Ezreket vár a Quimby a szülinapi bulijára

2016/09/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Quimby Micsodaország című november 26-i jubileumi koncertjén az Arénában visszatekint 25 évére, de előre is néz és két lemezt jelentet meg: egy angol nyelvű gyűjteményt, valamint egy vadonatúj stúdióalbumot.

Ezreket vár a Quimby a szülinapi bulijára

A Quimby-t már a dunaújvárosi kezdetektől az expresszív zenei világ és az erőteljes előadásmód jellemezte. A banda a nemzetközi karriert vette először célba, munkásságuk nagy része angol nyelvű dalokból áll és a hazai színpadok mellett Európa számos városában is otthonosan koncerteznek. Az első próbatermi kísérletektől napjainkig vezető két és fél évtized megannyi mesélni valót kínál. Tizennégy album, arany- és platinalemezek, illetve díjak és szakmai elismerések a magyar zenei élet legjavából. Mindezek jellemezték az olykor rögös pályát, melynek sokszínűsége visszaköszön a műfaji szórásoktól nem mentes zenekari életműben. A Quimby slágergyűjteményben ragyogóan megfér egymás mellett a gitáralapú alternatív rock, az újragondolt sanzonok hangulata, vagy a népi motívumok használata a maga szimbolikus, lélekig hatoló szövegvilágával. Libido, Szellő, Hoppá, Legyen vörös, Ventilator blues, Androidő, Nice day, Megadom magam, Most múlik pontosan, Fekete lamoure, Ajjajjaj, vagy Autó egy szerpentinen, hogy csak néhányat említsünk e besorolhatatlan zenei univerzumból.

A 2,5-3 órásra tervezett Aréna-koncert dallistáját a hat zenekari tag mellett az interneten a közönség is befolyásolhatta szavazatával, de mint megjegyezték, ezen a renden a Micsodaország dramaturgiája még változtathat. Lesz néhány zenész és táncos is, a produkcióba illő közreműködő.

Az új stúdióalbum a november 26-i koncert napján jelenik meg, ezt még szeptemberben megelőz egy angol nyelvű válogatás, az English Breakfast. "Angolul kezdtünk, aztán ahogy érett a zenénk és kitisztult a kép, úgy jöttek a magyar szövegek, de külföldi koncertjeinken ma is jól jön, hogy vannak angol nyelvű számaink, meg időnként német betét, kínai rész és spanyol refrén is. Kulcslyuk ez a világ felé, egy kis nyitottság" - mondta Kiss Tibi.

Szerinte 25 éven át csak úgy lehet csinálni egy zenekart, ha szereti az ember és a jelenben él. "Szerencsére gitározni ülve talán még 90 évesen is lehet". Kiss Tibi szerint a tematikusan múltidéző koncerteknek sok értelme nincs, mert bár szívesen játszanak régebbi dalokat, az embernek nincs kedve visszamenni a régi dolgokhoz, mert az a megfelelési kényszer rock and roll változata. "Úgyis mindig ugyanazt a dalt írjuk". Ezt egy kicsit érvényes erre a dalra is...:


A Quimby szeptember vége felé egy háromállomásos európai miniturnét tesz: 23-án az amszterdami Melkwegben, 24-én a brüsszeli l'Ancienne Belgique-ben, 30-án a londoni The Grandben játszanak. "A The Grand volt az első hely, ahol annak idején Jimi Hendrix az Egyesült Királyságban fellépett" - tette hozzá Mikuli Ferenc basszusgitáros.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek