Könyv Jimi Hendrix életéről

2014/12/01  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Nulláról indulva - Jimi Hendrix élete saját szavaival címmel magyarul is megjelent Peter Neal brit dokumentumfilmes és az idén elhunyt amerikai producer, Alan Douglas szokatlan összeállítása minden idők legnagyobb gitárosáról.

Könyv Jimi Hendrix életéről

A kötet tavaly jelent meg az Egyesült Államokban. A két szerkesztő, Peter Neal brit dokumentumfilmes és Alan Douglas, az idén nyáron elhunyt amerikai lemez-, könyv- és filmproducer személyesen ismerte Jimi Hendrixet: előbbi készítette a legelső filmet a gitárhősről (ez volt az Experience 1967-ben), utóbbi számos posztumusz Hendrix-anyag producere volt.

Az olvasmányos kötetben szerepelnek például igen szigorú édesapjához, Al Hendrixhez a hadseregből és Európából írt levelei, a pályafutása első éveiben Amerikában megélt sikertelensége és szegénysége leírása. Mielőtt 1966-ban Chas Chandler ajánlására Angliába ment, kevés öröm érte a színpadon, leginkább mások zenekaraiban volt kiszolgáló zenész. Gitározott például Little Richard bandájában is - a rock and roll sztár hosszú haja miatt büntette Hendrixet, megvonta tőle gázsiját.

A könyv erőteljesen támaszkodik Hendrix dalszövegeire is, hiszen azok jelentős része élete történéseire reflektál. (A magyar kiadásban az eredeti angol dalszövegeket szerepeltetik, nem fordították le őket.)

Ahogy a kötet bevezetőjében Peter Neal írja, "ha ez a könyv működik, akkor ez azért van, mert Jimi érzékletesen, nyíltan és humorral beszélt magáról". Hendrix 44 éve halott, de napjainkban is jelennek meg lemezek hatalmas zenei anyagából csemegézve, és az irodalom mellett a film is előszeretettel foglalkozik életével és munkásságával.


Képtár

  • Könyv Jimi Hendrix életéről kép 38812
 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek