Születésnap 365 napon át: Tudósok 30

2016/01/13  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Egy évig tartó koncertsorozattal ünnepli harmincéves fennállását a Tudósok zenekar. A turné első állomása Budapesten lesz a Kuplungban január 15-én pénteken, egy héttel később, január 22-én Győrben, a megújult Rómer-házban játszik a csapat .

Születésnap 365 napon át: Tudósok 30

A Tudósok zenekart 1986-ban alapította társaival a vajdasági Újvidéken az akkor húszéves festő, zenész és író, drMáriás (Máriás Béla). A csapat meghatározó figurái közé tartozott a kezdeti években Bada Dada énekes/költő, aki a kezdetektől 1996-ig volt a Tudósok tagja.

A délszláv háború elől Magyarországra költöző zenészek a kilencvenes évek elején Budapestre tették át a székhelyüket. A zenekar drMáriás vezetésével, folyamatosan megújuló tagsággal azóta is szünet nélkül működik. A Tudósok a magyar underground fontos szereplőjévé vált, és fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a dzsessz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti performansz, a fekete színház és egyéb műfajokat a duótól a nagyzenekarig tartó felállásban.

A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon olyan rangos klubokban léptek fel, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull'n'Gate, a párizsi Instants Chavirés vagy a ljubljanai Cankarjev Dom. A csapat története a festőként és íróként is alkotó drMáriás Nem élhetek Milosevic nélkül című, 2011-ben megjelent kötetében olvasható.

A zenekar 2014-ben két új albumot is megjelentetett: az októberben kijött Éljen a Petőfi Rádió! a pénz, a szerelem, a horror és az emberi butaság történeteit meséli el, a decemberi Éljen a Szeretet Rádió! című anyag új dalok mellett régebbi számok nyers változatait tartalmazza.

A Tudósokban a szövegekért is felelős drMáriás fúvós hangszereken játszik és énekel, Jeli Gergely dobol, Endrei Dávid basszusgitározik, Tövisházi Ambrus pedig orgonál és zajokat csap.

 


 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek