Minden szinten rock and roll: Európa Kiadó a Millenárison

2015/02/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A nyolcvanas-kilencvenes években írt dalok a zenekarral együtt felnőtt korosztálynak sem csupán a nosztalgia életérzését közvetítik és a koncertek közönségét elnézve, a fiatalok közül is sokan felfedezték maguknak a zenekart. Az Európa Kiadó zenéjét ismerők így kortól függetlenül biztosak lehetnek abban, hogy február 20-án, a Millenárison ismét húsba vágóan és elemi erővel csendülnek majd fel a dalaik.

Minden szinten rock and roll: Európa Kiadó a Millenárison

A hazai pop-rock történet egyik legmeghatározóbb zenekara az idők során újra és újra úgy tudott megújulni, hogy közben sosem vált mainstream-formációvá. A koncerten a zenekar (Menyhárt Jenő: ének, gitár; Másik János: ének, billentyűs és ütős hangszerek; Kirschner Péter: ének, gitár; Darvas Bence: ének, billentyűs és ütős hangszerek, hegedű, trombita; Fülöp Bence: basszusgitár; Gyenge Lajos: dob) felállásban játszik, de az eseményen néhány szám erejéig bemutatkozik majd egy új Európa Kiadó zenész is.  Meghívott vendégeiként pedig, a Menyhárttal számos URH klasszikust közösen jegyző Müller Péter Sziámi és a rövid idő alatt népszerűvé vált Krasznai Tünde állnak színpadra.

Egyéni stílusukat és működésük független szellemiségét fennállásuk óta következetesen megőrizve írják és adják elő dalaikat, amelyek közül ma már sok klasszikusnak számít. Bár az Európa Kiadónak 1981-es megalakulása óta több olyan periódusa is volt, amikor különböző okokból felfüggesztette tevékenységét, ahogy Menyhárt Jenő fogalmaz az együttes időnként "hibernálva volt", most azonban nagyon is élő, olyannyira, hogy új és régi dalok egyaránt elhangzanak majd a fellépésen.

A koncert- és színházélményt az igazi kultúrcsemegének számító bevezető program is garantálja.  Az Európa Kiadó a fellépése előtt a Mocskos idők című slam poetry estre invitál minket, ahol Kemény Zsófi, Pion István, Simon Márton, Horváth Kristóf "Színész Bob" slammerek verselnek majd, kísérőzenekaruk pedig a Bob és Bobék Orchestra lesz, melyben Eged Márton basszusgitáron, Szarvas Dávid ütőhangszereken játszik.


A több mint 10 évet New Yorkban élő, és néhány éve hazaköltözött Menyhárt Jenő hosszú szünet után kezdett el újra magyar nyelvű dalokat írni, 2013-ban pedig megjelent az Annak is kell című albumuk.  A kiadványon található dalokat két évvel ezelőtt éppen a Millenárison hallhatták először élőben a budapesti nézők és mára ezeket a számokat éppúgy kívülről fújja a többgenerációs közönség, mint a klasszikus Küldj egy jelet! vagy a Romolj meg címűt. Sok más zenekarral ellentétben az Európa Kiadó hosszú működése során nem vált a "saját tribute" zenekarává, és ez nem csupán az újabb számaiknak köszönhető, hanem annak a sajátos, filozofikus hangulatnak és életérzésnek, amely a nyolcvanas évektől kezdve máig a pop-rock zene és a költészet keresztmetszetébe helyezi a ma is rendkívüli aktualitással bíró dalokat. Napjainkban újabb és újabb zenészek nyúlnak az - azóta egyetemi tananyaggá is vált - Európa Kiadó számaihoz: 2014-ben jelent meg a zenekar Jó lesz....'84 című lemezének feldolgozásalbuma, amelyen magyar együttesek adják elő saját olvasatukban a  harmincéves lemez dalait. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design tanszéke pedig a Master képzésének keretében az Európa Kiadó zenekar teljes történetét bemutató online, interaktív, digitális tér kialakítására irányuló, nagyszabású projektet indított el.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek