100 százalék rockzene – TÁBOR fesztivál Alsóörsön

2020/06/07  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Vannak fesztiválok, akik akaratukon kívül ugyan, de a többiekhez képest viszonylagos nyugalommal követhették az események alakulását: ezek azok a bulik, amelyeket nem átpakoltak és újrahúroztak, hanem eleve is augusztus végére hirdettek meg, csakúgy, mint az ezt megelőző években. Ilyen (volt) a Zorall Sörolimpia is (Alsóörs, augusztus 26-29.), amelynek most megváltozott a neve. Mi még a régi néven beszélgettünk velük.

Fotó: Zorall Sörolimpia

Mennyire megnyugtató számotokra az, hogy a fesztivál amúgy is a nyár végén van, ami most a "biztonsági" zónába esik? Teljes a nyugalom a szervezőkben?

Folyamatosan követjük a járványügyi helyzetet, a legfontosabb a fesztiválozók biztonsága. Jelenleg azt látjuk, hogy országosan egyre több lazítás van, így a szórakozásra is egyre több lehetőség nyílik. Az esetek száma csökkenő tendenciát mutat, bízunk benne, hogy ez így is marad.

Aki a szórakoztató ipar bármely területén dolgozik (vagy épp dolgozott…), három hónappal ezelőtt – egyik pillanatról a másikra – egy kész rémálom kellős közepén találta magát, és ebből nem lehetett felébredni. Bizonytalanság, kilátástalanság, félelem jellemezte sokunk lelki állapotát. A történtek elején szomorú párbeszédek zajlottak barátok, kollégák között, elég borús volt a helyzet – viszont amióta látjuk az alagút végét, a szervezők, a zenészek no meg persze a fesztiválozók is teljesen belelkesedtek. Mi maximálisan pozitívak vagyunk, hiszünk benne, hogy a Sörolimpia hatalmas koncertnyitó és egyben nyárzáró bulija lesz mind a fellépőknek, mind a közönségnek. Sok zenekar első koncertje a veszélyhelyzet bejelentése óta Alsóörsön lesz!

Mennyire érint benneteket a nyár végi fesztiváltorlódás?

Az augusztus utolsó hetei mindig is eseménydús időszaknak számítanak. Valóban néhány nagy nevű fesztivál áttette a rendezvényét egy miénkkel megegyező vagy hozzánk közeli időpontba, de ezek nagy része eltérő zenei felhozatallal rendelkezik. Ha mégis vannak „közös pontok”, ami a a fellépőket illeti, a közönségbázis akkor is teljesen más összetételű. Mi a 100% rockzenét játszó bandákat léptetjük fel, ezekből lényegesen kevesebbel találjuk magunkat szembe, ha ránézünk a fesztiválnaptárra. Az érdeklődések alapján pedig azt látjuk, hogy a visszajáró fesztiválozók ragaszkodnak hozzánk.

Igényel-e részetekről másfajta szervezést ez a mostani Sörolimpia? Van A, B, C terv? Lesznek-e bármilyen korlátozások?

Eddig még nem született kormánydöntés arról, hogy milyen szabályok szerint tarthatók meg ezek a rendezvények. Biztos, hogy az általános higiéniai szabályok betartására még nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint az eddigiekben, de találgatásokba nem mennénk bele, hogy mire lehet számítani ezen a téren. A szervezés gőzerővel zajlik, teljesen nem álltunk meg az elmúlt két-három hónapban sem, de vannak lemaradásaink bizonyos területeken

Érzékeltek némi óvatosságot a jegyvásárlásokban?

Biztató, hogy a fesztiválozók hatalmas érdeklődést mutatnak, amióta közlemény formájában bejelentettük, hogy kitartunk, és ha a koronavírus nem szól közbe (nem fog…), megtartjuk a fesztivált. Iszonyatosan sok erőt ad, hogy nap mint nap kapjuk a támogató üzeneteket, kérdésekkel bombáznak minket – azaz újraindult az élet a fesztivál körül. Idén az Open Road Festtel és a Rockmaratonnal volt közös bérletünk, nagyon sajnáljuk, hogy nekik kimarad az idei év, kitartást és sok erőt kívánunk. Mivel mindkét fesztivál időben korábban lett volna megtartva, mint a Sörolimpia, így a saját jegyrendszerükön belül megkezdték a visszatérítéseket a kombi hetijegy vásárlóknak.

Van-e olyan zenekar, aki lemondott a turnézásról a nyáron, így a Sörolimpiára sem megy (ld. Ákos/SZIN)?

Nincs.

A névadó Zorallnak hány koncertje maradt el? Túlélhető-e ez a helyzet?

Nagyjából 50 koncert szerepelt tavasz elején a zenekar naptárában augusztus közepéig. Vérzik a szívünk, nagyon hiányzik a fellépés, a zenésztársak, a szuper stábunk és természetesen a közönségünk. Pontosan a vészhelyzet bejelentésekor készültünk el az új Fémforgácsok albumunkkal, amit májusban már teljes egészében kiadtunk volna. Ez most folyamatosan tolódik, de bízunk benne, hogy hamarosan meg tudjuk jelentetni. A zenekar ezt az időszakot a pihenésre, fejlődésre, zeneírásra használja ki. Ahogy zöld lesz a lámpa a koncertezés sztrádáján, újra nekivágunk, és bizton állíthatjuk, hogy nagyon ütősek lesznek a bulik.

Ami pedig a fesztivált illeti, elkészült a napi bontás, ami bizonyítja, hogy ebben a pár napban Alsóörsöt elfoglalja rockzene :)

 

Amire pedig a bevezetőben utaltunk, azt az egykori sörolimpiások, most táborozók magyarázzák el – de bátran és előre kijelenthetjük, hogy nem a néven múlik. Az olimpia szóval saját elmondásuk szerint évek óta harcolnak, most győzött az ellenfél, de már József Attila is megmondta, és így, kiemelve olyan, mintha egy rockballada szövege lenne :) :

"Le vagyok győzve, (győzelem ha van)
de nincs, akinek megadjam magam..."

 

 

Zorall Sörolimpia, vezsélyhelyzet, fesztivál, augusztus, nyárzáró, rockzene

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek