FEZEN 2023: Átmentünk a szivárvány alatt – és a múlt században találtuk magunkat

2023/07/31  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Idén egy napot töltöttünk a 26. FEZEN fesztiválon, ami ahhoz kevés, hogy egy komplett képet nyújtsunk a rendezvényről, ahhoz viszont pont elegendő, hogy magabiztosan kijelenthessük: még mindig az egyik legélhetőbb fesztivál a hazai piacon!

FEZEN

Habár az idén egy kicsit átalakult a helyszín, csökkent a színpadok száma, így a sajnos a fellépőké is, cserébe viszont jóval szellősebb volt a tömegben való közlekedés. A Harman nagyszínpad napi 3 fellépővel üzemelt, ráadásul zömében hazai sztárok adtak ott koncertet, ami egy kicsit elszomorítja a fanatikus FEZEN-re járó közönséget, de így is kiváló hangulatú bulikban lehetett része a kilátogatóknak.

Fotó: FEZEN Fesztivál Facebook

Az utolsó napi felhozatal elég kontrasztosra sikerült. Volt itt kemény rock és nosztalgia is bőven. Amíg a nagyszínpadon két húzónév a Hammerfall és a Helloween elégítette ki az ősfezenesek rock-éhségét, addig a sátorban a Kozmix, a Village People és az elmaradhatatlan Korda György Balázs Klári páros aratott elsőprő sikert.

Szégyen ide, szégyen oda, én bizony felültem a nosztalgia vonatra, ami úgy hasított, hogy időm se volt leszállni, így részemről a szombat estét egyértelműen a Fehérvár színpad nyerte!

Fotó: FEZEN Fesztivál Facebook

Igaz, a délutáni kezdés még acélosan indult a Cro-Mags-nak köszönhetően, majd a hazai fesztiválozók kedvenc zenekara a Fish! szedte darabokra az addigra már szépen megtelt sártrat, utánuk pedig a 90-es évek abszolut sztár duója a Kozmix tartott kardió órát a régi nagy slágereiket felhasználva. Még mindig egy kicsit fura és egyben hátborzongató, hogy ezek a dalok a mai napig megmozgatják a teljes korosztályt, beleértve persze engem is. Ennél még megdöbbentőbb volt a Village People produkciója alatti őrjöngés. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen jellegű fesztiválon bármi létjogosultsága lenne ennek a csapatnak, így kikerekedett szemekkel figyeltem a körülöttem önfeledten bulizó és hangosan éneklő fiatalokat és idősebbeket egyaránt, akiket egy percig sem zavart a néha leginkább egy Chippendale-showra hasonlító produkció.

Az este megkoronázásaként érkezett a király és a királynő, azaz Korda György és Balázs Klári, akik ezúttal élő zenekari kísérettel és táncosokkal is készültek a fellépésre. A felvezetőként szerződtetett Csonka András a maga nyughatatlan módján tökéletesen feltüzelte a közönséget, de Gyuri bácsiék is hozták a megszokott formájukat. Szinte hihetetlen, hogy valaki 84 évesen is képes igazán szórakoztató produkcióval felállni a színpadra, ráadásul élőben énekelt, és még a humorát is megcsillogtatta, ami külön színfoltja volt a bulinak. A vegyes korcsoportba tartozó hallgatóság az összes dalukat üvöltve énekelte, zengett az egész sátor, ami újabb bizonyíték arra nézve, hogy a magyar közönség bármilyen zenére képes bulizni, ha igazán elengedi magát.

Mindeközben persze a nagyszínpadnál is szép tömeg gyűlt össze a Hammerfall és a Helloween koncertjén, de mivel ezeken én csak néhány percet töltöttem, azt gondolom, nem én vagyok az autentikus személy a kielemzésükre. A képek alapján úgy tűnik mindkét buli sikerrel zárult.

Fotó: FEZEN Fesztivál Facebook Mindenképpen említést érdemel, hogy a fesztiválon alkalmazott egységes italárak még mindig barátinak mondhatók, és az ételekért sem kellett egy havi fizetést bedobni, úgyhogy bátran kijelenthetjük, hogy hazai viszonylatban a nagyobb fesztiválok pénztárcakímélő versenyében mindenképpen aranyérmes a FEZEN! Reméljük ez a jövőben is így marad, és akkor folyamatos telt házzal kell majd számolnia szervezőknek.

Mi továbbra is imádjuk, szóval biztosra vehető, hogy jövőre is vissza fogunk térni! Köszi FEZEN! :)

FEZEN, fesztivál, 26, koncert, Székesfehérvár, Fish!, Cro-Mags, Village People, Kozmix, Korda György, Balázs Klári, Hammerfall, Helloween

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek