Három év után újra Budapesten a Dead Can Dance

2021/09/14  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Dead Can Dance legutóbb "A Celebration – Life & Works 1980-2019" című turnéja keretében lépett fel 2019 júniusában a Sportarénában, 2022. május 8-án ugyanitt láthatjuk-hallhatjuk őket.

Három év után újra Budapesten a Dead Can Dance

A Dead Can Dance először 1996 nyarán lépett fel Magyarországon, a Budai Parkszínpadon, a World Music Festival keretében. Nem sokkal ezután (1998.) felfüggesztették működésüket, majd 2005-ben ismét összeálltak egyetlen turnéra, de aztán 2012-ben egy új stúdióalbum is született Anastasis címmel, ennek kapcsán ismételten ellátogattak Budapestre. A sémát nézve rövidülnek a két fellépés között eltelt évek: jövő tavasszal Europa – 2022” névre keresztelt turnéjukat hozzák el az Arénába: Brendan Perry, Lisa Gerrard és a teljes háttérzenekar folytatja telt házakkal lemenő, 2019-ben megkezdett koncertsorozatukat.

Az ausztrál zenekar stílusa nehezen besorolható. Különlegességüket az adja, hogy mediterrán, afrikai, kelta, középkori és reneszánsz hatások egyaránt jelentős súllyal fedezhetők fel az alkotásaikban. Zenéjüket számos filmben használták fel aláfestésnek, ezek közül az egyik legismertebb a Baraka.

A zenekar repertoárján szerepelnek majd több mint három évtizedes pályafutásuk legsikeresebb dalai, beleértve az olyan klasszikus munkáikat, mint a The Serpent’s Egg, Aion és az Into The Labyrinth című albumok, de természetesen legutóbbi, Dionysus címre keresztelt lemezükről is hallhatók lesznek dalok – elvégre a turné ezen album kapcsán indult.

Brendan Perry 2 év alatt gyűjtötte össze az albumon használt hangszereket, olyanokat, mint pl. az iráni Daf dob vagy a szlovák pásztor furulya, a Fujara. Ahogy a többi lemezen is, a világ különböző népeinek hagyományai és azok ütemei játsszák a főszerepet. Perry vegyíti a lemezen a helyi felvételeket, kántálásokat – beleértve a svájci kecskepásztorokat, új-zélandi méhkasokat, mexikói és brazil madárhangokat. Ezeket nem csak a lemez hangulatának növelésére használja, hanem annak demonstrálására, hogy a zene mindenhol jelen van. A lemez történetének vázát ugyan Dionüszosz ihlette, de a borítón egy huichol indián készítette maszk szerepel, mely a törzsnek otthont adó Sierra Madre hegységben, Mexikóban készült. (A törzs a fonalfestésről, valamint a tárgyak aprólékos gyönggyel való díszítéséről híres. Az álarcot gyógyító és tudatmódosító szent ritusok és rituálék eszközeként használták.)

 

A jegyárusítás 2021. szeptember 17-én indul.

 

Dead Can Dance, világzene, Papp László Budapest Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös...

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Énekléssel gyógyulók léptek fel a Fesztiválzenekar koncertje előtt

Covid-rehabilitáltakból és légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-programja előtt a hétvégén. A dr. Várdi Katalin és Philipp György által kidolgozott SingLung módszer gyógyító hatása nemcsak fiziológiai, hanem mentális és érzelmi is.

Végre egy nemzetközi fesztivál a belvárosban! - A BUSH ismét megtölti élettel Budapest klubjait

A BUSH a tavalyi rendhagyó év után október 21-22-én újra megtölti Budapest klubjait a legizgalmasabb kelet-európai előadókkal. Nappal zeneipari fejtágítás a Fészek Klubba visszatérő szakmai konferencián, ahol a nemzetközi és a hazai zeneipar legjobb szakembereitől lehet tanulni, este pedig a város legújabb klubjaiba és különleges...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek