Menopauza 1170x180

Rory Gallagher – és Ted McKenna – emlékére zenél a barátok zenekara

2019/09/15  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A legendás gitáros, Rory Gallagher időtlen szerzeményeit elevenítik fel szeptember 18-án egykori zenésztársai, az ír Gerry McAvoy basszusgitáros és Brendan O'Neill dobos, valamint a nagyszerű holland gitáros-énekes, Marcel Scherpenzeel. Band Of Friends koncert a budapesti Analog Music Hall színpadán lép fel.

 Rory Gallagher és Ted McKenna emlékére zenél a barátok zenekara

Rengeteg turnéja mellett a Band Of Friends triónak több albuma is megjelent, valamint számos díjat is besöpörtek. 2013-ban az európai Blues Awards trófeát nyerték meg a legjobb bandaként, két évvel később Ted McKenna dobos lett a European Blues Awards győztese, Marcel pedig a hazája legjobb blues gitárosa címet nyerte el 2017-ben.

Band Of Friends néven játszanak, de a muzsikájuk sokkal több, mint egy szokványos tribute bandáé. Náluk nem az a cél, hogy egy az egyben előadják Rory felvételeit, hanem hogy megidézzék azt a hihetetlen energiát és szenvedélyt, ami Rory Gallagher dalaiból ma is árad.

Gerry McAvoy basszusgitáros 1971-1991 között volt minden idők egyik legjobb és legszerethetőbb gitárosának zenésztársa, akit 1995-ben veszítettünk el. A holland Marcel Scherpenzeel gitáros-énekes ugyan sosem lépett fel Rory Gallagherrel, de méltó arra, hogy emlékeztessen bálványa felejthetetlen játékára. Gerry McAvoy és Brendan O’Neill már 2008-ban felfigyelt Scherpenzeel tehetségére, amikor látták egy-két koncerten, hogy mire képes, így Gerry 2012-ben meghívta őt a Band Of Friends élére szólógitárosnak. A játékáról pedig itt annyit, hogy ő meg sem kísérli másolni Roryt, saját magát adja, óriási szenvedéllyel és művészi alázattal idézi meg felejthetetlen példaképét. A legnagyobb dicséret, amit egy olyan zenész, mint McAvoy mondhat gitárosáról: „Amikor Marcel játékát hallom, olyan mintha Ő itt lenne, csukjátok be a szemeteket és megtörténik”.

Ami pedig a formáció korábbi dobosát illeti, nos, Ted McKenna 1978-1981 között adta a ritmust Rorynak, és a tavalyi paksi Gastroblues Fesztiválon a szerencsések még láthatták a játékát a Band Of Friends tagjaként. Idén január 19-én jött a szomorú hír, hogy a sérvműtétje során komplikációk léptek fel, az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. A csapat jelenlegi dobosa a már említett Brendan O’Neill, aki 1981 és 1991 között játszott Rory Gallagher mögött.

A Band Of Friends budapesti fellépése különleges estének ígérkezik, hiszen Rory Gallagher zenéjét ők játsszák a leghitelesebben, így kicsit nosztalgiázhatnak azok a lélekben fiatal blues-rock rajongók, akik ott voltak a mester ’85-ös fővárosi vagy valamelyik vidéki koncertjén.

Rory Gallagher, Band Of Friends, Analog Music Hall, blues

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek