Hogy lehet rávenni tíz 90+-os ukrán asszonyt, hogy felüljön a repülőre...?

2019/11/18  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Advent harmadik vasárnapján Both Miklós ad koncertet a Várkert Bazárban. Meghívására idős asszonyok engednek betekintést elzárt világukba, így igazán egyedi koncertélmény születik. Az Elfeledett Karácsony Ukrajnában című műsorban tíz ukrán falusi énekessel, a kijevi Bozhychi énekegyüttessel és magyar zenészekkel idézik meg az európai parasztság aranykorát, de nem csak népballadákat fogunk hallani, hanem lendületes magyar-ukrán „világzenét" is.

Fotó: Both Miklós /FB/ Ördögkatlan Fesztivál

Advent négy vasárnapján egész napos programok, napközben ingyenes kézműves workshopok, izgalmas előadások, Művészeti Vásár várta/várja az érdeklődőket a Várkert Bazárban, esténként pedig olyan színvonalas produkciók, mint például Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc és Michel Godard virtuóz zenei estje, Both Miklós Elfeledett karácsony Ukrajnában című zenés produkciójának ősbemutatója, valamint a Random Trip improzatív koncertsorozatának rendhagyó estje Big John Whitfield amerikai soul-funk énekessel és egy gospel-kórussal, valamint Dés László Kossuth- és Liszt-díjas zenésszel, zeneszerzővel.

Három programot emelnénk ki a VB kínálatából.

Elfeledett Karácsony Ukrajnában

Az ukrán falvakban lakók a mai napig elképesztő elszigeteltségben élnek. A nehézségek ellenére az ott élők továbbra is őrzik a szájhagyomány útján fennmaradó kultúrát. Both Miklós meghívására idős asszonyok engednek betekintést ebbe az elzárt világba, így igazán egyedi koncertélmény születik. Nemcsak valódi parasztemberek által előadott, feliratozott népballadákat fogunk hallani, hanem Both Miklós hangszerelésében lendületes magyar-ukrán „világzenét” is, amelynek hátterét a közönség filmeken keresztül ismerheti meg. A műsorban tíz ukrán falusi énekessel, a kijevi Bozhychi énekegyüttessel és magyar zenészekkel idézikmeg az európai parasztság aranykorát.

Hogy a címben feltett kérdésre válaszoljunk – igazából Both Miklós felelt rá az esemény sajtótájékoztatóján –: először is, el kell magyarázni nekik, hol van Magyarország... És ez csak a dolog könnyebb része, mert el tudjuk képzelni, hogy innentől fogva milyen rögös út vezet a becsekkolásig. Both Miklós már egyszer elhozta őket ide: az Ördögkatlan Fesztiválon saját udvaruk volt. Azt is elmesélte erről a turnéról, hogy már MINDEN megvolt, repülőjegyek, időpontok, szállás stb., amikor telefonáltak, hogy mégsem jönnek... Mert valaki lefordította nekik a fesztivál címét, és benne van az ördög :D

Érdemes megnézni a következő kisfilmet, egyszerűen tündériek – és a filmen szereplő nénik közül többen is ott lesznek december 15-én 19.00 órakor a Várkert Bazárban.

 

Random Trip Xmas Edition

Ezt a nevet mi adtuk a rendezvénynek, ne így keressétek... Delov Jávor, az improvizáción alapuló koncertsorozat vezetője elmondta, hogy karácsony előtt nem igazán szoktak már bulikat vállalni. Sőt, még életükben nem volt ennyire karácsonyi koncertjük, mert a már megszokott fellépők  – Palya Bea, Mc Kemon (Irie Maffia), Saiid (AKPH), Zentai Márk (Mörk), Koszi Janka – mellett december 22-én színpadra áll majd a Big John Whitfield irányításával működő Vienna Gospel Society kórus is, sőt, pár dal erejéig teljesen átveszik majd a színpadot. A produkció különleges vendége pedig Dés János lesz, aki elmondta, hogy ő és Tátrai Tibor immáron a Random Trip állandó öregjei, és nem csak azért szeret velük zenélni, mert rengeteg fiatal tehetséget ismerhetett meg a fellépéseik során – a RT nem próbál! –, hanem azért is, mert az improvizálás során iszonyúan figyel mindenki a másikra, s talán éppen ezért olyan mennyiségű energia gyűlik össze a zenélés során, hogy mindig robbanás a vége... Delov Jávor annyit tett hozzá, hogy már önmagában is karácsony, ha olyan emberekel zenélhetnek együtt, akikre felnéznek. Egyébként Big John Whitfielddel már többször is felléptek együtt, ezen a felvételen például Fábián Juli is látható-hallható.

A Fábián Juliról szóló dokumentumfilmet 2019. december 15-én mutatják be.

 

Ugyanezen a napon, tehát december 22-én közös koncertet ad a rendezvény háziasszonya, Szinetár Dóra és Szirtes Edina Mókus. Délelőtt 11.00-kor kezdődik a Szeleknek szárnyánadventi kamaramuzsika című koncert, amelyen olyan dalok hangoznak majd el, amelyekkel Szinetár Dóra például még sosem állt színpadra. Több más feladata mellett ő lesz az is, aki a koncerteket megelőzően – néhány ünnepi gondolat megfogalmazása mellett – a fellépőkkel közösen meggyújtja a Hello Wood által alkotott különleges adventi koszorú egy gyertyáját.

A Várkert Bazár-béli advent további érdekessége, hogy a négy vasárnapon négy téma köré felépülő programokkal várják az érdeklődőket, amelyek részletes ismertetése itt található.

 

 

advent, Várkert Bazár

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek