40 év után megszűnik a klasszik Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021/02/19  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal. Magyarázat egyelőre nincs. A Népszava cikkéből idézünk.

40 év után megszűnik a klasszik Tavaszi fesztivál

Ha valaki Budapestre érkezik, akkor a tavaszi fesztiválon kulturális esszenciát kap a városból” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező Operatív Testület elnöke a negyvenedik fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón még 2019 őszén. Akkor kiemelte, hogy a magyar kultúra egyesítését a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hívott haza világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást, aki akkor még Londonban élt.

Ugyanez a Káel Csaba kereste fel a múlt héten a Városházát, ekkor tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet a kormány döntéséről. "Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott" – tette hozzá a kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

A MÜPA vezetője arról is tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak.

A főváros a közlést – mást nem igen tehetett – tudomásul vette, de folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, bár kissé változtatnának az irányon: a főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával.

Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy a korlátozásokat feloldják-e a fesztivál szokásos április eleji rendezési dátumára. Ha nem, akkor a főváros online térben szervezné meg hazai előadók bevonásával. Ha addig feloldják a korlátozásokat, akkor a Budapest nyitására tervezett programsorozattal kötnék össze az új típusú első évben szűkített formában megrendezendő fesztivált.

A márkanév egyébként a főváros tulajdona.

via Népszava

 

Tavaszi fesztivál, megszűnés, Káel Csaba, Főváros, Budapest

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek