Év koncertje - szavazás

Nemzeti Minimum-koncert az arénában a gyermekéhezés megszűnéséért

2015. szeptember 16.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A mindenkori kormány dolgozzon ki olyan új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a költségvetésben - ennek érdekében jött létre a Nemzeti Minimum. A civil csoport a célért szeptember 26-ra maratoni koncertet szervez a Sportarénába.

Nemzeti Minimum-koncert az arénában a gyermekéhezés megszűnéséért

A gyermekéhezés megszűnéséért több mint száz előadó közreműködésével, 12 órásra tervezett koncert látvány- és díszlettervezője, Horgas Péter tavaly év végén indított civil kampányt, amikor egy tanulmányban azt olvasta: ma Magyarországon legalább 40 ezer gyerek nap mint nap nem jut minőségi ételhez és több mint százezer fiatal rendszeresen éhezik. A Nemzeti Minimumhoz művész, újságíró és civil területen dolgozó barátait hívta segítségül Horgas, velük indította el a civil kampányt. Az ügyet támogatják többek között a történelmi egyházak, civil szervezetek, szeretetszolgálatok.

"A Minimum csapata nem gyűjt pénzt, hanem kihangosítja a problémát és mediálni próbál a politika és a civilek között. Beszélgetéseket és workshopokat szervezett, összehívta a gyermekétkeztetéssel foglalkozó civil szervezeteket, hogy szakmai javaslatot dolgozzanak ki a törvénymódosítás háttereként. A Nemzeti Minimum szakértői csapata átfogó választ keres a problémára, bár tudja, azt nem oldja meg az ételosztás és az adománygyűjtés. A gyermekek éhezése önmagán túlmutató kérdés, összefügg a szülők szegénységével, a vidéki munkanélküliséggel, az állam szociálpolitikájával, és a rosszul tápláltságnak hosszú távú, súlyos következményei vannak a gyermekek egészségére és jövőképére nézve is" - áll a kommünikében.

Az alapító csapat tagja a zenész Bornai Tibor, ő írta a Minimum dalát, a Háttal a Napnak címűt, amelyet tizenegy művész ad elő. Sokat köszönhet a kampány a színész-énekes Szinetár Dóra támogatásának, aki szintén fellép a szeptember 26-i Nemzeti Minimum-koncerten. A koncertre szeretnének elhívni kétezer olyan fiatalt, aki mélyszegénységben él és még sohasem járt Budapesten.

 

A fellépők között lesz még mások mellett a 30Y, az Amadinda, az Animal Canibals, az Anna & the Barbies, Balázs Fecó, Csemer Boggie, Bródy János, a Budapest Bár, Dés László, Dolák-Saly Róbert, az Elefánt, Fábián Juli, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Galkó Balázs, Geszti Péter, Gulyás Dénes, Horgas Eszter, az Iván & the Parazol, a Jónás Vera Experiment, Jordán Tamás és a Merlin Kommandó, Keszei Bori, a KFT, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Müller Péter Sziámi and Friends, Oláh Gergő, Pál Dénes, Pátkai Rozina, a Péterfy Bori & Love Band, a Quimby, a Romengo, Somló Tamás, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, a Takáts Eszter Band, a Talamba, a Tárkány Művek, Tóth Vera és Zorán.


Szeptember 26-án 10 órától a Budapest Bábszínház szervezésében kisgyerekeknek szóló programok lesznek az Arénában, a kora délután a nagyobb gyerekeké, az este a felnőtteké. A Nemzeti Minimum dala 14 órakor hangzik el a fellépők előadásában. A közös dal után a parlamenti pártok egy-egy női képviselője ismerteti azt az országgyűlési határozatot, képviselői indítványt, amely elindítja a törvénykezési folyamatot; ez garantálhatja a magyarországi gyermekéhezés felszámolását.

"Nem politizálni akarunk, úgy érezzük, hogy a gyermekéhezés problémájának megoldása mindennél fontosabb, ezért is örülünk a képviselők támogatásának. Arra törekedtünk, hogy kezdeményezésünket a jelenlegi kormány ne támadásnak, hanem segítségkeresésnek érezze" - mondta korábban Bornai Tibor az MTI-nek.

A jegy ára 1000 forint, a költségek után a megmaradt összeget egy krízisalapba fizetik. Ez az önhibájukon kívül bajba jutott, gyerekétkezéssel is foglalkozó alapítványok megsegítésére jön létre.

A tervek szerint szeptember 26. hivatalosan is a Nemzeti Minimum Napja lesz.

 


 

 

Szólj hozzá!


Több mint 50 év után előhívtak egy Beatles-negatívot

Több mint 50 év után előhívtak egy Beatles-negatívot

Több mint 50 év után hívtak elő egy fiókban rejtőző Beatles-negatívot, a koncertfotó Great Yarmouthban készült 1963 júliusában – írja a BBC...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A nagy örömködésben lelőtték az énekest

Valójában nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk a sztorin, amit a 444.hu talált, de legyünk inkább együttérzők, hiszen zenészről van szó...

Három film is készül minden idők legkatasztrofálisabb fesztiváljáról

A katasztrófába fulladó Fyre fesztiválról két dokumentumfilm és egy játékfilm is készül/t egyszerre, megdöbbentő részleteket tárva fel a bazinagy amerikai átverésről – írja a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek