A szabadság Szigete nem egy szlogen

2017/08/13  ·   Fesztivál   ·  Juhász Vali

Az idei, 25. Sziget azért is nagyon tetszik, mert valahogy tényleg olyan, mintha egy másik szigetre (országba) repültem volna el.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Igazából nem voltam itt évek óta, és igaz,  akkor sem volt gond a hangulattal, nincs rossz emlékem a segítőkről sem. Most azonban feltűnően udvarias, tisztelettudó mindenki.

Például:

HÉV-re felszállás

A BKK-s alkalmazottak kezelik a jegyeket, közben mosolyognak és nagyon udvariasak. Még egyszer mondom: BKK-s ellenőrök! Szürreális, ugye? Boldog vagyok, hogy ezt mondhatom. Hazafelé ugyanez, sőt a jegykezelő hölgy megkérdezte tőlem, milyen volt a koncert. Mondtam, volt több is, melyikre gondol (én buta, azt hittem, csak úgy random érdeklődik és az is kedves lett volna tőle), de öntudatosan közli, hogy Wiz Khalifáról szeretne hallani. Óriási!

Merre kell mennünk?

Minden gyönyörűen ki van táblázva, nem csak a csorda után haladva talál oda ember. Ha mégis eltévedne, ... de nem, nem tévedhet el. Lehetetlen.

Jegykiadás

Papír odaad, kód beolvasás, szalagkiadás, mindez udvarias köszönéssel a napszaknak megfelelően. Tehát képben vannak :)

Csomagátvizsgálás

Itt azért szoktak izgalmas dolgok történni, a beengedő biztiőrök nagyon különbözőek tudnak lenni, Jó, persze, az ember magától nyitja a táskáját, de ha nem (pl. a fotóstáskánál), akkor udvariasan megkérik erre. És nem tapiznak (ez most biztonsági szempontból nem is tudom, hogy jó-e vagy rossz. Személyes szempontból természetesen jó.

Infó

A Sziget területén bárkitől kérdezünk valamit, a lehető legkészségesebben válaszol. Nyoma sincs annak az undorító flegmaságnak és fintorgó arcoknak, akikkel rendszeresen találkozom, amikor belépek egy bevásárlóközpontba vagy bárhová. A be- és kiengedő szekusok mindenhol határozott, de udvarias mosollyal terelgetik a kijáratoknál a befelé menni akarókat, és senkinek sem jut eszébe vitatkozni, visszamosolyognak és mennek tovább.

Közönség

Megszoktuk már az itthoni koncerteken, hogy mindig a legmagasabb emberek állnak elénk, és még a nyakukba veszik a barátnőjüket is  – és ezekből a vállalkozó kedvű magas fiúkból rengeteg van. Ez most is így van, de valahogy – talán az egész napi "normális hangnem" miatt – ez sem zavar annyira. Sőt! Mikor az esti koncertre a tudomisénmilyen nemzetiségű srácok esernyővel (napernyővel?) a fejükön jöttek be pont elém, kézzel-lábbal (úgyse hallottunk volna semmit) megkértem őket, hogy vegyék már le, sem eső, sem tűző nap, viszont most már nem látom a kivetítőt abból a 10%-os szögből se, ami még jutott nekem. Arról nem beszélve, hogy az ernyő kinyúló pöckei balesetveszélyesek a tömegben. Rámmosolyogtak, és egyetértőleg konstatálták, hogy tényleg indokolatlan a fejfedőjük és levették. Ennyi az egész - próbáljuk ezt már valahogy bevezetni a hétköznapokba is, normálisan kommunikálunk, közben mosolygunk és oldjuk meg a problémákat!

Talán színre lépett egy új generáció, akik már belátják, hogy nem a fizető vendég van értük, hanem fordítva. Vagy egyszerűen a Sziget valóban egy sziget Budapesten, ahol tényleg rengeteg a külföldi, de magyarnak lenni sem szégyen, mert például a vendéglátásból is eddig nálam jeles!

Fotók: Mohai Balázs, Bruzák Noémi/MTI

Sziget 2017

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek