Mennyire komoly a komolyzene?

2021/04/12  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Brain Bar Mi a kérdés? című podcast műsorának második epizódjában Hámori Máté Liszt-díjas karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője megdönti azokat a sztereotípiákat, amelyek a komolyzene irányzatát érik.

Fotó: Óbudai Danubia Zenekar/FB

150 éve még senki nem értette volna a különbséget a könnyű-, illetve a komolyzene között. Szükség van-e jelen korunkban a megkülönböztetésre? Hogyan lehet lebontani azokat a tévképzeteket, amelyek a klasszikus zenével kapcsolatban élnek?

Nevezetesen azt, hogy a népszerű, könnyen fogyasztható és táncolható popzene ellenében a klasszikus irányvonal szigorúságot és fegyelmet jelent – emellett pedig unalmas, hosszú és fárasztó.

Hámori Máté meghatározása szerint a zene egy univerzális nyelv, amely egyidős az emberiséggel, és azt az agyi régiót célozza meg, ahová a beszélt és írott nyelv már nem jut el. Teljesen mindegy, hogy egy afrikai törzs ütőszenéjéről, egy black metal dalról, egy népdalról vagy egy techno-számról van szó, a lényeg, hogy olyat közöljön, amit nem lehet szavakkal elmondani. A művész feladata pedig, hogy a közönség ízlését formálja, amelynek kulcseleme nem a jó és rossz műfaj, hanem a jó és rossz alkotás közti különbségtétel.

"Nagyon sok gyerek imádja a Star Wars zenéjét, ami szintén komolyzene, mégis mindig az a legmenőbb, ha iskolákba megyünk játszani. Ugyanakkor tudok mutatni olyan Wagner-részletet is, ami nagyon hasonló a Star Wars zenéjéhez, vagy akár olyan Pink Floyd-részletet, amiről nem lehet eldönteni, hogy komoly- vagy könnyűzene. Pár hete vezényeltem egy koncertet, ami kortárs klasszikus zenékből állt, de egyáltalán nem volt „komoly”. Az egyik hangszer például egy szamár alsó állkapcsa volt, ami nagyon spéci hangot ad – ez egy dél-amerikai hangszer. Van ebben egy csomó játék és komolytalanság. A jó zene hihetetlen hatással van a lélekre"mesélte a Mandinernek.

A zenei értelemben mindenevő karmester küldetésének tartja, hogy a zene valamennyi alműfaja megkapja a neki járó elismerést. Magyarország egyik vezető zenekarával olyan formabontó és kísérleti jellegű előadásokat tartanak, amelyekben a műfaji elemek vegyítése központi szerepet kap. Ráadásul még slágerlistát is vezetnek, amelyben az elmúlt hónap legtöbbet hallgatott zenéit szedik egy csokorba.

A Mi a kérdés? második epizódja, amelynek témája a klasszikus zene, már elérhető a Brain Bar Spotify-oldalán.

 

Brain Bar, podcast, komolyzene, Hámori Máté, Óbudai Danubia Zenekar

 

 

Szólj hozzá!


Veled más helyzet... Fatal Error klippremier!

Veled más helyzet... Fatal Error klippremier!

Művirágok Karneválja címmel dupla lemezzel rukkol elő rövidesen a zenekar. A lemez első fele júniusban lát napvilágot, melynek előfutáraként ma...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

A Pentatonix-koncert átkerült az Arénába!

2021. május 16-án léptek volna fel a Budapest parkban, magyarázni sem kell, miért marad el a koncert: pontosabban, nem marad el, csak átcsúszik időben és térben máshova: 2022. március 29-én az Arénában rendezik meg. (A Parkban lehet, hogy kissé hideg lenne ebben az időpontban.)

Los Angelesben díjazták Curtiséket

A Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriában díjazta Curtis és Szabó Ádám klipjét, amely 2 hónapja debütált, és már több mint kétmilliószor pörgették a YouTubeon.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek