Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

2015. június 02.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Nem véletlen, hogy a Kolektif Istanbul szívesen látott fellépő a nagy világzenei fesztiválokon, de az olyan crossover seregszemléken is, mint például a Montreux-i Jazzfesztivál, a Schleswig-Holstein Musik Festival, vagy a SESC Pompeia. Modernizált, de autentikus török-balkáni népzenét játszanak – szívvel és lélekkel.

Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

A Kolektif Istanbul együttes főleg a hagyományos török zenében fellelhető kelet-európai zenei sokszínűségre támaszkodik, az anatóliai és a balkán kultúrák találkozására összpontosít. Célja a kulturális sokszínűség, a rituálék hagyományos repertóriumának bemutatása a nemzetiségi- és a hagyományos zenében funky és a jazz elemek beépítésével.

Az együttes tagjai falvak ünnepségein, esküvői ceremóniákon muzsikáló zenészek között nőttek fel - ezt a hagyományt turbózzák fel modern stílusokból vett improvizációs zenével. A gayda (bolgár dudások), a klarinét, a szaxofon, a harmonika, a tuba, az ütőhangszerek, a dobok a balkáni fanfárok dinamizmusát és az anatóliai blues mélységét ötvözik. Mindebből egy valóban dinamikus és élettel teli ötvözet jön létre - ahogy a névadó metropolisz, Isztambul is a kultúrák végtelen keveredéséből nőtt a világ egyik legszínesebb városává.

A zenekar tagjai

Aslı Doğan (ének, trombita) / Richard Laniepce (szaxofon, ének) / Talat Karaoğlu (klarinét) / Tamer Karaoğlu (tangóharmonika, billentyűsök) / Ertan Şahin (szuzafon) / Ediz Hafızoğlu (dob)

 

ELŐZENEKAROK

Szelindek

Az egyszerre dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő Szelindek valódi világzenei forgatag. Bevallott céljuk "várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvények díszitése, zenébe fullasztása". Zenészei alkalmasak színpadra, csata, lakoma, jó hangulat alá. Mivel hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az: idő- és világkörüli utazásba (a középkortól, Arábiától Isztambulon át Magyarhonig) csábítja közönségét.

Góbé

A zenekar az erdélyi tradíciókat, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei képzettséget, illetve a kortárs, jazz és a rock inspirációit vegyíti. Muzsikájuk a Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul, amit szabadon variálnak, lazán kapcsolnak a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének folkos, a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.


Kolektif Istanbul

Vendég: Szelindek, Góbé

2015. június 27., szombat, 20:00

A38 Hajó Koncertterem

Jegyár: 500 forint


 

 

Szólj hozzá!


25 évnyi hangoskodás után végleg elnémul a zenei tévécsatorna

25 évnyi hangoskodás után végleg elnémul a zenei...

Megint egy zenei csatornával lesz kevesebb a palettán, ugyanis az egykor szebb napokat is megélt VIVA TV év végén lehúzza a rolót - adta hírül a HVG.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fültől fülig kaszabolás - Chelsea Grin lemezbemutató koncert a Dürer Kertben!

A Salt Lake City-ből származó deathcore csapat legújabb albuma Eternal Nightmare címmel július 13-án jelenik majd meg, mellyel idén ősszel turnéra indulnak. Hozzánk október 4-én látogatnak el, a koncertnek a Dürer Kert ad majd otthont.

Decemberben jön a gyerekek kedvenc meséjének zenés változata, a Masha és a Medve

Év végén érkezik gyermek kedvenc medvéje, akivel érdemes lesz találkozni. A Masha és a Medve állathősére nem kell nyomkövetőt rakni, pontosan tudjuk, hol fog felbukkanni. Elsőként december 28-án 14 órakor, majd még aznap 17.30-kor találkozhatunk vele a MOMKult-ban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek