Lajkó Félix 40: koncertmaraton és két új lemez

2014/12/04  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Nemzetközi koncertmaratonnal, köztük egy jótékonysági fellépéssel és két új lemezzel ünnepli 40. születésnapját Lajkó Félix.

Lajkó Félix 40: koncertmaraton és két új lemez

A vajdasági hegedűs szülőföldjén, Szabadkán kezdi jubileumi turnéját december 19-én, majd Szeged, Budapest, Veszprém, Győr, Miskolc, Szombathely, Pécs, Kolozsvár, Bécs, Ljubljana, Berlin és más városok érintése után február 27-én és 28-án a Művészetek Palotájában zárja a koncertkörutat, ahol két nap alatt három koncertet ad olyan partnerekkel, mint Balázs János és az iráni Mohammad Reza Mortazavi, Palya Bea, Csizmadia Anna és Tintér Gabriella, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar.

„Ez a mostani maraton körülbelül olyan terhelést jelent, mint egy nyári szezon. De nagyon élvezem a sűrű programot, sőt azt vettem észre, hogy ha ritkábbak a koncertek, rosszabbul érzem magam” – nyilatkozta a művész.

A kerek ünnephez igazítva Lajkó Félixnek két új lemeze is megjelent a Fonó Budai Zeneház gondozásában: a Jelszó/Password című korongon a hegedűs a fiatal zongoravirtuózzal, Balázs Jánossal improvizál, a Végtelen/Infinity című albumon pedig a Budafoki Dohnányi Zenekarral játsszák nótái szimfonikus átiratát Hollerung Gábor vezényletével. (Lajkó Félix azt is elmondta, gondolkodik egy csembaló-citera vagy zongora-citera lemez elkészítésén is.)

Balázs János szerint Lajkó Félixnek „erős klasszikus zenei vénája” van, közös lemezük mégsem szorítkozik a komolyzenére. Mint mondta, a világzene, a dzsessz és a klasszikus zene alapjai is fellelhetők az improvizatív anyagban, mindez pedig át van itatva kettejük egyéniségével. „Egyszerűen csak szép zenét akarunk játszani, amely érzelmeket vált ki az emberekből” – fogalmazott. Megjegyezte: kezdetben legalább a tempót és a dinamikát megpróbálták rögzíteni az improvizáció előtt, végül azonban arra jutottak, hogy ezt sem beszélik meg előre. „Tulajdonképpen folyamatosan improvizálunk, ez a lemez csak a kezdet kezdete” – tette hozzá.

A maraton keretében kerül sor Lajkó Félix január 3-i újévi szólókoncertjére is a Zeneakadémia nagytermében. Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója elmondta, hogy a hegedűs az est teljes bevételét felajánlotta az alapítvány részére. „Ebből az összegből egy kétágyas betegszoba egyéves fenntartási költségét tudjuk fedezni” – mondta.

A koncertmaraton részleteiről Lajkó Félix honlapján (lajkofelix.hu) és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek