Itthon sem a szervezőket, sem a kiadókat nem igazán érdekelte a dolog – Koncerttel ünnepel a Napra

2015/02/04  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Koncerttel ünnepli 10. születésnapját a Napra, a hazai etnorock színtér kiemelkedő csapata. Both Miklós és társai február 13-án az A38 állóhajón az eddigi legfontosabb dalok mellett vadonatújakat is előadnak.

Itthon sem a szervezőket, sem a kiadókat nem igazán érdekelte a dolog – Koncerttel ünnepel a Napra

Az általunk is igen nagyra tartott gitáros, énekes azt nyilatkozta, hogy miután a Vágtázó Halottkémekben tapasztalt élmények kezdtek elfogyni, új kihívásra vágyott, ez vezetett 2004 végén a Napra megalakulásához. Ahogy Jávorszky Bála Szilárd A magyar folk története (2013) című könyvében fogalmazott, a Napra a népi és modern hangszerek érzékeny egyensúlyára törekszik.

"Akkoriban egészen más utakra vágytam, és a legmeghatározóbb élmény számomra a népzenével, azon belül is a kalotaszegi muzsikával történt találkozás volt. Többször lementem Erdélybe, megismerkedtem ottani roma zenészekkel, és ők mutatták meg azt, amivel úgy éreztem, valamit mindenképpen kezdeni kell. Akkoriban találkoztam Bobyval, azaz Bobár Zoltánnal, aki brácsán és harmonikán játszik, Winter Csaba basszusgitárossal pedig már korábban zenéltem együtt, és megalakult a Napra" - idézte fel Both Miklós a gyökereket.

Az együttesben mellettük Krámli Kinga énekes, Pfeiler Ferenc dobos és Hegedűs Máté hegedűs játszik. A tagok korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert együttesekben játszottak. A Napra zenéjét a kiemelkedő hangszeres tudás, a virtuozitás jellemzi, a muzsika a pesti cigányzene, a Kárpát-medencei népzene és a pszichedelikus rock egyedi elegye.

A Jaj, a világ! című debütáló album 2007-ben jelent meg, a következő évben a Napra a legjobb hazai világzenei lemez kategóriában Fonogram-díjas lett (megelőzve a Barbaro III-as lemezét, amelyen szintén Both Miklós gitározott). A lemezt a rangos brit magazin, a Songlines méltatta, a Jaj, a világ!-on szerepelt a Kicsi ház című nagy sláger, a hangzást két ismert brit világzenei producer, Ben Mendelson és Rob Keyloch finomította.

"A Naprával a megalakulás után egy éven keresztül reggeltől estig egy garázsban próbáltunk, de azt láttuk, hogy itthon sem a szervezőket, sem a kiadókat nem igazán érdekelte a dolog. Mi viszont kitartottunk, éreztük, hogy speciális, izgalmas anyagot sikerült összehoznunk. Szerencsére találkoztunk a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás vezetőivel, akiknek tetszett a zene, és kapcsolataikon keresztül megmutatták néhány embernek a nemzetközi világzenei színtérről, a World Music Expo köreiből. Így jött a képbe a két brit producer" - mondta Both Miklós.
 

A Jaj, a világ!-ot 2010-ben egy újabb sikeres lemez, a Holdvilágos követte, Both Miklós neve alatt pedig (szintén a Napra zenekarral) 2009-ben kijött egy eltérő hangzású, kísérleti lemez, Radnóti Miklós megzenésített verseivel.

A Naprában a virtuózan használt elektromos gitár és a népzene találkozása olyan hangzást alakított ki, amelyet a sajtó előszeretettel nevez Bartók Béla és Jimi Hendrix keresztezésének. "A kép nyilván ennél árnyaltabb, ezeknek a zenéknek már saját létjogosultságuk van, nem hiszem, hogy bárkihez hasonlítgatni kellene. Persze mindkét név nagyon fontos alapélmény volt az életemben, meg volt egy csomó más". Mint a zenekarvezető elmondta, az elmúlt három-négy évben a Napra minden tagja megpróbálta fenntartani azt a tüzet, inspirációs fokot, amely a zenekar működtetéséhez szükséges, és ezt időnként a csapaton kívül találták meg.

"Magam is így voltam ezzel, ezért jött be az életembe sok olyan projekt, ami nem a Naprához kötődik, tehát a Both Miklós Folkside, a Palimo Story vagy a kínai utazós lemez. Előreláthatóan az elkövetkező évben is sok ilyen lesz" - fejtette ki Both Miklós.

A Napra a 2012-es EP - Naiv - óta nem jelentkezett friss anyaggal, a tízéves jubileumi koncertre azonban írtak néhány új dalt.

"Ezek mellett természetesen az elmúlt tíz év legfontosabb számait is eljátsszuk az A38-on, lesznek továbbá olyanok, amelyeket vagy még soha nem, vagy évek óta nem adtunk elő, még a Radnóti-lemezről is el fog hangzani darab. Lesz két vendég közreműködő, Rácz Richárd billentyűs hangszeren, Molnár Tamás szaxofonon" - mondta végül Both Miklós az MTI-nek.

 


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek