Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

2015. június 02.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Nem véletlen, hogy a Kolektif Istanbul szívesen látott fellépő a nagy világzenei fesztiválokon, de az olyan crossover seregszemléken is, mint például a Montreux-i Jazzfesztivál, a Schleswig-Holstein Musik Festival, vagy a SESC Pompeia. Modernizált, de autentikus török-balkáni népzenét játszanak – szívvel és lélekkel.

Újra Budán a törökök: A Kolektif Istanbul benyomul a Hajóra

A Kolektif Istanbul együttes főleg a hagyományos török zenében fellelhető kelet-európai zenei sokszínűségre támaszkodik, az anatóliai és a balkán kultúrák találkozására összpontosít. Célja a kulturális sokszínűség, a rituálék hagyományos repertóriumának bemutatása a nemzetiségi- és a hagyományos zenében funky és a jazz elemek beépítésével.

Az együttes tagjai falvak ünnepségein, esküvői ceremóniákon muzsikáló zenészek között nőttek fel - ezt a hagyományt turbózzák fel modern stílusokból vett improvizációs zenével. A gayda (bolgár dudások), a klarinét, a szaxofon, a harmonika, a tuba, az ütőhangszerek, a dobok a balkáni fanfárok dinamizmusát és az anatóliai blues mélységét ötvözik. Mindebből egy valóban dinamikus és élettel teli ötvözet jön létre - ahogy a névadó metropolisz, Isztambul is a kultúrák végtelen keveredéséből nőtt a világ egyik legszínesebb városává.

A zenekar tagjai

Aslı Doğan (ének, trombita) / Richard Laniepce (szaxofon, ének) / Talat Karaoğlu (klarinét) / Tamer Karaoğlu (tangóharmonika, billentyűsök) / Ertan Şahin (szuzafon) / Ediz Hafızoğlu (dob)

 

ELŐZENEKAROK

Szelindek

Az egyszerre dinamikus és meghitt zenét játszó, fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő Szelindek valódi világzenei forgatag. Bevallott céljuk "várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvények díszitése, zenébe fullasztása". Zenészei alkalmasak színpadra, csata, lakoma, jó hangulat alá. Mivel hangszereik nem mindennapiak, ezért stílusuk sem az: idő- és világkörüli utazásba (a középkortól, Arábiától Isztambulon át Magyarhonig) csábítja közönségét.

Góbé

A zenekar az erdélyi tradíciókat, a vajdasági hagyományokat, a komolyzenei képzettséget, illetve a kortárs, jazz és a rock inspirációit vegyíti. Muzsikájuk a Kárpát-medencei népzenei hagyományból indul, amit szabadon variálnak, lazán kapcsolnak a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének folkos, a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan.


Kolektif Istanbul

Vendég: Szelindek, Góbé

2015. június 27., szombat, 20:00

A38 Hajó Koncertterem

Jegyár: 500 forint


 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: immáron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a magyar rapelőadók krémjét. Most ismét időszerű volt.

Soha ne használj paprikaspray-t egy emberekkel tömött helyen viccből (sem)!

A hatósági feltételezések szerint paprikaspray-t fújó fiatalkorú, valamint további hét személy ellen indult ügyészi vizsgálat Olaszországban a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén egy koncerten szombatra virradó éjszaka kirobbant pánik okozásáért, amely hat ember halálához vezetett – jelentette az olasz sajtó...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek