Pár óra alatt elkelt az összes Karel Gott-bankjegy

2019/07/15  ·   Bulvár   ·  koncert.hu, MTI

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban, amely előtt már szombaton este sorba álltak a legelszántabb rajongók a szakadó eső ellenére.

Pár óra alatt elkelt az összes Karel Gott-bankjegy

Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni – egy részüket Gott 15 CD-jével együtt.

Karel Gott, akit a sajtóban leggyakrabban "prágai csalogányként", olykor a "Kelet Sinatrájaként", "Prága aranyhangjaként" vagy a "cseh kultúra nagyköveteként" emlegetnek, eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték a sztár megrendült egészségi állapotára tekintettel.

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendszere, ezért az utóbbi években csak ritkán lép fel, akkor is inkább kisebb koncerteken. Legközelebb július 25-én lép színpadra egy libereci fesztiválon.

A jubileum alkalmával Csehországban két nagyszabású válogatás jelent meg Gott legnépszerűbb dalaiból Nejvetsí hity (Legnagyobb slágerek) 1964-2019 és Singly (Dalok) 300 címmel. Ez utóbbi Gott 1962 és 2019 között különböző hanghordozókon megjelent dalaiból tartalmaz válogatást. Mindkét válogatásban helyet kapott a Srdce nehasnou (A szívek nem alszanak ki) című, közelmúltban bemutatott dal, tulajdonképpen duett 14 éves, Charlotte nevű lányával.

A 80. születésnap alkalmából a cseh közmédia kielemezte Gott 379 cseh nyelvű dalának szövegét, és megállapította, hogy azok legfőbb témája a szerelem. 1960 és 2019 közti dalaiban leggyakrabban az "én" szó fordult elő, 1969-szer, ezt a "te" követte 638 előfordulással, a "szerelem" szó 502-ször hangzott el elő. A legutóbbi tíz évet tekintve az "idő" és az "álom" áll az élen.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar – immár hatvan éve – koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de inkább a gitárt pengette. Először a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban lépett fel, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet eddig 42 alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével.

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala.

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. A hatvanas évek végén, amikor a Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban, és Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a posztért, de a nagy feltűnést keltő eset jól mutatja társadalmi elfogadottságát.

A legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő szűk körben zajlott, csupán a pár kétéves kislánya, Charlotte, valamint a menyasszony édesanyja vett részt rajta. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett: megszületett negyedik kislánya, Nelly. (Az énekesnek korábbi kapcsolataiból két felnőtt lánya is van, Dominika és Lucia.)  A sajtó szerint mindkét kislány nagyon tehetséges, különösen Charlotte, aki már több musicalben is szerepelt.

Amíg rendszeresen turnézott, Gott egy-egy fellépéséért a prágai sajtó szerint átlagban 300-500 ezer koronát (3,9-6,5 millió forint) kapott, és ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között.

Karel Gottról az évek folyamán számtalan könyv jelent meg. Első önéletrajzát – Zwischen zwei Welten: Mein Leben (Két világ között: Életem) címmel – öt éve jelentette meg a müncheni Riva könyvkiadó. Saját nyilatkozata szerint már készül egy újabb, állítólag az eddigi legteljesebb és legőszintébb önéletrajz is, amely a tervek szerint az idei karácsonyra kerül a könyvesboltokba.

Magyarországon vitathatatlanul ez a dala tett szert a legnagyobb népszerűségre:

 

Elénekelte Korda György is:

De nem maradhatott ki a Mirigyek repertoárjából sem:

 

Karel Gott, Prága, születésnap, emlékbankjegy

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek