Év koncertje - szavazás

Belekötöttünk Ganxtába - PAFE 3. nap

2013. május 19.  ·   Fesztivál   ·  mmi

A fesztiválozásban az a rossz, ha 10 éve teszed, egy idő után nem sok meglepetés ér. A jó pedig az, hogy ha mégis, akkor az nagyon üt.

Belekötöttünk Ganxtába -  PAFE 3. nap

Tücsökre nem pisálunk. Ezt a velős mondatot ifjú fesztblogos kollégámtól vettem kölcsön, aki másik toitoit választott, miután az egyikben egy tücsök húzta. A zenész az zenész, még ha különös helyet is választ az önmegvalósításra, mi pedig tiszteljük a zenészeket - már ha elegendő okot adnak rá. De erről később.

Az van, hogy nem játszhat mindenki főműsoridőben. Napvilágnál koncertezni pedig más műfaj, sokkal többet és mást kell beleadni ahhoz, hogy ugyanazt a hatást váltsa ki, mint egy esti buli. Számomra ez a Punnany Massifnak nem igazán sikerült a Pannónia  Fesztivál 3. napján, de lehet, hogy én nem értem el még a fesztiválüzemi hőfokot. Szerencsére, a zenekar szekere mostanában anélkül is elég jól fut, hogy be kellene szállnom a tolásába, és csápoló rajongók is akadtak bőven, igaz, az első pár sorban  - szó szerint - helyet foglalóknál 3-4 koncert alatt is egyezést mutatott volna az arcfelismerő program.

A délutáni átok ül a nagysátor korai programjain is: ugyanazok a koncertek (Odett, Mocsok 1 Kölykök, Mary Popkids) amelyek egy éjféli kezdés esetén megszaggatnák a sátorponyvát, a koraesti lézengésben pár tíz ember előtt mennek le, holott jók a zenék és karakteresek az előadók. Sajnos, a jelenlegi tudásunk szerint nem lehet egy időben több zenekarnak koncertezni ugyanazon a színpadon: ez nem a Roxfort, hanem Szántód és a PAFE.

Maszkurát szeretjük, na, ő aztán egy igazi tücsök, szerencsére, különb helyet választ a zenélésre mint biozenész kollégája. Megint hozta a kissé spleenes, kissé bohém, mégis őszinte formáját, a koncert pedig pont jókor volt pont jó helyen jó.

Nagyon vártuk a Vad Fruttik koncertet, mert bár nem igazán a mi zenénk, de már nagyon kellett egy olyan buli, amelyen az ember ezrekkel együtt üvöltheti szöveget, és a rádióállomásoknak köszönhetően még a a dallamot is tudja hozzá. Tesszük hozzá, hogy a zenekar a Pannónia abszolút sztárfellépőjének számított - még abban az időben, amikor Várpalota volt a helyszín, hiszen akkor hazai pályán játszottak. Meg kell mondani, idegenben is kiválóan teljesítettek, sőt. Szóval egy fesztiválon még az is együtt táncol és énekel a tömeggel, aki nem különösebb rajongó, de ezt hívják fesztiválfílingnek - egy csomó olyan dolgot csinálsz, amit egyébként nem nagyon.

A legemberibb pillanata az volt a koncertnek, amikor a frontember kiszállt a számból (nem az enyémből, hanem a dalból), és rászólt a biztonsági emberekre, hogy hagyják békén azt a fiút, majd ő figyel rá onnan a színpadról... Hatalmas taps jutalmazta a kiszólást, és még az sem kissebbítette az érdemet, hogy később pár atyai pofont Likó Marcell csak kiosztott a rendetlenkedő ifjaknak, mármint szóban, mert hát azért mégsem illik a biztonsági szolgálattal teljesen szembe menni.

És ha már a biztonsági szolgálatnál tartunk...

A Vad Fruttik-bulit kicsit otthagytuk, mert kezdődött az egyébként a nagyszínpaddal szembefordított (???) kisebb sátorban a Ganxta-koncert - átugrottunk fotózni párat. Ugrottunk volna. Legnagyobb meglepetésünkre biztonsági őrök sorfala fogadott minket ott, ahol egyébként be szoktuk préselni magunkat két oszlop között a fotós árokba. Még a szomnszédos Zipz Shoesból is áthoztak embereket. Legalább tíz markos pasi takarta el előlünk a színpadot, és közölték, nem lehet fényképezni. Először persze nem hittük el, és röhögtünk, hogy na, mekkora művész lett hirtelen a Ganxta Bedőltahitelem Döglégy Zoliból, aki pöpec merci mikrobusszal érkezett, és megvolt a maga embere, aki beállt helyette. De mikor láttuk, hogy a színpad menedzsere milyen lelkesen sürög-forog a zenész körül, és csak a PAFE saját fotósát engedi fotózni, megértettük, hogy a mi agyunk nem ér fel ehhez a zenészi nagysághoz, és hogy nincs itt semmi tévedés, a PAFE valszeg egyetlen* koncertje lesz ez, ahová nem engednek be minket. Mármint a színpadok sorában nagyság szerint a harmadikra - miközben a nagyszínpadon a Vad Fruttik minden manír nélkül teszi a dolgát... Vicces.

A későbbiekben olyat tettünk, amit nem nagyon szoktunk. Ugyanis a tudósító tényleg tiszteli a zenészt, és betartja, hogy a köztük lévő viszony arra az időszakra korlátozódik, amíg az egyik, nem az újságíró, a rivaldafényben van. Amikor kilép onnan, nem zavarjuk. Legnagyobb szerencsétlenségére, Ganxta éppen a mellettünk levő sörpadra telepedett le ifjú barátaival, így nehéz lett volna nem megkérdezni tőle, hogy - pafés szólással élve - mijafasz volt ez. Gyanítom, nagyon idiótáknak tűnhettünk, és ez a mi hibánk, de tényleg, mert a választ az első benyomásához igazította Ganxta, jelesül azt mondta, hogy neki ehhez semmi köze, a szervező döntött így, ő csak egy sittes izé zenész vagymi, teszi a dolgát, a többivel meg nem törődik. Még ezt is készséggel elhisszük, de akkor a szervező is közelít a mi szellemi magaságunkhoz, mert egyszerűen hülyét csinált a pártfogoltjából azzal, hogy  iszonyúbazifontos zenészt próbált csinálni belőle, akit csak úgy nem lehet megközelíteni... Mondom, mindezt a sorban 3. színpadon, nem a nagyon... Szasza sokkal jobb fej volt előző nap (Zorall), eszébe nem jutott emberfalat húzni a színpad köré. Kit hová vezet az útja. Van olyan tücsök, amelyik a budiban ciripel, s van a másik, amelyik a színpadon.

Mindegy is. A továbbiakban nagy érdeklődéssel vártuk az est külföldi sztárfellépőjét, a Foreign Beggarst Live-t. Na, kérem, akinek az volt a szíve vágya, hogy a belső szervei leszakadjanak a basszustól, annak tegnap eljött a kánaán. Mi kissé távolabb menekültünk, mert más terveink vannak, beleértve a szervdonorságot is. Őszinte leszek: én még életemben nem hallottam erről a bandáról. Túl sokat nem is fogok ezen túl sem foglalkozni a témával, mert egyszerűen nem éri el az ingerküszöbömet ez a fajta monotónia, amelyet sűrűn meg-megszakítanak a fuckyeah és a jump felkiáltások. Mondta is valaki, hogy bakker, az emberek TUDJÁK A SZÖVEGET!!!, mire annyit tettünk hozzá, hogy azért nem annyira bonyolult az a szövegkönyv, nagyjából másfél perc alatt be lehet biflázni, csak a sorrendre kell ügyelni. Nyilván nem mindegy, hogy a jump előtt vagy után van fuck...

A vendég urak egyébként elismerően szóltak a magyar tengerről, szerintük fucking szép hely a Balaton, és ebben az volt a jó, hogy nem is kellett döngetnünk a mellünket a büszkeségtől, már amúgy is eléggé rezgett az...

A legkirályabb buli azonban mégis a Brains-koncert volt, és nem csak azért, mert a tudósítónak éjfélkor beköszönt a születésnapja, hanem azért is, mert érezhetően ez volt az első koncert, ami fullra beterítette emberekkel a nagyszínpad előtti teret, és mindenki, de mindenki táncolt, bulizott, élt.

Lehet ezt  méltósággal és szereptévesztés nélkül is csinálni. Ennyi.

* Azt, hogy a Rudimentalra nem engedték be a fotósokat, a biztonsági szolgálat egyik embere cseszte el állítólag.

 Fotógaléria itt!

 


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek