Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

2015. június 02.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Nem véletlen, hogy a Kolektif Istanbul szívesen látott fellépő a nagy világzenei fesztiválokon, de az olyan crossover seregszemléken is, mint például a Montreux-i Jazzfesztivál, a Schleswig-Holstein Musik Festival, vagy a SESC Pompeia. Modernizált, de autentikus török-balkáni népzenét játszanak – szívvel és lélekkel.

Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

A Kolektif Istanbul együttes főleg a hagyományos török zenében fellelhető kelet-európai zenei sokszínűségre támaszkodik, az anatóliai és a balkán kultúrák találkozására összpontosít. Célja a kulturális sokszínűség, a rituálék hagyományos repertóriumának bemutatása a nemzetiségi- és a hagyományos zenében funky és a jazz elemek beépítésével.

Az együttes tagjai falvak ünnepségein, esküvői ceremóniákon muzsikáló zenészek között nőttek fel - ezt a hagyományt turbózzák fel modern stílusokból vett improvizációs zenével. A gayda (bolgár dudások), a klarinét, a szaxofon, a harmonika, a tuba, az ütőhangszerek, a dobok a balkáni fanfárok dinamizmusát és az anatóliai blues mélységét ötvözik. Mindebből egy valóban dinamikus és élettel teli ötvözet jön létre - ahogy a névadó metropolisz, Isztambul is a kultúrák végtelen keveredéséből nőtt a világ egyik legszínesebb városává.

A zenekar tagjai

Aslı Doğan (ének, trombita) / Richard Laniepce (szaxofon, ének) / Talat Karaoğlu (klarinét) / Tamer Karaoğlu (tangóharmonika, billentyűsök) / Ertan Şahin (szuzafon) / Ediz Hafızoğlu (dob)

 

ELŐZENEKAROK

Szelindek

Az egyszerre dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő Szelindek valódi világzenei forgatag. Bevallott céljuk "várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvények díszitése, zenébe fullasztása". Zenészei alkalmasak színpadra, csata, lakoma, jó hangulat alá. Mivel hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az: idő- és világkörüli utazásba (a középkortól, Arábiától Isztambulon át Magyarhonig) csábítja közönségét.

Góbé

A zenekar az erdélyi tradíciókat, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei képzettséget, illetve a kortárs, jazz és a rock inspirációit vegyíti. Muzsikájuk a Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul, amit szabadon variálnak, lazán kapcsolnak a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének folkos, a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.


Kolektif Istanbul

Vendég: Szelindek, Góbé

2015. június 27., szombat, 20:00

A38 Hajó Koncertterem

Jegyár: 500 forint


 

 

Szólj hozzá!


Jamie Winchester és Hrutka Róbert újra egy színpadon!

Jamie Winchester és Hrutka Róbert újra egy színpadon!

Közkívánatra újra együtt koncertezik a nyerő páros, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, ráadásul a megannyi telt házat megélt Wood & Strings...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Soltész Rezső ajánlja: HIFI SHOW és PROFI FOTO Kiállítás 2018

VISSZA A GYÖKEREKHEZ! – ezzel a közhellyel harangozzuk be a sorrendben 19. Szórakoztatóelektronikai, és az immár társkiállítássá érett 3. Profi Foto kiállítást, melyek idén a Hilton Budapest City hotelben kerülnek megrendezésre.

A Tom's Diner étlapján van Suzanne Vega menü is! Vajon vega?

A Vasárnapi Hírek interjút közölt Suzanne Vegával. Ebben a beszélgetésben emlegették Tom híres éttermét.

44 éves korában váratlanul elhunyt az All That Remains gitárosa, Oli Herbert

A massachusettsi heavy metal együttes, az All That Remains szerdán jelentette be, hogy gitárosuk, Oli Herbert 44 évesen elhunyt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek