Levelet írtak a zenészek Orbán Viktornak. Is

2016/07/12  ·   Általános   ·  koncert.hu

A világ sok-sok országából, ezernél is több zenész írta alá azt a levelet, amelyet a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI vezetője juttatott el az Európai Bizottság elnökének, valamint az összes európai állami vezetőnek, így Orbán Viktornak is.

Levelet írtak a zenészek Orbán Viktornak. Is

A levélről világszerte beszámoltak a mértékadó médiumok, többek között a Financial Times, a Le Parisien, a Bloomberg, a Spiegel, a Bild, a Der Standard, az El Mundo, az Entertainment Weekly, a Billboard, stb.

És íme, maga a levél:

 Biztosítsunk fenntartható jövőt az európai zeneipar számára

 Szerzőkként és előadóművészekként Európa-szerte szenvedélyesen hiszünk a zene értékében. A zene az európai kultúra alapvető része. Gazdagítja az emberek életét és jelentősen hozzájárul a gazdasághoz is.

A zene kulcsfontosságú pillanathoz érkezett. A fogyasztás robbanásszerűen emelkedik. A rajongók több zenét hallgatnak, mint valaha. A fogyasztóknak a lehetőségek korábban soha nem látott, széles tárháza áll rendelkezésére, hogy hozzáférjenek mindahhoz a zenéhez, amit szeretnek, bárhol és bármikor.

A jövőnket azonban veszélyezteti egy jelentős "értékhézag", amelyet az olyan, felhasználói feltöltéseket lehetővé tévő szolgáltatások okoznak, mint például a YouTube, igazságtalanul elszippantva az értéket a zenei közösségtől, az előadóktól és a szerzőktől.

A helyzet nem csak a mai szerzőket és előadókat károsítja. Az alkotók következő generációjának túlélését, munkájuk változatosságát, megélhetésüket is veszélyezteti.

Az értékhézag aláássa azok jogait és bevételeit, akik alkotnak, befektetnek a zenébe, valamint torzítja a piaci viszonyokat. Ez azért történhet meg, mert miközben a zenefogyasztás rekordokat dönt, ezek a szolgáltatások visszaélnek a "közvetítő szolgáltatások" jogi mentességének intézményével. Az ilyen megengedő szabályozás két évtizeddel ezelőtt született, hogy segítse a szárnyaikat bontogató digitális startup-okat; ma azonban helytelenül kerül alkalmazásra olyan nagyvállalatok esetében, amelyek anyagi haszon fejében terjesztik a mi alkotásainkat.

Ma különleges lehetőség áll Európa vezetői előtt az értékhézag problémájának orvoslására. Az Európai Bizottság közelgő szerzői jogi felülvizsgálata kijavíthatja ezt a nyilvánvaló piaci torzulást, amennyiben egyértelműen meghatározza a megfelelő kereteket a mentesség alkalmazására.

Arra biztatjuk Önöket, hogy lépjenek fel az igazságos, egyenlő versenyhelyzet létrehozásáért a művészek és jogtulajdonosok számára. Ezáltal generációk számára biztosíthatják a zene jövőjét.

Reméljük, sikerül együttműködnünk a fenntartható, virágzó európai zeneipar megteremtésében.

 


 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek