Neoton 1000

Újra albumot ad ki a gyilkos rocksztár

2013/09/24  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Tíz év után visszatér a zenei életbe Bertrand Cantat. A három éve feloszlott Noir Désir francia együttes egykori frontemberének új szólóalbuma november 25-én jelenik meg Horizons címmel. 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték a zenészt a barátnője, Marie Trintignant színésznő megölésért

Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár

A 49 éves énekesnek a Detroit nevű duóban rögzített albumán tíz szám lesz hallható. Ezek közül a Droit dans le soleil című már jövő hétfőtől letölthető. A számot Cantat Libanonban írta Wajdi Mouawad színházrendezővel közösen, akinek előadásaiban rendszeresen közreműködik. A novemberben megjelenő albumon Cantat mellett, aki énekel és gitározik, Pascal Humbert, a Passion Fodder és a 16 Horsepower volt tagja fog nagybőgőzni.

Marie Trintignant színésznő agyonveréséért 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélt zenész a börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekarának frontembere volt. A Noir Désir szüneteltette működését Cantat börtönbüntetése alatt, az énekes 2007-es feltételes szabadlábra helyezésekor ( mindössze 4 évet ült le) viszont a négy zenész azonnal munkához látott, 2008-ban két új számuk letölthető volt az internetről.

A pár két hónapja tartózkodott Litvániában, ahol Marie édesanyja, Nadine Trintignant irányításával Colette francia írónő életéről forgatott filmet. Összeszólalkozásukat állítólag Trintignant korábbi férjének "túl gyengéd" SMS-e okozta, amely kiváltotta az alkoholos és kábítószeres állapotban lévő Cantat féltékenységét - veszekedés, majd verekedés tört ki Cantat és a négygyermekes asszony között. Marie Trintignant az elszenvedett sérülések következtében kómába esett, majd később agyi ödéma miatt életét vesztette. A gyilkosság sokkolta (nem csak a francia) közvéleményt, mert Marie Trintignant (a neves színész, Jean-Louis Trintignant lánya) és gyilkosa is népszerű volt az országban. Az énekes és ügyvédei azzal védekeztek, hogy a vita hevében az asszony elesett, és úgy szerezte végzetes sérüléseit...

Újabb tragikus fejezetet jelentett az énekes életében, hogy 2010 januárban felesége, két gyermekének anyja, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője öngyilkosságot követett el dél-franciaországi otthonában. Cantat személye azóta is heves vitákat váltott ki, s a Noir Désir végül 2010 végén feloszlott.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott magyar nyelvű felvételből kiderült, hogy halála előtt Rády Krisztina rettegett erőszakoskodó férjétől.

A lemezkiadó elismerte, hogy nagyobb összeget tettek félre arra az esetre, ha perrel próbálnák betiltatni az albumot. Rády Krisztina utolsó élettársa, Francois Saubadu ugyanis augusztus 21-én ezzel bízott meg egy ügyvédet. A férfi szeretne hozzájutni az öngyilkosság kapcsán indított nyomozás következtetéseiről szóló jelentéshez, amelyek igazolják vagy pedig kétségbe vonják azt a feltételezését, hogy Cantat "pszichikai terrort" gyakorolt gyermekei anyjára. A férfi szerint Rády Krisztina halála körül még mindig vannak megválaszolatlan kérdések.

Az énekes az elmúlt években fokozatosan tért vissza a zenei életbe, más művészek oldalán "vendégként" időnként fellépett: énekelt az Eiffel rockzenekarral, s közreműködött a francia-libanoni rendező, Wajdi Mouawad rockos Szophoklész-feldolgozásában, A trakhiszi nők, az Antigoné és az Élektra című darabokban, amelyeknek a zenéjét írta.

Az Europe 1 francia kereskedelmi rádió szerint Cantat az egyik számban felidézi a börtönéveit, de semmilyen utalást nem tesz a vilniusi tragédiára. Ennek kapcsán Olivier Caillart csak annyit árult el, hogy "néhány dal szövegét Cantat élete és személyes tapasztalatai ihlették".

A lemezkiadó igazgatója azt is elmondta, hogy Cantat a lemez megjelenésekor először fog nyilatkozni a médiának szabadulása óta. Arra a kérdésre, hogy a rádiók hajlandóak lesznek-e majd játszani az énekes új számait, azt válaszolta: "Hallani, hogy egyes rádiónak ez erkölcsi problémát jelent, de ugyanezek előszeretettel nyomják a Noir Désir régi számait". Szerinte kisebbségben vannak az ilyen csatornák.

 

 


Képtár

  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19531
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19532
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19534
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19535
 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt az Azok a fiúk frontembere

Elhunyt az Azok a fiúk frontembere

Az üzenőfalon hirtelen elszaporodó szomorú szmájlikból és búcsúüzenetekből tudtuk meg, hogy elhunyt Szerdahelyi László Skatc, az Azok a fiúk...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

A Rolling Stones meglepije

Egy Jimmy Page-dzsel közös kiadatlan dal is szerepel a Rolling Stones őszre ígért deluxe kiadványában.

Hát ezért volt fényorgia a Nemzeti Galériában...

Kicsivel több mint egy hete a város számos pontját beragyogta a Nemzeti Galériában (-ból, -nál) megrendezett látványos fényshow: itt a magyarázat, mi volt ez!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek