A FEZEN 2022: maximális szeretet, minimális bug a jubileumi fesztiválon

2022/08/02  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Vasárnap hajnalban ért véget az idén 25. szülinapját ünneplő FEZEN fesztivál, ami szerény véleményem szerint még mindig a legélhetőbb, legelfogadóbb rendezvény, és a legjobb fej emberekből összeverődött közönséggel büszkélkedhet. Nem csoda, hogy hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend.

Fotó: FEZEN Facebook

Alapvetően a FEZEN annak idején a keményebb műfaj kedvelőinek gyűjtőhelye volt, aztán ahogy teltek az évek, változtak a trendek, egyre inkább nyitottak egyéb zenei ágak felé is. Kezdetben kaptak ezért hideget-meleget az ős-FEZEN-esektől, akik nem nézték jó szemmel, hogy szép lassan ide is beszivárgott a pop vagy a mulatós, de úgy tűnik, mára lecsillapodtak a kedélyek, és nem cinkelik egymást a különböző rajongói táborok. Sőt! Nem véletlenül emlegettem a bevezetőben, hogy ez a legelfogadóbb fesztivál a legjobb fejekkel, hiszen most már simán előfordul, hogy egy vérbeli metálos a Scooter buliján tombol az első sorban, és ugyanez fordítva is igaz, annyi különbséggel, hogy egy popzene-rajongónak jelenleg még nincs annyi bátorsága, hogy felvegye a harcot a metálosokkal az első soros harcért. :)

Fotó: Labancz Andrea

A fesztivál utolsó két napját vettük célba, ebből a pénteki még a szaharai körülményekre hajazó kánikulai meleggel vegyített porfelhőben telt, míg a szombati  – az éjszakai esőzésnek köszönhetően – jelentősen elviselhetőbbé vált. A helyszín és a színpadok is a megszokott helyen vártak minket, így nagyon nem kellett keresgélni, merre vegyük az irányt egy-egy koncert kedvéért. A re-poharak valamiért egyelőre nem nyerték el a szervezők kegyeit, így volt mit takarítani a személyzetnek, és talán idén ez az egyetlen olyan fesztivál, ahol készpénzzel és kártyával is lehetett fizetni.

Nekem még mindig a FEZEN az egyik legemberibb fesztivál. Kicsit sem hiányolom a csilli-villi díszítést, a folyton elém ugró hostesseket, a nagyon menő street food kajáldákat, de még a rendes illemhelyeket sem. Szeretem, hogy itt van elég tér, nincs hering-érzésem a koncertek közben, hogy az itteni közönség gyakorlatilag mindenre vevő, hogy bár többségében kemény arcok, mégis figyelnek egymásra pogózás közben is, hogy lehet kapni jégkását (elnézést, de személyes kedvencem, szóval nekem fontos), hogy a biztisekkel is lehet viccelődni (legalábbis a bejáratnál), hogy nem kell órákat sorban állni a mobil budik előtt, mivel bőven volt belőle a területen, és persze nem utolsó sorban azt, hogy itt mindig jó hangulatú koncertekkel találkozom.

Fotó: Labancz Andrea

Megnéztünk magyar és külföldi koncerteket is, és igazából egyikre sem tudnék rosszat mondani, bár egyetlen megjegyzésem azért lenne. Szégyen vagy nem, péntek este magába szippantott a retro a Total Dance fesztiválnak köszönhetően, ami elég pörgősen indult, és kifejezetten élveztük a megboldogult fiatalkorom slágereit élőben, aztán megérkezett az Ex Snap frontember, Turbo B, aki a maga 55 évével még nem is számítana annyira idősnek, viszont amit a színpadon produkált, az alapján inkább 80 körülinek saccoltam volna. Sajnos rém unalmasra sikerült az a rövidke fellépése, és ennek köszönhetően úgy leült a buli, hogy nem volt türelmünk kivárni a következő fellépőt.

Fotó: FEZEN Facebook

A szombati zárónap egyértelműen legjobban várt sztárja a Nightwish volt, akik ennek megfelelően készültek is impozáns színpadtechnikával. Volt füst, volt lángcsóva, volt gyönyörű háttér, és hát az énekesnő, Floor Jansen domina szerkója is dobott a hangulaton egy keveset. Nekem kissé teátrális volt a produkció, de a szép számban összegyűlt tömeg lelkesen tapsolt, így valószínűleg élvezték a bulit.

Mindeközben a másik nagyszínpadon már felsorakoztak a Scooter rajongók, akiknek most sem lehetett okuk panaszra. H.P. Baxxter a frontember a maga 58 évével még mindig ugyanolyan energiával tolja legendás szerzeményeit, mint fénykorában. Persze, az idő az ő arcán is hagyott némi nyomot, de gyakorlatilag néhány ráncot leszámítva teljesen ugyanúgy fest, mint a 90-es években. Hazánkban, mondhatni, már minden színpadot és fesztivált megjárt, évente legalább 2 koncerttel megörvendeztet minket, és nagyon úgy tűnik, hogy itthon még mindig vevő rájuk a közönség. A buli végén némi tűzijáték jelezte, hogy ez bizony egy jubileumi fesztivál záróakkordja, majd a Necc Party dizsijén táncolhattuk ki magunkból a maradék energiáinkat egészen vasárnap pirkadatig.

Fotó: FEZEN Facebook

Azt említettem, hogy a bejáratnál egészen kedves biztisekkel találkoztunk, viszont a színpadok előtt álló „keménymag” néha egy kissé túl komolyan vette a munkáját. Volt olyan, hogy a koncert közben a közönség által levegőben "tartott"  strandlabda az egyik morcona fazon előtt landolt, aki ahelyett, hogy visszadobta volna, megfogta és hátravitte, elrontva ezzel a tömeg játékát. Ugyanilyen érthetetlen intézkedésnek voltunk tanúi a Necc Party alatt. Egy kassai fiatalember, aki kicsit többet ivott a kelleténél egy jó darabig minket szórakoztatott, majd fogadott a haverjaival, hogy ő bizony feljut a színpadra, és lenyom ott egy táncot. Első körben mi is csak mosolyogtunk, úgy gondoltuk, teljesen esélytelen vállalkozás, azonban nekünk is kikerekedett a szemünk, amikor az éppen másik irányba néző biztis mögött átmászott a kordonon, és szépen felment a színpadra, hogy teljesítse küldetését. Eltelt néhány perc, mire előkerült egy belsős, aki lekísérte az egyébként nem ellenkező fiút, majd nem sokkal később vagy 5 biztis vonult el a színpad előtt felpaprikázva, hogy jól megbüntessék a csínytevőt. Beszéltünk a fiúkkal, így utólag kiderült, hogy némi erőfitogtatás után még azokat is kidobták a fesztiválról, akik végképp semmi rosszat nem tettek, és még a karszalagjukat is letépték, nehogy visszaszivárogjanak arra a pár órára. Részemről ezt az intézkedést kissé túlzónak érzem, hiszen a fiú nem volt agresszív, nem bántott senkit, még a DJ-hez se ment oda a színpadon, csupán kihasználta a helyzetet, felslisszant – és táncolt egy jót. Azt meg végképp nem tartom indokoltnak, hogy a barátait is kidobták a fesztiválról úgy, hogy akkor már kb. 1 óra lehetett hátra a teljes zárásig. Értem én, hogy vannak szabályok, de azért egy fesztiválon dolgozó biztonsági cég embereinek tudnia kéne mérlegelni az apróbb vétkek és a súlyos, akár testi épséget is veszélyeztető kihágások között.

Leszámítva az ilyen kissé kellemetlen szájízt hagyó mozzanatokat, a FEZEN méltó módon ünnepelte 25. szülinapját, és elnézve a látogatók mennyiségét, azt gondolom, a bevételre sem lesz panasz. Így nem kérdéses, hogy a fesztivál menetelése itt nem ér véget, és még jó néhány évig élvezhetjük majd nyaranta a fehérvári vendégszeretet!

Isten éltessen jó sokáig, FEZEN!

FEZEN, fesztivál, 25, jubileum, Nightwish, Scooter, koncert

 

 

Szólj hozzá!


John Williams tiszteletbeli lovagi címet kapott, de nem lehet SIR Williams

John Williams tiszteletbeli lovagi címet kapott, de nem...

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A rendezvényszakmában dolgozol? Akarsz róla beszélni?

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány és a Hétfa Kutatóintézet közös kutatást indított annak érdekében, hogy feltárja a rendezvényszakmai karrierutakhoz szükséges készségeket és tanulható ismereteket. A kérdőívre a válaszokat a meghosszabbított határidőig, szeptember 30-ig várják.

Két ütemben Csepelre költözik a Barba Negra

A zenészektől már egy ideje tudomást szereztünk a csepeli dologról, de tiszteletben tartottuk a koncerthelyszín szándékait. Most FB posztban ők maguk számoltak be a változásról, ezt a közlést szemlézzük.
Új koncertek