Húsz ország zenészei ingyen koncerteznek Balatonbogláron

2018/07/12  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Mások mellett Ras Muhamad, Heida Björg, a Banda Zeitun, Ibrahima Cissokho, a Rembetiko, Bilal Karaman, Akash Bhatt és a Vrelo is koncertet ad a Babel Sound Fesztiválon. A világzenei eseményt július 16-tól 22-ig rendezik meg a balatonboglári Platán Strandon.

Fotó: Lovepie photography/ Babel Sound FB

Idén mintegy húsz ország zenészei hozzák el tradicionális vagy a modern kor lenyomatát is magában hordozó muzsikájukat a Babel Sound Fesztiválra.

A fesztivál egyik kiemelt fellépője az indonéz reggae nagykövete, Ras Muhamad, aki azzal vált világhírűvé, hogy elsőként ötvözte az indonéz zenét a jamaicai, rasztafári kultúrával. Muhamad tavaly a Sziget fesztiválon adott koncertet, idén először látogat a Babel Soundra.

A világzene sokszínűségét hozza el a Marokkóban élő, de izlandi származású Heida Björg, akinek Párizsban működik a zenekara, zenéje ugyanakkor balkáni hatásokkal is telitűzdelt.

Visszatér a fesztiválra a szicíliai, katalán és andalúz zenészek találkozásából született Banda Zeitun, amely a Földközi-tenger két partja között a zene eszközeivel teremt kapcsolatot a szicíliai pásztorok, földművesek, kocsisok zenei hagyományát elektronikával és dzsesszel ötvözve.

Jön a Babel Soundra a szenegáli Ibrahima Cissokho, aki egy énekmondó (griot) család sarjaként született, de a felmenőktől tanultakat előszeretettel fűszerezi blues-zal, dzsesszel és klasszikus zenei hatásokkal.

A görög rembeticót a Rembetiko együttes, a török dzsesszt a gitáros Bilal Karaman és zenekara, az indiai tablajátékot Akash Bhatt prezentálja, és színpadra lépnek a szerb Vrelo zenekar energikus hölgyei is.

Magyarország képviseletében a hipnotikus, pszichedelikus folkrockot játszó Meszecsinka, az Alpár Balázs által vezetett Fugato Orchestra, a mongol-orosz-magyar zenei uniót alkotó DzsinnKalaDzsi vagy a flamenco zenét és táncot népszerűsítő Maria Keck ad koncertet, rajtuk kívül idén is a nagy számban meghívott spanyolajkú zenészek adják meg a fesztivál alaphangját.

Napközben a tóparton hat nemzet interaktív sátrában kulturális tapasztalatcserére is lehetőség van: idén Portugália, Törökország, India, Indonézia, Olaszország és Marokkó költözik ki a Platán strandra. Az olaszoknál tésztagyúrásra, borkóstolásra, újrahasznosított anyagokból hangszer készítésére, az indonézoknál a gamelán zene és a jávai hangszerek megismerésére, az indiai sátorban a bhangra táncok, a szári, jóga tanulmányozására van lehetőség. A portugáloktól a különleges csempetechnikát, a törököktől a nemezelést, a hennafestést lehet kipróbálni, illetve a tradicionális török fúvós hangszert, a neyt. A gyerekek batikolhatnak, origamival és karigimivel foglalkozhatnak, báb- és meseelőadást nézhetnek.

Újdonság a Zeneélmény helyszín: reggel zenészeknek szóló speciális lazító tornával indul a nap, ahol a hangszerhasználat miatt felgyülemlett feszültséget lehet feloldani. A külföldi zenészek egy-egy magyar népdalt, hangszeres dallamot tanulhatnak meg, majd értelmezhetik újra este.

A fesztivál és valamennyi program ingyenes!

Ras Muhamad, Heida Björg, Banda Zeitun, Ibrahima Cissokho, Rembetiko, Bilal Karaman, Akash Bhatt, Vrelo, Babel Sound Fesztivál, világzene, Balatonboglár, Platán Strand

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek