Vegyük komolyan: a Müpa tartja és emeli a színvonalat

2015/03/12  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Bécsi Filharmonikusok Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével, Hélène Grimaud, Anja Harteros, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov, valamint Ton Koopman: a Művészetek Palotája tizenegyedik évadában is világhírű előadókkal várja a közönséget.

Vegyük komolyan: a Müpa tartja és emeli a színvonalat

Mindenek előtt a március 1415-i hétvégén az elmúlt tíz év meghatározó müpás koncertélményeit adó hazai előadók lépnek fel a Müpa10 elnevezésű jubileumi programsorozat alkalmából. A programban egyaránt megtalálható a komoly- és könnyűzene, lesznek hangulatkoncertek, táncelőadások, irodalmi est, újcirkusz, valamint archív koncertfelvételeket is vetítenek. A jubileumi hétvége összes eseményét élőben, HD-minőségben közvetítik a mupa.hu-n.

Hogyan tovább?

2015/2016-ban a Bécsi Filharmonikusok két alkalommal is fellépnek Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével. A Müpa vendége lesz továbbá Anja Harteros, Hélène Grimaud, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával,Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov valamint Ton Koopman is.

A 2015/16-os évad művészeFassang László orgonaművész, az évad együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar.

A Művészetek Palotája szeptemberben ismét megrendezi stratégiai partnerével, a Budapesti Fesztiválzenekarral a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált; a fókuszban ezúttal Ausztria áll majd.

A következő évad egyik különlegessége, hogy a világ legjelentősebb világzenei eseményét, a World Music Expót (WOMEX) ezúttal Budapesten rendezik meg októberben. A WOMEX magyarországi megvalósításában a Hangvető szakmai partnere a Müpa, amely a koncertek fő helyszínét is biztosítja.

Folytatódik az együttműködés a Nemzeti Filharmonikusokkal is: Richard Strauss operái közül két egyfelvonásos, A béke napja és a Daphné kerül bemutatásra október elején, decemberben pedig ismét látható lesz a előző évek nagysikerű Diótörő előadása.


A korábbi évekhez hasonlóan 2015/16-ban is két jelentős, nagy múltra visszatekintő összművészeti fesztivál, a
Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megvalósításában vesz részt a Müpa, melyek kiemelt programjai közül számos eseménynek az intézmény ad otthont.

A hagyományoknak megfelelően a Müpa az újévet ismét Haydn: A teremtés c. oratóriumával köszönti, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart ezúttal is Fischer Ádám vezényli. Ismét lesz Régizene Fesztivál a híres francia zenekar, a Le Poème Harmoniqueközreműködésével, és Budapesti Wagner Napok, utóbbi keretében színre kerül a Nibelung-tetralógia és a 2013-ban zajos sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok.

A legismertebb sztárokon túl a Müpa természetesen továbbra is a megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nagyközönséget: a következő évadban is színvonalas jazz- világ- és könnyűzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, irodalmi estek, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik az évadot. Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Továbbjátsszák a Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióit (Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel). Az évadban fellép többek között a Steve Gadd Band és a Wolfgang Muthspiel Trio. A világzene nagyjai közül koncertet ad Salif Keita, valamint Yasmine Hamdan és a fado egyik sztárja, Antonio Zambujo is.


 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek