Maratoni koncerttel ünnepli 60. születésnapját a magyar gitárlegenda

2015. április 05.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Az East együttes alapítótagja, a legendás gitáros, Varga János maratoni koncertre készül – zenészbarátaival és a közönséggel együtt így ünnepli majd hatvanadik születésnapját április 24-én a MOM Kulturális Központban.

Maratoni koncerttel ünnepli 60. születésnapját a magyar gitárlegenda

Pályafutásának néhány állomását érintve átfogó képet kapunk egy gazdag zenei pályáról, annak különböző stílusú zenéiből. A progrock, a bluesrock, ugyanis ugyanúgy megtalálható Varga János zenei palettáján mint a latin vagy a fúziós világzene.

Az áprilisi koncerten a két, mostani korszakot megelőző zenekara, a Zig-Zag Company blues-rock és a Mediterrán Combo virtuóz, temperamentumos latin programja után lép színpadra a Varga János Project az eddig megjelent három albumuk legjobb dalainak válogatásával. A műsor fényét hivatott emelni a Projecthez csatlakozó Sturcz Quartet, akik az utóbbi években olyan világsztárokkal dolgoztak, mint a Jethro Tull, Ian Anderson, valamint folyamatosan turnéznak és készítenek felvételeket Al Di Meolával.


A koncert különlegessége lesz az is, hogy a Sturz Qartettel közösen, ezen a napon kerül bemutatásra a sorban negyedik Varga János Project album is. A 2015. április 24-i, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló koncert igazi zenei csemege lesz mindenkinek, aki szereti a  modern instrumentális zenét és szeretne átélni egy olyan élményt, amikor 14 kiváló muzsikus játszik "Szívvel, lélekkel"!


Varga János a magyar zenei élet reprezentáns képviselője, emblematikus zenei figura, izgalmas, szenvedélyes dallamok szerzője, akinek már korai gitárjátékában is jellemző volt az indiai és arab népzene dallamvilága - a jazz és a rock lüktetésével, magával ragadó nagyívű improvizációkkal - melyet az utóbbi években készített lemezein és koncertjein egyaránt élvezhetünk. Rendkívül sokrétű és gazdag pályája számos művet és produkciót sorakoztat fel. Szerző, aki albumok során szereplő kompozíciókkal büszkélkedhet, de írt balettzenét, létrehozott avantgarde zenei csoportot, nemzetközi csoporttal közös szerzeményekből álló kiadványt jelentettek meg, közreműködött vendégként vagy tagként zenei felvételeken, készített  vizuális művekhez zenét, műsorokhoz számos főcím zenét, hozzájárult több tucat reklámfilm sikeréhez alkotói team zeneszerző tagjaként, nem is szólva saját, szerzői lemeziről.


„Tetőtől talpig szakáll, gitár, örök kópé szemek. Hozzá annyi energia, hogy jobb banánköztársaságokat könnyedén lát el árammal. Varga Jánosnak több ismertetőjegyre nincs szüksége.” (Hetesi Péter Pál/G3 – RIP HPP-aszerk.)


„…egy konokul tehetséges ember, aki nem volt hajlandó eladni a lelkét egy tál lencséért. Mi több nem is savanyodott bele. Varga János tette a dolgát: zenét szerzett, gitározott, szalagra vette, kiadót keresett. (...) Ritka, amikor sem hős, sem áldozat nem óhajt lenni az ember”. (Hetesi Péter Pál/G3)


„... megvan a saját stílusa, az óriási tudása, és ráadásul igazi dalokat írt, amik önmagukban is megállják a helyüket. (...) Vannak régi hardrock és metál ősöket idéző témák éppúgy, mint elborulások vagy szépséges, finom részek, és annyira változatos, mégis egybe tartozó az egész”(U.N. / 9)


„…a mester a legendás idők óta tett egy-két kitérőt a fúziós dzsessz (Crack Orchestra), az alternatív  megszólalás (Art Reactor) és a húzós rock (Cik-Cakk Company) területeire”. ( T.Z.)


„Játéktechnikája, magabiztossága ámulatba ejtő, zeneszerzői kvalitásairól nem is beszélve.” (paya)


„Varga ezúttal is jó érzékkel kerüli el az instrumentális, progresszív zenék csapdáját: egy percre sem válik unalmassá, elvonttá, végig lendületes, feszes marad.” (Dr. Carter)

 

 


Képtár

  • Maratoni koncerttel ünnepli 60. születésnapját a magyar gitárlegenda kép 41742
 

 

Szólj hozzá!


Selena Gomez összeomlott

Selena Gomez összeomlott

A Social Daily oldalán bukkantunk a hírre, amely szerint a popsztár idegösszeomlással egy klinikán fekszik.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Újra Budapestre érkezik Al Di Meola!

A Grammy-díjas gitárvirtuóz 2019. május 12-én a MOM Kulturális Központba látogat, ahol a tavasszal megjelent Opus című albumának turnéja kapcsán ad koncertet.

Soha többé nem látjuk színpadon Michael Bublét

Legalábbis a sajtóértesülések szerint: több magyar portál is beszámolt arról, hogy a sztár interjút adott a Daily Mail Weekend-nek, amelyben bejelentette a visszavonulását. Azért az új albuma még kijön november 16-án!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek