Nashville-ből a Fonóba: Ferenczi György és a Rackjam

2015/01/14  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Rackák menni Amerika! a címe a Ferenczi György és a Rackajam új lemezének. Az albumot a country és a rock and roll szülővárosában, Nashville-ben rögzítették, és szombaton mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

Nashville-ből a  Fonóba: Ferenczi György és a Rackjam

Nashville-ben készültek Elvis Presley, Ray Charles és Johnny Cash felvételei, itt találhatók a legjobb stúdiók, itt van az amerikai zenei világ központja. A Rackák kipróbálták, hogy különleges, formabontó, vad, magyar zenéjük miként működik ebben a környezetben.

A nashville-i stúdió speciális hangszerelési lehetőségeit kiaknázó lemez megszólalását Joe Palmaccio négyszeres Grammy-díjas hangmérnök munkája segítette. Az anyag január 17-én szombaton a Fonóban debütál, a koncerten egy 1962-es wurlitzer zongorát is megszólaltatnak Leslie-erősítőkkel.

Ferenczi György és a Rackajam hosszú évek óta elismert szereplője a hazai zenei színtérnek; a csapat a népzenét, a rhythm and bluest, a funkyt, a reggae-t, a hiphopot és a groove-ot vegyítő fúziós muzsikát játszik. A nashville-i stúdiófelvétel egyfajta előzménye volt a 2010-ben kiadott A rackák világa című lemez.


Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, akinek negyedszázados pályafutására éppúgy hatott a country, a blues, a funky, a hiphop és a rock and roll, mint a magyar népzene. Játéka mintegy 280 lemezen hallható, ebből húszat maga jegyez, előbb az 1991-től 2003-ig működött Herfli Davidson, majd a 2005-tól létező Rackajam nevű együttesével. Az Európa-szerte népszerű harmonikás-énekes - aki hegedűn és gitáron is virtuóz - saját képére tudta formálni James Brown és Jimi Hendrix zenei világát, majd azzal tűnt ki, ahogy Petőfi Sándor életével és költészetével azonosult.

A formációban Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű) mellett Apáti Ádám (ének, basszusgitár, tangóharmonika), Bizják Gábor (ének, kürt), Jankó Miklós (ének, cajon) és Pintér Zsolt (ének, mandolin) szerepel. A Rackajam eddigi lemezei: Csárdafunk (2005), Petőfi (2006), Milyen lárma?! (2007), A Herfli Davidson és a Rackajam közös koncertje (2009), A rackák világa (2010), Gérecz Attila megzenésített versei (2012).

 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek