Lélektől lélekig: ma este gálaműsor Miklós Tibor emlékére

2013/11/25  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Több mint ötven magyar énekes lép fel a Lélektől lélekig című hétfő esti jótékonysági gálaesten a Budapesti Operettszínházban, ahol emléket állítanak a nemrég, 66 éves korában elhunyt Miklós Tibornak.

Lélektől lélekig: ma este gálaműsor Miklós Tibor emlékére

Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház rendezője állítja színpadra a műsort, amelyen Miklós Tibor műveinek felidézésével emlékeznek meg a magyar musicaljátszás egyik legfontosabb alakjáról.

"Szívügyem a gála, különösképpen az Abigél című előadásunk miatt. Másfél éven keresztül írtuk Kocsák Tiborral és Miklós Tiborral Szabó Magda regénye alapján. Olyan csapatmunka volt, amely nagyban hozzájárult az Abigél azóta is tartó töretlen sikeréhez. Miklós Tibor színházi és dramaturgiai érzéke sok-sok nehézségen átsegített minket az Abigél írása közben. Ő volt az, aki bármilyen problémát egyetlen huszárvágással képes volt megoldani bármikor. Rengeteget tanultam tőle" - nyilatkozta a rendező.

Miklós Tibor 1979 nyarán kezdte el egy új zenés teátrum megszervezését. A Rock Színház 1980-ban az Evita színrevitelével mutatkozott be. A gála a teljesség igénye nélkül dolgozza fel a munkásságát, hiszen ezernél is több dalszöveg fűződik Miklós Tibor nevéhez. A műsor alkotói egpróbálnak egyfajta érdekes kronológiai sorrendet kialakítani a műsorban, legutolsó munkájától haladnak majd a kezdetek felé.

"A Rock Színház kihagyhatatlan ebből a gálából és itt is lesz minden művész, aki csak ráér" - hangsúlyozta a rendező.

Miklós Tibor a Generál együttes szövegírójaként tűnt fel a hetvenes években. Nevéhez fűződik a Sztárcsinálók című előadás és vele a rockopera műfajának itthoni megteremtése. Ő fordította a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Evitát, a Hairt, A nyomorultakat, a Miss Saigont, a Fame-et. Olyan slágerek írója, mint a Különös szilveszter, a Boldogság, gyere haza és az Álmodj, királylány. Alapító tagja és művészeti vezetője volt a Rock Színháznak, később irodalmi vezetőként dolgozott a Budapesti Operettszínházban.

Munkásságát Huszka Jenő-díjjal, Artisjus Életműdíjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és Nádasdy Kálmán-díjjal is elismerték. Haláláig elnökségi tagja volt a Magyar Zeneszerzők Egyesületének. A tiszteletére rendezett emlékgála közreműködői és alkotói lemondanak honoráriumukról, és azt teljes összegben Miklós Tibor családjának ajánlják fel.

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek