Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

2022/07/01  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.

Fotó: Cory Dewald

Kurt Elling a világ vezető jazzénekeseinek egyike, aki munkásságával a szakma ítészeinek elismerését és a közönség rajongását egyaránt kivívta. A chicagói születésű énekes-dalszerző kórusvezető édesapja révén korán közel került a zene világához, és bár több hangszert kipróbált, hamar egyértelművé vált, hogy az éneklés az ő asztala. Nagyszerű adottságai, kivételes hangterjedelme és hangszíne, de habitusa is erre a pályára terelte. A műfaj ikonjai, Frank Sinatra, Peggy Lee és Chat Baker is hatottak az előadásmódjára, ám legnagyobb idolja Tony Bennett volt, akinek egy fellépését látva megfogalmazta:

„Ez a fickó akarok lenni!”

Az intellektusa és kedvessége legendás, így az éneklésen túl két dal között általában egy-egy jó sztorival is kedveskedik a publikumnak. Azt már viszont kevesebben tudják, hogy Elling nemcsak frontemberként alkot maradandót, de dalainak egyedi szövegvilága is többnyire az ő keze munkáját dicséri. Így van ez legutóbbi, Charlie Hunterrel közösen jegyzett, SuperBlue című albuma esetében is, amely megszokott stílusától némileg eltávolodva, de a rá jellemző maximalizmussal, nagyszerű zenésztársak közreműködésével készült. 

Az amerikai közönség előtt már hatalmas sikerrel bemutatott anyagot Európában először a Müpa nézői hallhatják, a július eleji estére a lemez szerzőpárosa Kenny Banks Jr. billentyűssel és Terence Higgins dobossal érkezik.

Kurt Elling, Müpa, jazz

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek