Nagy balhé lesz, ha megírják a HIV-fertőzött énekes nevét

2016/02/05  ·   Általános   ·  koncert.hu, MTI

Nem csak gyomorforgató indiszkréció és a személyre nézve belátástalan következményekkel járó dolog, hanem eljárást indít, valamint büntetőeljárást is kezdeményez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, ha nyilvánosságra hozzák annak a sztárénekesnek a nevét, akiről a Blikk azt írta, hogy évek óta HIV-fertőzött.

Nagy balhé lesz, ha megírják a HIV-fertőzött énekes nevét

Péterfalvi Attila az MTI-nek csütörtökön elküldött közleményében felidézte: a február 2-án megjelent cikkben azt írták, egy kórházi alkalmazott a Blikk tudomására hozta, hogy egy ismert haza művész évek óta HIV-fertőzött. A NAIH elnöke azt írta: a lap a művész kilétét nem fedte fel, de "a cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé vele kapcsolatban, manipulatív szövegezéssel fokozva a kíváncsiságot és gerjesztve a közérdeklődést a téma iránt". Péterfalvi Attila szerint a példányszám, az olvasottság növelésére való törekvés nem indokolhatja a magánszféra védelmének figyelmen kívül hagyását.

Rámutatott: az egészségügyi alkalmazottak felelősséggel tartoznak az általuk kezelt adatokért a titoktartási kötelezettségük keretén belül, és a sajtószervek is felelősek a nyilvánossá tett információkért. A HIV-fertőzöttség olyan érzékeny, különleges adat, amelynek nyilvánosságra hozatalához jogszabályi felhatalmazás hiányában csak az érintett írásbeli hozzájárulása jelenthet megfelelő jogalapot, akkor is, ha ismert emberről van szó. A "celeb" nem jogi kategória, önmagában nem indokol szélesebb körű nyilvánosságot, különösen nem érzékeny információk közzétételével. Péterfalvi Attila ezek közé sorolta az egészségi állapotot, a droghasználatot, a szexuális identitást.

A hatályos magyar szabályok szerint és az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának véleménye alapján is adatkezelésnek kell tekinteni, ha egy magánszemélyt valamilyen információval összefüggésbe hoznak, még akkor is, ha kiderül, hogy az adat nem valós. Személyi adataival mindenki maga rendelkezik, ő hozza meg önkéntesen a döntését. Ha azonban ezzel kapcsolatban nyomás alá helyezik, a sajtóban megjelenő cikkekkel kényszerítik kiléte felfedésére, az nem tekinthető önkéntesnek, vagyis semmiképpen sem megfelelő jogalap, illetve adatkezelési felhatalmazás - írta a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: közleményének nincs köze a média függetlenségének témájához, és nem akarja korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát sem. Hozzátette: a szólásszabadságnak maguk a személyiségi jogok jelentik a korlátait.


Az is megtörténhet egyébként, hogy ilyen ember nincs is, csak a Blikknél lohadt le az aktuális látogatási kedv, és szükségük volt párezer kattintásra. Az is jellemző, hogy a témában molyrágta "sztárok" szólalnak meg, olyan szebb időket megélt popszakik, akik manapság már bármit elvállalnak a megmaradásért. Ez a mondat külön is vicces: " Mint kiderült, sokakat megrázott a hír, ám egyáltalán nem ijedtek meg, sőt mint azt név nélkül többen is elmondták nekünk; egytől egyig empátiájukat fejezik ki, még akkor is, ha fogalmuk sincs róla, hogy kiről lehet szó." Elképzelem, ahogy sokkot kapnak a névtelenek. De azért nem ijedtek meg! Szóval, a Kacsa Magazin főszerkesztőjét annak idején megruházták párszor – a Blikk szerkije is kitehetné az ellenőrzőjét az asztalra ezért a minden szempontból etikátlan megnyilvánulásért. Amit a cikknek nevezett izé publikálása hozott a konyhára, bőven kárpótolja majd őket ezért a kis emberkedésért. Ha meg az úgynevezett popszakmát most tényleg ez a kitalálósdi bolygatja meg punnyadásában, akkor ott is van némi ragasztgatni való. (aszerk.–koncert.hu)

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek