Az énekesnő, akiről aszteroidát neveztek el

2024/01/17  ·   Általános   ·  koncert.hu

A Nemzetközi Csillagászati Unió – még szeptemberben – egy aszteroidát nevezett el a Cocteau Twins énekesnőjéről, Elizabeth Fraserről. Sokkal többet nem tudunk minderről, esetleg még annyit, hogy az unió szerint a "Fraser" aszteroida még évmilliókig nem fog összeütközni a Földdel. Ez megnyugtató mind a névadó, mind a többiek számára :)

Az énekesnő, akiről aszteroidát neveztek el

A zenekar visszatérése csak egyszer, 2005-ben jutott csaknem a megvalósulásig, akkor a Coachella Fesztiválon léptek volna fel, és egy világkörüli turnéról is szó volt. Az újraegyesülés azonban elmaradt, a hírek szerint a tagok közötti ellentétek miatt.

Mi viszont ütközhetünk a formációval: a skót Cocteau Twins (Robin Guthrie – gitár, dobgép, Elizabeth Fraser – ének és Simon Raymondebasszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek) újra kiadta utolsó két albumát. Az 1979 és 1997 között aktív csapat az 1993-as "Four-Calendar Café" és az 1996-os "Milk & Kisses" című kiadványaikat frissítette fel, ezúttal a 4AD kiadó gondozásában. A lépés különlegessége, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a két lemez most először lesz kapható vinylen is. 

Tavaly volt 30 éve, hogy a "Four-Calendar Café" című lemez megszületett Londonban, egy Temze-parti stúdióban. A "Bluebeard", az "Evangeline" és a "Summerhead" című dalokat is tartalmazó korongon a zenekar érettsége és törékenysége egyaránt megmutatkozik. Keserédes, éteri szerzeményei pedig kortalannak bizonyulnak.

A "Milk & Kisses" a banda nyolcadik és egyben utolsó stúdióalbuma, melyet Anglia mellett Franciaországban is rögzítettek. A "Tishbite", a "Violaine", vagy épp a "Treasure Hiding" és a "Serpentskirt" című közönségkedvenceket felsorakoztató lemez egyszerre katartikus és címéhez hűen megnyugtató, gyógyító erővel bíró hallgatnivaló. Az album végül a Cocteau Twins hattyúdalának bizonyult, leengedve a függönyt 14 évnyi alkotás után, és olyan örökséget hagyva, melyet az új generációk a mai napig újra fel-felfedeznek maguknak.

Elizabeth Fraser énekének mindig is volt valami asztrális jellege, és a fentiek alapján úgy tűnik, ezzel a tudósok is egyetértenek. A Cocteau Twins énekesnője – akinek immár saját aszteroidája is van – 13 év hallgatás után nemrég tért vissza a zenéhez új, Sun's Signature nevű zenekarával, amelyben a  Damon Reece (Massive Attack) a partnere. Bemutatkozásként egy öt számot tartalmazó EP-t adtak ki 2022-ben, amelyről a The Guardian azt írta, hogy

"a nagyjából félórás játékidővel Elizabeth Fraser visszatérése egy olyan EP, amely egy album súlyával bír."

A Spotify-on meghallgathatod az énekesnő lejátszási listáját: ezen a linken a Cocteau Twins, a Sun's Signature, a Massive Attack, a This Mortal Coil és mások zenéit rakta össze.

Elizabeth Fraser, Cocteau Twins, aszteroida, Sun's Signature

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek