Keltető: Kóser rock a hétkerből – STETL

2019/08/24  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Keltetőben szeretnénk olyan előadókat és zenekarokat bemutatni, akik éppen most rajtolnak és/vagy keveset, esetleg semmit sem szerepeltek eddig a zenei oldalakon. Várjuk a jelentkezéseteket!

Keltető rovatunkban ezúttal a Stetl zenekarral ismerkedhettek meg

A STETL (a jiddis szó jelentése: város) zenekar 5 éve alakult, Kovács Gergő Mózes vezetésével, aki a frontember (énekes, dalszerző, menedzser), és "mellesleg" történelmet tanít a Maimonidész zsidó gimnáziumban.

Eleinte zsidó népdalok feldolgozásával, modern köntösbe öltöztetésével hódították meg - főleg zsidó eseményeken - a közönséget. Megalakulásuk óta számos rendezvényen felléptek már, idén az EFOTT színpadát is "bevették”.

A zenekar tagsága bővült Váradi János dobossal (ő metálos háttérből jön), a neves jazzistával, Pázmándi Gergellyel klarinéton, egy orosz szaxofonos hölggyel, az elbűvölő Bybina Yanával, az Unforeseen bőgősével Timár Péter "Tim"-mel, a Gamma Baby-s Kovács Marcival és a klasszis rezessel, Csapó Krisztiánnal. A fúvós szekcióra különösen büszkék, hiszen mindhárman konzervatóriumból jövő profi zenészek, akik a klezmer, világzenei formát erősítik a zenekarban.

Az új STETL első dala a Sztereotípiák címet kapta. A dalban a negatív zsidó sztereotípiák állnak szemben a valós tényekkel. A klip egy image-video lesz, amiben a zenekar megmutatja magát. Elrugaszkodik a zsidó népdal-feldolgozásoktól és a STETL új irányát mutatja, ami a magyar nyelvű, klezmer alapú rockzenét építi. A rezes szekcióval kiegészülve igazi showcase formációvá és fesztiválzenekarrá kívánnak válni. A videoklip premierje szeptember 1-jén lesz.

A bandát legközelebb a Pozsonyi Pikniken lehet látni-hallani (szeptember 7-én). Kovács Gergő énekes szerint: "A Pozsonyi Piknik a XIII. kerületben, Újlipócia környékén megrendezett legpestibb fesztivál. Nagy szeretettel fogadtuk el a meghívást, hisz egy olyan környezetben játszhatunk, amelyet átitat a századfordulós és kortárs zsidó élet."

Két nappal később (szeptember 9-én) az S8 Underground Clubban egy igazi rocker underground környezetben az ausztrál Lagerstein zenekar vendégeként játszanak.

STETL, jiddis, város, rock, Sztereotípiák

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek