Bedobta az első nevet a VeszprémFest: Dido

2019/12/03  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Már épp kezdtünk aggódni, hogy jövőre a fesztiválok helyett az Arénát vagy a nagyobb szabadtéri szórakozóhelyeket kell előnyben részesítenünk, amikor berobbant a VeszprémFest bejelentése, miszerint július 15-én a História kertben ad önálló koncertet a 2000-es évek egyik legnagyobb slágergyárosa, Dido!

Dido

A hölgy Florian Cloud de Bounevialle Armstrong néven látta meg a napvilágot az Úr 1971. évében, ráadásul karácsony első napján, és egyike az Egyesült Királyság legsikeresebb női előadóinak. Művésznevét, ami Karthágó királynőjére utal, édesanyjától kapta, zenei karrierjét bátyja, a Faithless alapítótag Rollo Armstrong segítségével és támogatásával kezdte el.

Pályafutása során több mint 40 millió lemezt adott el, a brit énekesnők közül ő készítette minden idők legsikeresebb bemutatkozó albumát 2001-ben No Angel címmel, amely a mai napig 21 millió példányban talált gazdára, 35 országban platina státuszt ért el, no meg jó néhány díjat – köztük MTV EMA-t, Brit Awardsot, és Ivor Novellot – is hozott az énekesnőnek. Kétszer jelölték Grammy-díjra, és bár ez a szobor még hiányzik a vitrinéből, zenei munkássága így is meghatározta a kétezres évek elejének popkultúráját.

Következő anyaga 2003 őszén jelent meg Life For Rent címmel, amely az Egyesült Királyság zenetörténetének lejobban fogyó albuma lett. Egészen 2008-ig kellett várni a folytatásra, amikor harmadik stúdió albuma, a Safe Trip Home a boltok polcaira került.

DIDO negyedik albuma 2013-ban látott napvilágot Girl Who Got Away címmel, és még ugyanebben az évben Greatest Hits című dupla válogatás lemezét is piacra dobta.
Legfrissebb, 2019-es lemezén a Still On My Mind-on ismét együtt dolgozott testvérével, Rollóval.

Az album kettejük elektronikus tánczene iránti vonzódását, a hiphop és folkgyökerek iránti szeretetét egyaránt tükrözi. A közös munkáról számos lemezkritikus elismerően nyilatkozott, kiemelve a zeneanyag visszafogott, finom megoldásait és az énekesnő gyönyörű előadásmódját.

Saját énekesi karrierje mellett számos előadó vagy zenész oldalán tűnt már fel vokalistaként, de kevéssé ismert, hogy a popikon Britney Spears első, és máig vitatott filmjének betétdalában (I'm Not a Girl, Not Yet a Woman) szerzőtársként szerepel.

2007-ben Annie Lennox felkérésére további 21 híres művésznő - többek közt: : Anastacia, Isobel Campbell, Dido, Céline Dion, Melissa Etheridge, Fergie, Beth Gibbons, Faith Hill, Angélique Kidjo, Beverley Knight, Gladys Knight, k.d. lang, Sarah McLachlan, Beth Orton, Pink, Bonnie Raitt, Shakira, Shingai Shoniwa, Joss Stone, Sugababes, KT Tunstall, Martha Wainwright - társaságában énekelték fel az afrikai nők és gyermekek HIV vírus fertőzöttségének figyelemfelkeltésére szánt Sing című dalt, amit Nelson Mandela ihletett.

A 47 éves egy gyermekes boldog anyuka legnagyobb slágereivel, és legutóbbi lemezének anyagával minden bizonnyal elvarázsolja majd a veszpémi közönséget is!

Dido, VeszprémFest, 2020, fesztivál, koncert, Here with Me, Thank You, White Flag, If I Rise, Stan, Still On My Mind, új album, turné

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek