Hermione a Művészetek Völgyében

2021/06/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Szám szerint 1869 programmal várja az érdeklődőket a 30 éves Művészetek Völgye július 23-tól augusztus 1-ig.

Hermione a Művészetek Völgyében

A pandémia miatt tavaly a fesztivál helyett csak völgyhétvégéket tarthattak (az egyik hétvégén mi is ott voltunk), idén viszont teljes gőzzel és számos újdonsággal várják az érdeklődőket.

 Az idei év az újra nyitás öröme mellett az emlékezésről, ünneplésről is szól. Harmincadik alkalommal valósul meg a Művészetek Völgye, a jubileum alkalmából, különböző helyszíneken, minden korábbi fesztiválévből újra műsorra kerül egy-egy népszerű program. Az 1989-es Művészeti Napoktól indulva a látogatók belekóstolhatnak az előző fesztivál évek egyedi légkörébe többek között Galkó Balázs, Hobo, Bérczes László vagy Szőke András segítségével.

Idén először nyit saját udvart Vecsei H. Miklós és a POKET közösség, irodalmi és zenés programokat terveznek és együtt alkotásra hívják a fesztiválozókat. Szintén új helyszínt indít a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Petőfi Udvarban lesz kortárs és klasszikus irodalom, koncertek, kiállítás, kertmozi és mese is. Kapolcs új főterére költözik a kézműves vásár és a Nemzeti Filmintézet. Minden este a 120 éves magyar film kínálatából vetítenek régi és új alkotásokat a Hello Wood által épített Pajta Mozgó filmszínházban, a felújított MűvészVölgy Kúria pedig a Filmarchívum otthona lesz. A Kapolcson egész évben működő, de első Völgyező Kalapos Kertbe a MANK Artporta költözik be kortárs kiállításokkal, színházzal, képzőművészeti workshopokkal. Műgyűjtés másként művészeti kalandjátékuk keretein belül további helyszíneken is izgalmas kortárs művészeti alkotásokat rejtenek el. Az Analóg Udvarban a fotózás alapjaival ismerkedhetnek az érdeklődők, alkotásaikból instant kiállítás nyílik. Egy napra az Operaház is a Völgybe érkezik, kamionon hozzák el Donizetti vígoperáját, a Szerelmi bájitalt. Új játékteret nyit kosaras körhintával, népi ügyességi játékokkal a Hagyományok Háza. Visszatér a Művészetek Völgye programjába a Klastrom, az ikonikus templomrom fényfestészeti alkotásokkal minden este egyedi hangulatot kap.

Hobo klubja Vigántpetendre költözik; a 75 éves előadóművésznek július 28-án a fő könnyűzenei helyszínen, a kapolcsi Panoráma Színpadon is lesz koncertje, ahol többek között az Erik Sumo  Band, a 30Y, a Csaknekedkislány, a Bohemian betyars, a Budapest Bár és az Irie Maffia lesz látható és hallható. Visszatér Kapolcsra a 25 éves Fonó, amelynek udvarában mások mellett Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Dresch Quartet és Palya Bea is lesz. Szintén 30 éves a Quimby, ez alkalomból Plusz-Mínusz koncertjükkel állnak a Panoráma Színpadra.

A Cirque du Tókertben lesz látható az Óbudai Danubia Zenekar és Janklovics Péter közös előadása, a Zenegyűlölő 2.0, és itt állnak színpadra a kortárs tánc és az újcirkusz legjobbjai. My Land című produkcióját hozza a Recirquel.

A kapolcsi és a vigántpetendi templom is várja a klasszikus zene kedvelőit, előbbiben koncertezik az Amadinda Ütőegyüttes, a Talamba, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Snétberger Központ. Utóbbiban a Papageno Klasszik ebéd után izgalmas előadásokat, kora esténként változatos kamarakoncerteket kínál.

S hogy miként kerül a sztoriba Hermione? Mutatjuk.

A terveink szerint mi június 29-én,csütörtökön toppanánk be a fesztiválra, és a Művészetek Völgye csaknem százoldalas műsorfüzetét átböngészve, a következő tervet készítettük:

15.00 HOBOLÓGIA: A zene helyzetének alakulása a 60-as évek óta / Hobo Klub/ Vigátpetend

15.00 Horváth János Antal: Kicsi / Színház Színpad/ Vigátpetend

16.00 Ma Chanson lemezbemutató koncert / Kaláka udvar, Kapolcs

16.00 Legedás filmdalok – Hegyi György könnyűzene-történeti sorozata / Kőbánya udvara / Kapolcs

17.30 Zenés versimpró (Lackfi, Gryllus) / Kaláka udvar, Kapolcs

18.00 Csorba Lóci önálló estje / Kalapos udvar / Kapolcs

18.00 Pilinszky 100 (Pátkai Rozina)/ Petőfi udvar / Kapolcs

20.00 Makám koncert / Kaláka udvar/ Kapolcs

20.00 Reklámfilm-blokk (archívum) / Pajta Mozgó / Kapolcs

20.30. Budapest Bár / Panoráma színpad/ Kapolcs

20.30. Zuboly / Fonó / Vigátpetend

22.30. Müller Péter Sziámi and Friends / Petendi pajta / Vigátpetend

23.00 Bohemian Betyars/ Panoráma színpad/ Kapolcs

23.00. Los Orangutanes / Fonó/ Vigátpetend

Szerintetek mekkora az esély arra, hogy a kiszemelt programok legalább felét abszolváljuk? Ha nem szerezzük meg Hermione időnyerőjét, nagyjából semmi... Mert akkor még nem számoltuk bele Cili néni kocsmáját, a váratlan találkozásokat és a spontán kialakult baráti fröccsözéseket programokat... És ez csak egy nap, annak is csak egy kis része. Respect annak,aki a fesztivál teljes idejében jelen lesz, de még nagyobb respect azoknak, akik mindezt összerakták.

Egyébként a kerek évforduló jegyében festmény is készült (nyitóképünkön): Debreczeny Zoltán képére licitálni lehet a kapcsolódó közösség esemény oldalán. A befolyt összegből a kapolcsi buszmegállót újítják fel – ami ott látható, a festmény bal alsó sarkában :)

P.S. A fesztivál sajtóeseménye az Eiffel Műhelyházban volt. A helyszínről megírtuk mi is, hogy a Magyar Állami Operaház a Kőbányai úton, az egykori MÁV Északi Járműjavító területén az elmúlt években több mint 24 ezer négyzetméteren készítette elő, tervezte meg és alakította ki új multifunkcionális komplexumát, amelyben jelmez- és díszletraktárai, 11 gyártóműhelye, próba- és színházterme, zenekari hangstúdiója, valamint oktatási és rekreációs létesítményei is helyet kapnak, de például a több mint 400 fő befogadására alkalmas  Bánffy-teremben előadások is lesznek. És persze befért a csarnokba egy 1912-es évjáratú, 327-es szériájú gőzös – étkezőkocsistul. Ha teljesen elkészül, a komplexum mind funkciójában, mind látványában lenyűgöző lesz. Lennénk Északi Járműjavító, ha kettővel életünk alkonya után (2009-ben zárták be) így támadhatunk fel... Egy pár képet betettünk a galériába.

 

Művészetek Völgye, fesztivál, Kapolcs

Képtár

  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88136
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88137
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88138
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88139
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88140
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88141
  • Hermione a Művészetek Völgyében kép 88142
 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek