A Sziget Fesztiválról még nem született döntés

2021/03/25  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a z RTL reggeli műsora vendége volt. Ha túltesszük magunkat a műsorvezetők könnyed poénkodásán, kirajzolódik, hogy bár a remény hal meg utoljára, a 2021-es szezont a nagy fesztiválok szervezői elengedték.

Sziget Fesztiválról még nem született döntés

Az már biztos, hogy idén nem lesz VOLT és elmarad a Balaton Sound is. Kádár Tamás elmondása szerint a Szigettel még kivárnak – bár nem túl sokáig –, ezzel együtt nem fűz túl nagy reményeket egy olyan fesztivál megvalósulásához, ahol naponta 50-70 ezer látogató és számos fellépő fordul meg.

A járványhelyzetet senkinek sem kell elmagyarázni: azt sem tudjuk, holnap mi lesz, nemhogy hónapok múlva. Ez olyan bizonytalansági tényező, ami lehetetlenné teszi egy külföldi és magyar fellépőkkel, valamint külföldi és magyar vendégsereggel számoló fesztivál megszervezését. A főszervező szerint a kisebb magyar fesztiváloknak eggyel könnyebb a dolga, ezen rendezvényeket még nem kell siratnunk, de ami a nagyokat illeti (már ami mefgmaradt belőlük), azt sem lehet tudni, hogy például egy külföldi, mondjuk angol előadó/fesztiválozó elhagyhatja-e az országot a nyáron, s ha igen, akkor egyáltalán szándékában áll-e majd. A britek egyébként dátum szerint meghatározták, hogy ha minden jól megy – már pedig elég jól állnak az átoltottság tekintetében –, június 16-án elkezdődhet a nyitás – de elsősorban ez a határaikon belülre vonatkozik.

"A kiömlött tejbe belesírni nem érdemes" – jegyezte meg Kádár, utalva ezzel arra, hogy leginkább az újranyitásra fókuszálnak, ami ebben az esetben 2022-őt jelent – addig "térden állva is kibírjuk".

Ami viszont nagyon kellene ahhoz, hogy maguk a fesztiválok ne térdeljenek le: az az állam támogatása, pontosabban a kulturális áfa 5%-ra történő csökkentése, ami óriási jelentőséggel bír a túlélésben, s noha eddig számos fórumon elküldték a kormány felé a "kérelmet", eddig érdemi válasz nem született.

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Kádár Tamás szerint a koncert- és fesztiváljegyek 45 milliárdos piacához képest a MTÜ által szétosztott 220 milliós támogatás nem tűnik elegendőnek, a Music Hungary és a Fesztivál Szövetség javaslata az volt, hogy a szervezőknek – a román példa alapján – a kiesett bevételük 20 százalékát kellene megkapniuk. Ez a legdurvább becslések szerint 9 milliárd forint – a teljes piacra nézve.

Az RTL műsora itt tekinthető meg.

 

Ha elmarad egy koncert 2021 második felében, az állam kifizeti – Németországban

 

A VeszprémFestnek van B és C terve is

 

Törölték az idei Nova Rockot

 

Ugyanazok lépnek fel a két nagy brit fesztiválon nyáron

 

 

 

 

 

Sziget 2021

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek