A lovag, akit mostantól úgy hívnak Sir Michael Eavis – III. Károly lovaggá ütötte a Glastonbury alapítóját

2024/01/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A kultúra és a sport kiemelkedő képviselői szerepelnek a brit uralkodó újévi kitüntetési listájának vezető helyein. Az elismerések kitüntetettjeinek listáját évente kétszer, az uralkodó júniusi "hivatalos" születésnapján és újév előtt hirdetik ki, idén 227 nevet tartalmazott. A legfiatalabb kitüntetett 9, a legidősebb 97 esztendős.

Fotó: glastonbury.gov.uk

A korábbi kitüntetettek között szerepel mások mellett Sir David Attenborough, Judi Dench színésznő, J.K. Rowling, a szintén példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja és Sir Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa.

Szerepel rajta  Michael Eavis, a Glastonbury Fesztivál 88 éves (!!!) alapítója - aki 1970-ben, saját farmján hozta létre a leghíresebb brit szabadtéri zenei rendezvénysorozatot - lovagi címben részesült III. Károly királytól.

Sir Michael az indoklás szerint a zenei életben kifejtett szolgálatai mellett jótékonysági tevékenységével is kiérdemelte az elismerést. A nevéhez kötődő fesztivál minden évben több mint kétmillió fonttal támogat különböző segélyszervezeteket.

A Glastonbury Fesztiválra jegyet venni? Csak városi legenda... A cikk 2020-as, de nagyjából minden évben ugyanaz történik...

A 2024-es fesztivál headlinerei:

Shirley Bassey walesi énekesnőt, a 20. század második felének egyik legsikeresebb brit női előadóművészét, akinek eddig 135 millió lemeze kelt el világszerte, a király a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta. A 86 éves Shirley Bassey, akit 2000-ben II. Erzsébet királynő a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító rangra emelt, igen előkelő társaságba került: az V. György király által 1917-ben alapított becsületrendnek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet.

A világhírű kitüntetettek között szerepel Sir Ridley Scott filmrendező, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A nyolcadik utas: a halál (Alien), a Gladiátor, a Thelma és Louise, illetve legutóbbi filmje, a Napoleon. A 86 esztendős Scottnak már 2003-ban a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címet adományozta az akkori uralkodó, II. Erzsébet királynő, III. Károly tavaly szeptemberben elhunyt édesanyja, a filmrendező most viszont a királytól a Lovagi Nagykeresztet is átveheti a brit filmszakmában kifejtett tevékenységéért.

Egy kilencéves jótékonysági alapító lett a valaha volt legfiatalabb újévi kitüntetett. Tony Hudgell, a kenti West Mallingból származó, kétszeres amputált lábú fiú a Brit Birodalmi Érdemérmet (BEM) kapta a gyermekek bántalmazásának megelőzéséért tett szolgálataiért. Mindkét lábát a vér szerinti szülei által okozott sérülések miatt veszítette el, akiket 2018-ban 10 évre börtönbe zártak. Ezután társalapítója volt a Tony Hudgell Alapítványnak, és segített több mint 1,7 millió fontot gyűjteni jótékonysági célokra a világjárványban.



   

Glastonbury, Michael Eavis, III. Károly, lovag

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek