Zengjük a magyar dalt szeptember 14-én!

2014/08/28  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Hetedszer rendezik meg idén a magyar dal napját. A Presser Gábor által kitalált országos rendezvényen szeptember 14-én és a felvezető napokon kilenc település, valamint a főváros 33 színpadán mintegy kétezer fellépő vesz részt.

Zengjük a magyar dalt szeptember 14-én!

Idén a legtöbb helyen már két- vagy háromnapos rendezvényt Hévízen, a magyar dal idei fővárosában, Martonvásáron, Békéscsabán, Szombathelyen, Szentendrén, Boldogon, Zsirán, Hajdúnánáson, Egerben, valamint Budapesten 12 helyszínen összesen 33 színpadon tartják meg, mintegy kétszáz énekes, ezer zenész, a kórusokkal, népdalénekesekkel együtt csaknem kétezer fellépő lesz.

A rendezvény ünnepélyes megnyitója szeptember 14-én vasárnap a magyar dal napja idei fővárosában, Hévízen lesz Presser Gáborral a tó főbejáratánál, ahol a magyar dal hőlégballonja fog felemelkedni, és lesz tóölelés is ezer emberrel. Felvezetésként pénteken hangszerkiállítás és Back II Black-koncert, szombaton Nagy Feró és a Beatrice fellépése lesz, vasárnap megtartják az amatőr énekesek vetélkedőjének döntőjét; a programban fellép Somló Tamás és Karácsony János, az LGT két tagja is.

Idén először rendezik meg a magyar népdal napját: a háromnapos martonvásári program fő attrakciójaként szeptember 14-én vasárnap Kunos Tamás brácsás szervezésében lesz például Csík Zenekar-koncert, kórus- és dalárdatalálkozó, fellép a Buda Folk Band, Kacsó Hanga Borbála, a Romengo, Pál István Szalonna és bandája, és megtartják a Felszállott a páva tehetségkutató műsorsorozat gálaműsorát. Az eseményre zenevonatok indulnak a fővárosból.

Egerben zenél a Solymos Antal által vezetett 50 éves Express együttes, de a Quimby is játszik a Szépasszonyvölgyben. Operaénekesek (mások mellett Gulyás Dénes, Csóka Anita, Tóbisz Titusz) lépnek fel a szentendrei városházán a klasszikus dalszínpadon, a Duna-parti településen kétnapos pop-rock program is lesz mások mellett a Plutóval és a Misztrállal.

Békéscsabán családi ünnepet tartanak, Szombathelyen a felvezető gasztro-, majd big band fesztivál után a helyi érdekeltségű 30Y és Elefánt, illetve a PASO szerepel, Hajdúnánáson nótaestet tartanak.

A fővárosi helyszínek közül kiemelkedik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 20. századi magyar szerzők megzenésített verseit adják elő az egyetem és a Zeneakadémia diákjai az idén Artisjus-díjas Bagó Gizella tanárnő koordinálásában. az elhangzó 12 dal zenéit mások mellett Ligeti György, Kurtág György, Petrovics Emil és Kákonyi Árpád szerezte például Weöres Sándor, Varró Dániel, Karinthy Frigyes vagy Háy János verseire. Kóruspódium lesz a Művészetek Palotájában tíz kórus részvételével, a Vígszínházban első világháborús dalok szólnak Eszenyi Enikő rendezésében a százéves évforduló alkalmából.

A Jazzdal Színpad idén a MOM Kulturális Központban lesz Berki Tamás énekes főszereplésével, aki Sárik Péter zongoristával közösen készített új albumát mutatja be. A Nemzetközi Hajóállomásról nótahajó indul, az Óbudai Társaskörben moldvai magyar dallamok, gyerekdalok, népdalok szólnak Guessous Majda Mária és Kobzos Kiss Tamás közreműködésével, a Kobuci Kertben, a világzenei színpadon a Brüsszelben élő prímáskirály, Roby Lakatos a főszereplő. Újpalotán a Csomópontban Animal Cannibals-koncert is lesz, a Budapest Jazz Klubban női előadók (Kozma Orsi, Falusi Mariann, Urbán Orsi és mások) lesznek a középpontban, a RAM Colosseumban Palya Bea, a Rohambárban fiatal (BOZO) és legendás (Üllői Úti Fuck) alternatív előadók is láthatók lesznek, a Bem Rockparton pedig természetesen Török Ádám és a Mini zenél - ahogy azt ott 45 éve teszi.

A BKV támogatásával idén is jár dallamos villamos a fővárosban: szeptember 7-én a 47-es útvonalán egy ötvenéves nosztalgia villamos közlekedik, amelyen tizenöt fiatal előadó zenél. Az első kocsi 14 órakor indul a Deák térről a budafoki Városház térre, az utolsó járat 20 óra 5 perckor indul vissza onnan.
A magyar dal napja vidéki programjainak többsége ingyenes, a fővárosban olcsó belépőkkel várják az érdeklődőket.



A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről-évre több tízezer nézővel. A fő cél a magyar zene népszerűsítése, illetve az ismert fellépők mellet a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek