Bear Stone: teljes a legmenőbb fuzz-stoner-psyh fesztivál linupja

2024/03/07  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

28 zenekar, 3 színpad, lélegzetelállító természeti környezet és rengeteg meglepetés várja július 4-7-ig a Slunjba érkezőket. Sőt, ha bemelegítenél a fesztiválra, június 7-én Zágrábban a legendás Klub Močvara-ban megteheted a Bear Stone Warmup-on, ahol fellép az osztrák Mother’s Cake és a magyar Woodstock Barbie is.

Bear Stone: teljes a legmenőbb fuzz-stoner-psyh fesztivál linupja

Azt már megírtuk, hogy ez a horvát fesztivál évek óta fent van a bakancslistánkon. Ebben a cikkben minden infó benne van, amit a fesztiválról érdemes tudni.

Azt is tudattuk, hogy magyar fellépője is lesz, a nemrég énekersnő-váltáson átesett Woodstock Barbie.

A fellépők listáját pedig az alábbiakkal egészítenénk ki (van köztük még egy magyar zenekar is!):

Kadavar (DE)

A 2010-ben alakult hard/psyh-rock trió – Christoph Lindemann, Simon Bouteloup és Christoph Bartelt – a berlini szcénából emelkedett fel, és ötvözik a 70-es évek hard rockját egy jó adag stonerrel és pszichedéliával. Szárnyalásuk egyből a 2012-es debüt albummal kezdődött, majd sorra hozták ki az egyre sikeresebbek. Legfrissebb lemezük megjelenése, a The Isolation Tapes egyben a saját kiadójuk alapítása is Robotor Records néven. Energikus koncertjeik, hozzáállásuk és egyedi produkciós megoldásaik adják azt az autentikus élményt, ami miatt nem akarod kihagyni a koncertjüket!

 

1000mods (GR)

Füstös alagsorból előtörve töltenek meg mára arénákat, a 1000mods Görögország legsikeresebb rockzenekara az elmúlt évtizedekben. 2011-es Super Van Vacation című albumuk forradalmi volt az európai rockszíntéren; a súlyos hangzás és vintage hangulat bebetonozta őket a legfontosabb zenekarok listáján. Későbbi lemezeik, mint a Vultures és a Repeated Exposure To... megmutatta erős zeneszerzési készségüket és kiváló kritikai visszhangot kaptak nemzetközi szinten. 2020-as Youth of Dissent lemezük új magasságokba emelte őket 90-es évekbeli grunge-os ízével.  

 

Muscle Tribe of Danger and Excellence (HR)

A fura név valójában abszolút nem ismeretlen zenészeket takar a kemény zágrábi színtérről, mondhatni szupergourp, akik nagyon diverz zenei háttérrel találtak egymásra. Két nagy- és egy kislemez után jelent meg új EP-jük Call If You Need Anything Else címmel, három nagyon tüzes dallal, ami abszolút megerősítette a hírnevüket. Frontemberük Domagoj Šimek, aki Magyarországot is többször megjárta már a She Loves Pablo-val. Itt viszont teljesen új szerepben láthatjuk… 

Them Moose Rush (HR)

A Them Moose Rush-t gyakran kötik a Mars Volta-hoz egyedi énektémáik miatt, de szépen kivágták a saját hangzásukat, amiben Mike Patton-tól a Radiohead-ig érezhetőek hatások, és egy egyedi keveréket kaptak valahol a prog, noise, math, pop és stoner metszetében. A DYI művészet mesterei,ezt jól tükrözik a videóik is, és ezt a kritikusok is nagyra értékelik. A fesztiválra új lemezükkel, a Zepaxia-val érkeznek majd. 

 

Blitzpøp (AT)

A Mother’s Cake-et, akik tavaly fel is léptek a Bear Stone-on, bizonyára nem kell bemutatni, és így jó eséllyel karizmatikus frontemberüket, Yves Krismert sem. Némileg családi zenekar a Blitzpøp, ami egészen más világba visz, még több erővel és energiával, olyan nyers zenei élményt adnak, élénk filozófiával fűszerezve, ami kiválóan rezonál a minket körülvevő mai világra. Zenéjük intenzitását olyan elődöktől kölcsönzik, mint a Dead Weather vagy a Nirvana, de másolás helyett a saját útjukat járják amin hidd el, legalább egy koncert erejéig el akarod kísérni őket. 

 

### (HR)

### (kiejtése: egy random tárgy háromszori megkopogtatása) instrumentális gitár-noise pulzáló fényekkel kísérve. A Balkán-régió undergroundjában már nagy hírnévre tettek szert, megjártak jó néhány nemzetközi showcase fesztivált is, és játszottak már elhagyott acélgyárban, háztetőkön, nyilvános vécékben és építettek fel ideiglenes stúdiót elhagyott régi moziban. Kemény évtized van a hátuk mögött, és ha még nem ismered őket, hát itt az ideje. 

 

Zolle (IT)

Ez az olasz duó kiváló példája annak, hogy a pizza és paszta mellett az olaszok a gitárzenében is igen erősek tudnak lenni. Nyers, intenzív hangzás, ami a lét esszenciáját viszhangozza. Új lemezük, Macello, az emberi létezés komplexitását kutatja a maga mbivalenciájával. 

Kayleth (IT)

A 2005-ben indult, szintén olasz Kayleth a stoner-desert vonalon utazik szép ráérősen, inspirációjuk a Kyuss, a Monster Magnet, a 37005, de ahogy Space Muffin c. lemezük címe is sejteti, várható egy kis űrutazás is. Új lemezüket most tavaszra ígérik, remélhetőleg  a fesztiválon kapunk belőle egy alapos kóstolót. 

 

Stonetree (AT)

A riff-központű heavy rock Stonetree kirobbanó hangszeres zenéjét, dinamikus énektémáit 2016 óta tökéletesítgeti több megjelent albumán át. Az alter-rock, grung, stoner, prog szerelmeseinek igaz csemege. 

 

Entropist (HR)

A rijekai instrumentális doom trió sújtó zenéjében kellemes space, psych és post-stoner felhangok vannak harmonikusan beolvasztva. Visszafogottságuk és jellemzően robosztus sound-juk élőben egy totálisan kihagyhatatlan élménnyé teszi a koncertjeiket. 

 

AcidSitter (PL)

Az AcidSitter lengyel barátaink zsizsgő társulása japán barátainkkal Krakkóban, akikkel együtt fejest ugorhatunk a pszichedelikus, a rock’n’roll és a punk kellemesen mély, vegyesvizű medencéjébe. A srácok turnéztak korábban pl. a King Buffalo-val, a fesztiválra pedig Make Acid Great Again c. lemezüket hozzák, ami egy vidám utazás álombéli birodalmakon át, beleszőve a tömör rock és fuzz. 

 

Misery Crown (BiH)

A Misery Crown a bosznia-hercegovinai Bihać-ban bukkant felszínre 2012-ben, a festői Una folyó partján. Southern/sludge/stoner világukat többek között a Down és a Crowbar inspirálta, és albumról albumra csiszolgatták. A zenekar maga tisztegés a zsáner-gyökerek előtt, és először lépnek horvát színpadra. 

 

Van Manakin (AT)

A Van Manakin duó 2020-ban állt össze Bécsben, de jóval több év van már a zenei hátuk mögött. Katartikus muzsika, post-rock, stoner, prog-rock vonalon egy csipet metállal és funkyval fűszerezve, amit a panamai paradicsommadár szépsége és mozgása ihletett.

 

Azutmaga (HU)

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban hazai pályáról érkezik az Azutmaga. A friss stoner-duót Veréb Patrik és Várszegi Martin alkotja, és egy olyan improvizatív hangutazást kínálnak, át sziklákon és törzsi rítusokon, amit jó eséllyel nem felejtesz majd egykönnyen. Zenéjük meditatív mészárlás, ami vegyíti a psych, a stoner elemeit nyers energiával. 

 

Fontos infó: a horvát busztársaságok még nem frissítették a honlapjukat így a nyári menetrend még nem érhető el, úgy tűnik, mintha nem járnának buszok. Ha busszal tervezel jönni, ne ijedj meg, lesz busz. Ha segítségre van szükséged ezügyben, a fesztivál honlapján tájékozódhatsz, illetve a szervezők is szívesen segítenek emailen keresztül. 

 

Bear Stone Fesztivál, Horvátország

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek