. A könyvben megszólal valamennyi korábbi tag, valamint fontos közreműködő a zenekar életében.

 


Képtár

  • Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel kép 23013
  • Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel kép 23014
  • Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel kép 23015
  • Első Emelet - kiszállás: búcsúkoncert bónuszkönyvvel kép 23016
 

 

Szólj hozzá!


A Koncert.hu tudósítójának sikerült lepisszegnie a Suzanne Vega-koncerten Ákost

A Koncert.hu tudósítójának sikerült lepisszegnie a...

Elöljáróban el kell mondanom, hogy kevés énekesnőt kedvelek annyira, hogy meghallgassak egy-egy teljes albumot tőlük, ezek közé tartozik Suzanne...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

A Skorpió és Balázs Fecó először együtt!

Különleges koncertet láthatnak az M2-Petőfi TV nézői az Akusztik-sorozatban: a Skorpió együttes és Balázs Fecó először zenélnek együtt.A produkciót november 19-én tűzik műsorra.

Nem bírta a rohamot a Spice Girls-turné jegyértékesítő rendszere

A fűszerlányok jelen pillanatban az Egyesült Királyság legnépszerűbb hölgyei. Legalábbis erre lehet következtetni a tényből, hogy 600 ezer jegy kelt el a turnéjukra, ha nem is pillanatok, de pár óra alatt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek