Folkrock, garázspunk és indie nagyágyú is érkezik az idei Bánkitó Fesztiválra

2020/01/27  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Hazánk "legnagyobb kisfesztiválja" 2020-ban is szeretettel és érdekes programokkal várja a festői szépségű Bánki-tóhoz érkező vendégeket július 8-12. között. Az idei fellépők közt minden bizonnyal a kanadai Wolf Parade visszatérése lesz az esemény csúcspontja, de lesznek még megtekintésre ajánlott hazai és külföldi zenekarok/előadók egyaránt.

Bánkitó Fesztivál

A Bánkitó Fesztivál egyik legnagyobb előnye, hogy nem túl nagy, ami lehetővé teszi, hogy családias hangulatú környezetben bulizhassunk pár napon át. Ráadásul köztudott, hogy kicsit más szemszögből nézve állítják össze a programokat, így akinek fontos a környezettudatosság, a kortárs képzőművészet vagy a színház, a nagyvilágban folyó változások megértése, netán a politika, az biztos, hogy a zenei programok nélkül sem fog unatkozni.

A fesztivál idei jelmondata nagyon beszédes, és aktuális:
NE HÁTRA NYILAZZ, HANEM ELŐRE!

És hogy ez mit is takar, arról a szervezők rövid összefoglalóját idézzük:

"A 2020-as Bánkitón bedobunk egy hungarovitamint és hungaroterápiába fogunk, hogy közösen megfejtsük, mi teszi a magyart. Hogy itt született, itt él, beszéli a nyelvet, vagy, hogy magyarnak vallja magát. Felmérjük a talpunktól a fejünk búbjáig, aztán Bánk lankáin innen és túl, ahol a fehérlófia túrórudit majszol, a busók pedig a Compóban pacsiznak a hétfejű sárkánnyal, hogy mit takar a piros-fehér-zöld.

Úgy fogjuk magyarnak gondolni magunkat, ahogy nekünk tetszik, és nem úgy, ahogy másoknak épp kapóra jön. Mindeközben tudjuk, hogy ez mindenkinek mást jelent az életében – van, akinek mindent, és van, akinek semmit. Nem pirulunk el egy kokárda látványától, mert szerintünk nincs abban semmi zavarba ejtő. Ezek a történetek a mi történeteink. És mi szeretnénk őket elmesélni.

Hallgass bele azokba a beszélgetésekbe, amik túlmutatnak a megszokott vitákon. Nézz meg egy filmet a szabadban, ami úgy beszél rólad és a körülötted lévő világról, ahogy még sose gondoltál rá. Ülj be a színházba és figyeld, ahogy részévé válsz a játéknak, és valósággá válik az előadás! Sétálj a parton és heveredj le a fűbe, vagy ugorj be a vízbe, és lazíts a fák árnyékában. Csárdásozz technóra, bulizz hajnalig a legjobb bel- és külföldi zenészekkel, másnap pedig kezdd elölről."

Máris mutatjuk, hogy milyen koncerteken lehet majd elereszteni magunkat:

COUCOU CHLOE neve és zsibbasztó hip hop / electro-pop zenéje egyre többek számára lehet ismerős 2020-ra. A virágzó NUXXE kiadó egyik alapítójának hírnevét nem csak a gyakran káoszba torkolló fellépései öregbítik, a divatvilág egyik friss zenei múzsájaként is egyre többen emlegetik. Zenei közreműködője volt többek között Rihanna Fenty x Puma show-jának és Altuzarra divatbemutatójának is.

Kevin Morby nevét korábban a Woods és a The Babies zenekarból lehetett ismerni, azonban az elmúlt 6 évben megjelent 5 fantasztikus szólólemeze az évtized egyik legfontosabb dalszerzőjévé tette. A 2016-os Singing Saw c. albuma kapcsán a Pitchfork egyenesen Bob Dylan-hez, vagy Leonard Cohen-hez hasonlította az akkor húszas évei végén járó előadót. Különlegesen izgalmas élmény lesz Kevin Morby-t elcsípni az Északi Színpadon, kevés zene passzol jobban a tábor éjjeli hangulatához, mikor a köd és a színpadi füst miatt misztikussá válik a rét. Sosem játszott még a Bánkitó headlinereként hasonló stílusú előadó, végre ez a pillanat is eljön július 11-én.

A nemzetközi garázspunk / psychpop reneszánsz egyértelműen meghatározó zenekara a folyamatosan aktívan dolgozó John Dwyer vezette Oh Sees, akik 2006 óta 19 lemezt adtak ki. Nem siették el, de július 9-én a zenekar végre először ellátogat hazánkba is.

A legendás, kanadai Wolf Parade, a kétezres évek egyik kiemelkedően sikeres, kultikus indie zenekara július 9-én lép majd fel az Északi Színpadon.A csapat épp a napokban dobta fel vadi új klipjét a tyúbra, ami egy kissé szürreálisra sikeredett, de mindenképpen szerethető. Ez a dal egyben a Thin Mind című ötödik stúdióalbumuk beharangozója is, ami január 24-én került a boltok polcaira, és összesen 10 dalt tartalmaz. A lemez érdekessége, hogy a többek közt basszeron is játszó Dante DeCaro 2018-ban megvált a csapattól, így az új anyag felvételekor már csak az alapító hármas (Spencer Krug, Dan Boeckner, Arlen Thompson) vonult stúdióba.

Természetesen a külföldi sztárok mellett hazai ínyecségek is felvonulnak majd a színpadokon. Biztos fellépőként köszönthetjük az Analog Balaton, a Mayberian Sanskülotts, a Slow Willage, a Meteo, Perrin, és Hegyi Dóri Ohnody névre hallgató szólóját, valamint elektronikus zene tekintetében jelen lesz a Polldarier, a Fodor Máriusz által életre keltett Superflake, és az élőben soha fel nem lépő Baba Aziz, aki itt is csupán egy dj set erejéig érhető utol.

A fesztivál programjairól részletesen itt találtok információkat: Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál, fesztivál, koncert, 2020, Bánk, Wolf Parade, Oh Sees, Kevin Morby, Coucou Chloe, színház, zene, kulturális program

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek