Francia napok az Opus Jazz Clubban

2015/06/29  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Július a vízpart, a hűs bárok, a jeges koktélok, a BMC-ben pedig a francia dzsessz hónapja. Az Opus Jazz Club színpadán a Take the MOL Train sorozat keretében két jó kis francia jazz-zenekar lép fel. Július 10-én az extravagáns, sodró lendületű Pulcinella, július 15-én pedig az egyik legígéretesebb fiatal francia jazzénekes, Loïs Le Van egyik formációja.

Francia napok az Opus Jazz Clubban

Pulcinella - július 10. 21:00
A toulouse-i székhelyű zenekar hitelesen izgalmas zenéjében az archetipikus gall különcséget kimagasló technikai képességekkel kombinálja, kibújva bármiféle besorolás alól.” – Ian Mann, Jazzman.

„A Pulcinella a hangok bájosan mókás palettáját teremti meg. ... Szeszélyes, gótikus cirque noirjuk kavargó hangzásvilága egyaránt merít a jazzből, tangóból és az alternatív rockból.” – Matthew Wright, The Arts Desk.

„A Bestiole című lemezük tizenegy szerzeményével a Pulcinella nyilvánvalóvá teszi, hogy képes hallgatóit akár a boldog önfeledtség, akár a higgadt figyelem állapotába elmozdítani. Egyik sem könnyű dolog, de hogy mindkettőre ilyen szinten képesek, az a zenekar tehetségének kézzelfogható bizonyítéka.” – Bruce Lindsay, All about jazz.

A franciák iránti elfogultsággal aligha vádolható angolszász sajtó fenti idézetei jól illusztrálják a toulouse-i jazz szcéna négy jelentős alakja által alapított Pulcinella magával ragadó energiáját és termékeny képzeletét. A kompozíciókból és hangszerelésekből kibomló különleges és egyedi történeteik révén bepillanthatunk a négyes invenciózus, eredeti zenei világába. Aligha lehetne őket bárhová is besorolni, hiszen zenéjük telis-tele van színekkel és kiszámíthatatlan karakterekkel.

Loïs Le Van Sextet - július 15. 21:00
„Loïs Le Van az első hangtól kezdve teljesen eredeti, s mindehhez hihetetlenül jó ízléssel és érzékkel rendelkezik. Valamennyi döntésénél a zeneiség az első szempont, ahelyett hogy csupán orgánumának megragadó vonásait helyezné előtérbe. Figyeljük csak meg, hogyan illeszti be törékenynek tetsző s mégis nyilvánvaló erejű hangszínét a zenekari kontextusba!” – Thierry Quénum

Loïs Le Van 2005 óta van jelen a nemzetközi jazz színtéren, meghitt duó formációk és a legkülönfélébb felállású zenekarok vagy éppen énekegyüttesek tagjaként, igen széles zenei repertoárral. Előadói pályájával párhuzamosan a kezdetektől fogva vonzotta a komponálás is, ebben többek között Diederik Wissels és Daniel Goyone voltak mesterei. Az Opusban fellépő szextettjével 2014-ben jelentette meg a The Other Side című albumot a jelentős nemzetközi repertoárral rendelkező, igen jó nevű szlovák Hevhetia kiadónál. A lemez a francia Jazz Magazine Revelation minősítését érdemelte ki, és zajos tetszést aratott a kritikusok és a közönség körében.


KONCERTEK MÉG

2015. július 1. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Kovács Linda, Fenyvesi Márton, Dés András Experimental

Közreműködik:

Kovács Linda – ének
Fenyvesi Márton – gitár
Dés András – ütőhangszerek

Kovács Linda, Fenyvesi Márton és Dés András neve méltán cseng ismerősen a jazz zenét kedvelők körében. Számtalan nívós produkció szereplői, eredményeiket megannyi díj és elismerés fémjelzi. A friss formáció egy igazán eredeti és előremutató zenei csemegével jelentkezik, ami egyfajta szabad improvizációs kamara-jazz, mely túlmutat a tradíciókon, s a jelenkor történéseire rezonálva nyilvánul meg. A trió a zenei határokat feszegetve jazz sztenderdek és saját darabok újraértelmezésén keresztül igazi zenei körutazásra hívja hallgatóit. Asszociációk, reflexiók, szabad improvizációk, némi elektronika, s persze mindezek középpontjában a közös zenei nyelv, a jazz dallam- és harmóniavilága képezi zenéjük magját.

A koncertre a belépés díjtalan!

© BMC


2015. július 2. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Gáspár Károly Trió, vendég: László Attila

Közreműködik:

Gáspár Károly – zongora
Orbán György – nagybőgő
Csízi László – dob

László Attila – gitár

 

Az új zongorista generáció egyik jeles művésze, Gáspár Károly, aki még Oláh Kálmán tanítványaként 1998-ban a Magyar Rádió jazz zongoraversenyén a legjobb balladai játéknak ítélt díjat nyerte a rá azóta is jellemző szenzitív játékstílussal. Eleven hangzású, összeszokott triójához rendszeresen csatlakoznak neves vendégművészek: a zenekar ezúttal a jazzgitáros, zeneszerző László Attila közreműködésével ad koncertet az Opus Jazz Clubban. László Attila a hetvenes évektől a hazai jazz élvonal tagja. 1975-ben a Kaszakő volt első saját zenekara, melyet számos más formáció követett, számtalan díj és elismerés birtokosa, 1987 óta oktat az LFZE Jazz Tanszékén, melynek jelenleg docense.

Jegyár: 1500 Ft

 

℗ BMC


2015. július 3. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Oláh Kálmán Trió (H/A)

Közreműködik:

Oláh Kálmán – zongora
Barcza Horváth József – nagybőgő
Klemens Marktl – dob

Oláh Kálmánt, hazánk egyik legfontosabb jazz zongoristáját és zeneszerzőjét, trió formációban elsősorban az évtizedek óta működő Trio Midnight koncertjein hallhatja a közönség. A nemzetközileg is foglalkoztatott pianista külföldi és hazai turnék, projektek során számos alkalommal lép fel külföldi muzsikusokkal együtt. Egyikük a remek osztrák dobos-zeneszerző Klemens Marktl, akivel jó néhányszor játszott már közösen. Az 1976-os születésű Klemens Bécsben, Hágában, Amszterdamban és New Yorkban csiszolta tökéletesre tudását olyan mestereknél, mint Carl Allen, Ralph Peterson, Greg Hutchinson, Ari Hoenig vagy John Riley. A két kitűnő zenészhez az egyik legfoglalkoztatottabb bőgősünk, Barcza-Horváth József csatlakozik ezen az estén.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 4. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Winand Update, vendég: Fekete-Kovács Kornél

Közreműködik:

Winand Gábor – ének, szaxofon, fuvola
Rozsnyói Péter – zongora
Orbán György – nagybőgő
Csízi László – dob

Fekete-Kovács Kornél – trombita

 

„(Winand) meglepően hajlékony hangja tökéletes könnyedséggel lép túl a vokális művészet technikai nehézségein…” –Martine Palmé. A kortárs jazzénekesek európai élvonalába tartozó Winand Gábor az a kivételes vokalista, aki ugyanakkor hangszeres zenészként, szaxofonosként és fuvolistaként is kiválóan megállja a helyét. Első szólólemezével, a BMC Records gondozásában kiadott Corners of my mind című albummal 2002-ben elnyerte a legrangosabb francia dzsesszmagazin, a Jazzman által az adott év legkiemelkedőbb lemezeinek kiosztott Choc de l'année díjat, férfi énekes kategóriában. Legújabb zenekarával, a Winand Update-tel a modern mainstream jazz, a klasszikus kamarazene és a balkáni népzenék különleges vegyületét hozza létre. Az Opusban a kvartetthez vendégként ma a kitűnő trombitás, Fekete-Kovács Kornél társul.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 8. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Pataj Jazz Quintet

Közreműködik:

Pataj György – zongora
Pecze Balázs – trombita
Zana Zoltán – tenorszaxofon
Oláh Péter – nagybőgő
Lakatos Pecek András – dob

A zenekarvezető Pataj György 1997-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán. Hazai és külföldi tehetségkutató versenyeken elért előkelő helyezéseit követően az elmúlt másfél évtized során olyan neves hazai muzsikusokkal játszott, mint Pege Aladár, Kőszegi Imre, Babos Gyula, vagy a Cotton Club Singers. Saját zenekarát a Pataj Jazz Quintettet 2009-ben alapította meg, s néhány tagcserét követően forrott ki a jelenlegi felállás, amelyben a hazai dzsesszélet prominens muzsikusai verbuválódtak össze. A formáció a 60-as, 70-es évek hard-bop műfaját frissíti fel, a kvintett hangzása hűen tükrözi az említett időszak kiemelkedő egyéniségei (Miles Davis, Art Blakey, Freddie Hubbard, McCoy Tyner, Lee Morgan, Benny Golson, Cannonball Adderley) vezette együttesek világát.

A koncertre a belépés díjtalan!

℗ BMC


2015. július 9. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Gadó Gábor Trió, vendég: Bacsó Kristóf

Közreműködik:

Gadó Gábor – gitár
Horváth Balázs – nagybőgő
Csízi László – dob

Bacsó Kristóf – szaxofon

 

Gadó Gábort trióformációban viszonylag ritkán hallhatjuk. Az európai hírű gitáros-zeneszerző ezúttal egy „háromgenerációs” zenekarral jelentkezik: nagybőgőn a Borbély Műhelyből is jól ismert, negyvenes évei elején járó Horváth Balázzsal, a doboknál pedig az egyre többet foglalkoztatott, különlegesen tehetséges, alig 25 éves Csízi Lászlóval. Gadó már 2004-es Second Coming című szólólemezén bizonyította, hogy gitárjátékával egymagában is képes kitölteni a teret és kiszakítani az időt megszokott kereteiből. A trió most ebből az alappontból kiindulva építi újjá a folytonosan változó „Gadó-univerzumot”. Vendégként a koncerten közreműködik a gitáros régi zenésztársa, Bacsó Kristóf.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 10. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Take the MOL Train: Pulcinella (F)

Közreműködik:

Florian Demonsant – tangóharmonika
Ferdinand Doumerc – szaxofon, fuvola, metallofon
Jean-Marc Serpin – nagybőgő
Pierre Pollet – dob

„A Pulcinella a francia jazz derűs oldalát mutatja meg zamatos szaxofon- és harmonikajátékával.” -  Peter Bacon, Birmingham Post. A toulouse-i jazz szcéna négy jelentős alakja által alapított Pulcinella magával ragadó energiával és termékeny képzelettel teli zenét játszik. Az eredetileg a 17. századi commedia dell’arte által teremtett klasszikus karakterhez, Pulcinellához persze extravagáns, nagyvonalú és dinamikus zene illik. Aligha lehetne őket bárhová is besorolni, hiszen zenéjük telis-tele van színekkel és kiszámíthatatlan karakterekkel. A Pulcinella „mindenevő”, a dzsessz valamennyi válfaját játsszák, de szeretik a rockot és a tangót, valamint a musette éppúgy rajongásuk tárgya, mint a kelet-európai zene.

Jegyár: 1500 Ft

  

℗ BMC


2015. július 11. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Szakcsi Trió

Közreműködik:

Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Horváth „Plútó” József – basszusgitár
Jellinek Emil „Emilio” – dob, ének

Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz külföldön is ismert, kiemelkedő, igazán emblematikus alakja, a jazz-zenészek kevés Kossuth-díjasainak egyike. Különböző formációival rendszeres vendége az Opus Jazz Clubnak, de neves tengerentúli muzsikusokkal fellépett már a BMC koncerttermében is. Hetven felett is éppolyan energiákkal dolgozik, mint egész pályafutása során, s a komponálás mellett továbbra is folyamatosan koncertezik. A nála közel két generációval fiatalabb ritmusszekcióval  legutóbb januárban lépett fel az Opusban. A csapat tökéletes összhangban működik együtt, persze nem csoda, ha abban a kitűnő zongorista mellett Horváth Plútó József basszusgitározik, a doboknál pedig Emiliót, azaz Jellinek Emilt láthatjuk-hallhatjuk, aki természetesen énekelni is fog néhány számban.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 15. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Take the MOL Train: Loïs Le Van Sextet (F)

Közreműködik:

Loïs Le Van – ének
Manu Domergue – mellofon
Thomas Mayade – trombita
Yannick Lestra – zongora
Leïla Renault – nagybőgő
Roland Merlinc – dob

A kimagasló tehetségű énekes, Loïs Le Van a lyoni konzervatóriumi kezdetek után Kaliforniában folytatta tanulmányait Roger Letsonnál, majd a brüsszeli konzervatóriumban David Linxnél, itt szerezte meg diplomáját is mesterszakon. Később igen sokat tanult Kurt Elling, Mark Murphy, Mark Turner vagy Thierry Péala workshopjain illetve mesterkurzusain. Aligha meglepő hát, hogy a lengyelországi Zoryban 2012-ben rendezett Voicingers nemzetközi énekverseny első díját neki ítélte a Patricia Barber, Lars Danielsson és Thierry Quenum alkotta rangos zsűri. Az Opusban fellépő Loïs Le Van Sextettel 2014-ben jelentette meg a The Other Side című albumot, mely a francia Jazz Magazine Revelation minősítését érdemelte ki és zajos tetszést aratott a kritikusok és a közönség körében.

Jegyár: 1500 Ft

                 

℗ BMC


2015. július 16. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Bacsó Kristóf – Orbán György – Balázs Elemér Trió

Közreműködik:

Bacsó Kristóf – szaxofon
Orbán György – nagybőgő
Balázs Elemér – dob

Bacsó Kristóf ezúttal is trió felállásban, „hagyományos” szaxofontrióval lép színpadra, jól ismert társaival, Orbán Györggyel és Balázs Elemérrel. A szaxofon-bőgő-dob felállás mindig is nagy kihívást jelent az előadók számára, hiszen a harmóniahangszer hiányát csak rendkívüli muzikalitású, teljesen azonos rangú, egymás gondolatait pontosan ismerő és értő muzsikusok képesek feloldani. Aligha kétséges, hogy hazánk sokat foglalkoztatott három kreatív muzsikusának találkozása az Opus színpadán ilyen magas színvonalú, nem mindennapi koncertet ígér. Repertoárjukon főként jazz örökzöldek és saját darabok szerepelnek, közös játékukat – bármi is legyen az adott szerzemény – mindig is a szabadság keresése és a határok feszegetése jellemzi.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 17. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

j(A)zz! – Christoph Pepe Auer (A): Songs I Like

Közreműködik:

Christoph Pepe Auer – klarinét, szaxofon, pepephon
Christian Bakanic – tangóharmonika, billentyűs hangszerek
Matthias Loibner – tekerőlant
Marie Spaemann – cselló, ének
Gregor Hilbe – dob, elektronika 

Christoph Pepe Auer egyike az osztrák jazz legígéretesebb tehetségeinek. A rangos osztrák Hans-Koller-díjat immár két alkalommal elnyert művész pályája kezdetétől fogva aktív, tagja különböző zenekaroknak, projekteknek és művészi együttműködéseknek, mint a Jazzwerkstatt Wien és Graz, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich és a grazi Filharmonikusok. Auer klarinétja néha egész ritmusszekciót képes helyettesíteni a légzés és a billentyűk hangjainak segítségével, mindezt gyakran dúsítja elektronika is, de saját hangszereket is alkot, mint amilyen a védjegyének számító „pepefon”. Első saját lemeze, a Songs I Like, a művész játékos kreativitásának hiteles és igen személyes dokumentuma, gondos válogatás saját kompozícióiból és az őt régóta foglalkoztató ifjúkori zenei emlékek hangszereléseiből.

Jegyár: 1500 Ft

 

℗ BMC


2015. július 18. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Jazzrael, vendég: Szőke Nikoletta

Közreműködik:

Bíró Nóra – ének
Jáger Bandi – zongora
Csejtei Ákos – szaxofon
Horváth „Plútó” József – basszusgitár
Bordás József – dob

Szőke Nikoletta – ének

 

Jáger Bandi vezetésével 2006-ban alakult Jazzrael Magyarországon egyedülálló világzenei formáció. „Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. Ahogy nevük is mutatja, elsősorban a tradicionális szefárd zsidó zenei hagyományokból merítenek, de feldolgoznak a térség más zenéiből is, így az arab, sőt a rai (az oráni, algériai beduin zene összefonódása spanyol, francia, afrikai zenei formákkal) elemei is felismerhetőek egyes darabjaikban. Nem jazzesített népzenét játszanak, hanem a folklór különleges interpretálását hallhatjuk tőlük alaposan átszőve jazz improvizációkkal. Egy profi zenekar előadásában a világzenei paletta egy különleges színével találkozhatunk.” – Somogyvári Péter, Jazzma.hu.

Jegyár: 1500 Ft

 

℗ BMC


2015. július 22. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Trio Musicz

Közreműködik:

Subicz Gábor – trombita
Fonay Tibor – nagybőgő
Csízi László – dob

Subicz Gábor trombitás, zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő számos díj és elismerés tulajdonosa, triója mellett soul-jazz zenekarát, a Subtones-t is vezeti. Csízi László szemtelenül fiatal kora ellenére tévedhetetlen érzékkel, bölcsességgel és muzikalitással rendelkező művész, huszonévesen az ország legkiválóbbjai között tartják számon, s egyedi dobjátékával mindenütt kreatív szikraként van jelen. Fonay Tibor Prima Primissima Junior-díjas muzsikus, a fiatal generáció egyik legkeresettebb zenésze. Virtuozitása nagybőgőn és basszusgitáron egyaránt megmutatkozik. Szinte minden zenei műfajban otthonosan mozog, s a hazai színtér legnagyobbjaival játszik együtt.

A koncertre a belépés díjtalan!

℗ BMC


2015. július 23. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: SoulBlaster

Közreműködik:

Török Viktor – ének
Weisz Gábor – szaxofon
Szentpéteri Zsolt – szaxofon
Bacsa Zoltán – trombita
Bojtos Gábor – trombita
Szentpéteri Gábor – baritonszaxofon
Szabó Károly – billentyűs hangszerek
Arany Zsolt – gitár, vokál
Szegedi Attila – basszusgitár
Reggel Ferenc – dobok, vokál

A kecskeméti székhelyű SoulBlaster zenekar 1999-ben alakult, kezdettől fogva azzal a céllal, hogy a soul és funky műfaj egyik meghatározó és világhírű zenekara, az oaklandi Tower of Power hatalmas repertoárjából válogasson. A SoulBlaster különleges és egyedi produkcióját a közönség és a szakma elismeréssel fogadta, melyet az öttagú, koreografált mozgású fúvósszekció, a többszólamú vokál, s nem utolsósorban a koncertműsorban szereplő kiváló dalok határoznak meg. Koncertjeik színvonalát jelzi, hogy elnyerve a Tower of Power szimpátiáját, hivatalos tribute bandként képviselhetik őket Magyarországon. A zenekar az elmúlt években számos koncertet adott bel- és külföldön egyaránt, rengeteg klubban, fesztiválon és egyéb rendezvényeken játszottak.

Jegyár: 1500 Ft

 

℗ BMC


2015. július 24. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Mózes Tamara – lemezbemutató

Közreműködik:

Mózes Tamara – ének, zongora


Benkó Ákos – dob

„A zongorista-énekesnő azt a fajta amerikai sanzon- vagy előadói iskolát hozza teljes természetességgel, amellyel Magyarországon senki sem próbálkozott még.” – Zipernovszky Kornél, Fidelio. Mózes Tamara 2007-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán. Klasszikus zenei képzésével párhuzamosan kezdett el foglalkozni a jazz műfajával, és zeneakadémiai diplomája után a párizsi Conservatoire National de Région jazzének- és improvizáció szakán végzett kiemelkedő eredménnyel. Ezt követően Francia Állami Ösztöndíjat kapott. 2015-ben elnyerte a magyar állami Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjat. Tamara új lemeze szólóalbum ének-zongorára, saját szerzeményekkel, és a francia Parallel Records gondozásában jelenik meg.

Jegyár: 1500 Ft

 

℗ BMC


2015 július 25. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Ektar Instrumental Quintet

Közreműködik:

Szőke Szabolcs – gadulka, array mbira
Kardos Dániel – gitár
Váczi Dániel – szaxofon
Benkő Róbert – nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt – dob

A 2002 óta fennálló zenekar improvizatív kamarazenét játszik, melyben a hagyományos jazzhangszerek egészen különleges és egzotikus instrumentumokkal – mint például a balkáni 14 húros vonós hangszer, a gadulka, valamint a 4 oktávos afrikai eredetű, 120 fémlapból álló metallofon hangszer, az array mbira – együtt szólalnak meg a kompozíciókban és a szabad rögtönzésekben egyaránt. Az együttes kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Az ek-tar indiai szó, annyit jelent egy-húr: a négy muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában igyekszik úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszana.

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 29. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

4ForJoy

Közreműködik:

Rafael Márió – zongora
Köles Eliza – ének
Fonay Tibor – basszusgitár
Tálas Áron – dob

Az 1990-es születésű Rafael Márió hatévesen kezdett zongorázni, tizennégy évesen már Binder Károly volt a mestere, s gyerekként a Zeneakadémia Jazz Tanszakának magántanulója lett. . 2012-től másfél évet töltött Torontóban, a kortárs jazz és világzene egyik központjában. A helyi zenészközösség hamar befogadta, az egyik legnagyobb helyi stúdióban dolgozott session zenészként. Hazatérése után egyetemista társaival alapította meg a 4ForJoy kvartettet. Zenéjükre jellemző, hogy a jazz klasszikusai előtt tisztelgő repertoárjukkal, könnyed és dinamikus, a funk és a pop stílusjegyeit sem nélkülöző előadásukkal szórakoztassák a közönségüket. A zenekar énekesnője Köles Eliza a Bartók Béla Jazz Konzervatórium jazzének szakán végzett, a ritmusszekció tagjai pedig jól ismert vendégei az Opusnak.

A koncertre a belépés díjtalan!

℗ BMC


2015. július 30. (csütörtök) 19:30

BMC Koncertterem

Tokyo-Budapest Ensemble

 

Műsor:

Franz Schubert: a-moll vonósnegyes, D. 804. „Rosamunde”
Johannes Brahms: h-moll klarinétötös, op. 115.

 

Közreműködik:

Tokyo-Budapest Ensemble

művészeti vezető: Berkes Kálmán

 

A Tokyo-Budapest Ensemble 2002 óta nyaranta koncertezik Magyarországon, a BMC-ben már harmadszorra lép fel az együttes. A zenekar vezetője Berkes Kálmán, a japán Musashino Academia Musicae tanára és a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. Az együttes tagjai, fiatal magyar és japán zenészek, évente változó összeállításban Berkes japán tanítványai és a győri muzsikusok közül kerülnek ki. Az ezen az estén elhangzó Schubert-mű, a szerző élete utolsó éveiben, 1824 nyarán született a felvidéki Zselízen, ahol a mestert rabul ejtette a magyaros stílus. Brahms h-moll klarinétötöse, az előző darabhoz hasonlóan, szintén egy késői szerzeménye a zeneszerzőnek. A már-már lezártnak tekintett életmű utolsó darabjai között találjuk meg ezt a szonátát, melyet Brahms Richard Mühlfeld klarinétvirtuózzal való megismerkedésének köszönhet az utókor.

 

Ingyenes ** Regisztráció szükséges: info@bmc.hu

 

 


2015. július 30. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Grzegorz Karnas Trio és Lukács Miklós (PL/H)

 

Közreműködik:

Grzegorz Karnas – ének
Lukács Miklós – cimbalom
Mariusz Praśniewski – nagybőgő
Sebastian Frankiewicz – dob

 

Grzegorz Karnas az egyik legeredetibb lengyel jazzénekes, akinek nemzetközi népszerűsége is töretlenül növekszik. Az énekes pár éve megnyerte a neves francia Crest Jazz Vocal énekversenyt, a szintén francia Jazzman magazin a meghatározó európai énekesek közé sorolta, s immár a legrangosabb fesztiválok fellépője. Ebben az ismertségben nem kis szerepet játszik az énekesnek a BMC Recordsnál megjelent két lemeze is, melyeken saját lengyel trióját Lukács Miklós cimbalmossal kvartetté bővült formációjával hallható. A 2013-ban megjelent Audio Beads bekerült a neves The New York City Jazz Record amerikai jazzlap éves listáján 2013 legjobb öt vokális jazzalbuma közé. Az ezt követő 2014-es Vangacímű albumot a nemzetközi szakmai sajtó egyaránt az egekig magasztalta.

 

Jegyár: 1000 Ft

℗ BMC


2015. július 31. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Kéknyúl Hammond Band

 

Közreműködik:

Andrew Hefler – ének
Premecz Mátyás – Hammond orgona
Jász András – altszaxofon
Ávéd János – tenorszaxofon
Bognár Attila – pozan
Puskás Csaba – trombita
Csókás Zsolt – gitár
Bata István – basszusgitár
Badics Márk – dob

 

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal, és egy óriási Hammond orgonával. Utóbbi hangszer lehetőségeinek kihasználására alapította a Kéknyúl zenekart, amely azonban hamar sokkal több lett egy Hammond-bemutató látványosságnál. Mátyás kompozíciói ugyanis épp annyi színt és játékosságot tartalmaznak, amennyiben a zenei univerzum legkülönbözőbb sarkából érkező hallgatók is találnak maguknak kapaszkodnivalót: nem csoda, hogy koncertjeiken egyaránt találunk rockereket és Tisza cipős tinédzsereket, a jazzrajongókról nem is beszélve. A csapathoz 2010-ben csatlakozott Andrew Hefler, a kaliforniai származású, de hazánkban alkotó színész, énekes és a közös munka gyümölcse lett a 2014-ben megjelent, zömében soul és funk szerzeményeket tartalmazó The Wind Plays Me című album.

 

Jegyár: 1500 Ft

℗ BMC


 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek