Lemondták az első nagy zenei fesztivált – Miamiban

2020/03/07  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A háromnapos EDM fesztivált először határozatlan időre felfüggesztették, majd törölték. Vajon mások, mint például az SXSW, a Coachella és a Stagecoach megteszik ugyanezt? – teszi fel a kérdést a vice.com újságírója.

Fotó: edm.com

A portál értesülése szerint a Miami Ultra Music Festival szervezése, amelyet eredetileg március 20–22-re terveztek, nem folytatódik a koronavírus (a COVID-19) terjedése miatt. A háromnapos EDM fesztivál – amely 2019-ben körülbelül 170 000 résztvevővel dicsekedett – több mint 100 ország rajongóját várakoztatja.

A cikk megjelenéséhez képest már van végleges infó  a fesztivál honlapjáról – az eseményt 2021-re halasztották. Később érkezett a hír, hogy az SXSW-t is törölték.

Az Ultra – amelynek fellépőlistáján olyan nevek szerepeltek, mint Flume, a The Chainsmokers, Major Lazer, David Guetta, Martin Garrix és más EDM nagyágyúk –  az első olyan jelentős zenei fesztivál, amely a koronavírusos félelmek miatt elmarad, törlés az utóbbi 21 évben egyszer sem fordult elő. Sokan kritizálják a döntést, legfőképpen azok, akik már Miamiban tartózkodnak, és össze akarták kötni az Ultrát a Miami Music Week-kel, amelyet még nem töröltek.

A vice.com szerint a közelgő fesztiválszezon bazi nagy bulijai sorában az Ultra jelezheti a "nulladik beteget". Számos zenész már lemondta az ázsiai turnéit és a nagyfesztiválokon is megtörténtek az első fellépéstörlések. Az idei Coachella headlinerei: Rage Against the Machine, Travis Scott és Frank Ocean. Az áprilisi fesztivál szervezése jelenleg a megszokott ütemben zajlik, de zavar keletkezhet az Erőben, ha csak egy előadó is kiesik. Mint ahogy az megtörtént a Lollapalooza Kolumbia-val 2016-ban – Rihanna a zikavírust-járvány miatt lemondta a koncertjét, s végül az egész fesztivál elmaradt. A félelem kétoldali: ha a zenészek fel is lépnek, a fesztivállátogatók még dönthetnek úgy, hogy inkább otthon maradnak.

A Rolling Stone magazin is feltette a kérdést az Ultra kapcsán, hogy a koronavírus hogyan befolyásolhatja a közelgő fesztiválszezont, a bölcs válasz az volt, hogy kicsit korai lenne megmondani...

A vice.com kissé borúlátó véleménye szerint a fesztivál egy olyan esemény, amelyen az emberek több napig táboroznak, későig fenn maradnak, buliznak, nem zuhanyoznak – tökéletesen előkészítik a vírus terjedését. 2016-ban a brit kormány figyelmeztetett, hogy a zenei fesztiválok "ideális táptalajai" a betegségek terjedésének. Húsz éve fesztiválozunk, de még egyszer sem tapasztaltunk járványos megbetegedést, ha a jól ismert "Sziget-betegséget" (kimerültség+por= felsőlégúti megbetegedések és hullafáradtság) nem tekintjük annak...

Őszintén bízunk abban, hogy a szervezést tekintve erősen finisben lévő fesztiváljainkat mind megtartják, és egy-egy fellépő távollététől eltekintve (max.), változatlan line-uppal.

És hogy valami jó fesztiválos hírrel zárjuk cikkünket, március 3-án, a londoni Royal Garden Hotelben tartott AGF Awards díjátadón idén már a második, zöld tevékenységét méltató nemzetközi elismerését zsebelhette be a Sziget. (A hollandiai Groningenben, a  „Greener Festival Awards" díjkiosztóján a környezetvédelem terén „elkötelezett" fesztiválnak járó díjat kapta. ) Most a "Greener Innovations" elismeréssel gazdagodott a  fesztivál, mégpedig azért, mert a tavalyi fesztivál idején, a fenntartható táplálkozást népszerűsítő étkezőblokkban, a Mama Earth Eatery-ben olyan ételeket lehetett kapni, melyek előállítása alacsony CO2 kibocsátással járt, az innen származó ételmaradék, lebomló műanyagból készült evőeszközök és tányérok pedig helyben feldolgozásra kerültek egy mobil komposztáló-berendezés segítségével. Az így elkészült humuszt az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják, ezzel is erősítve a helyi fenntarthatósági törekvéseiket. (A helyszínen még egy „látványlabor" is működött, ahol a komposztálás folyamatát ismerhették meg az érdeklődők.) Gratula!

 

 

Miami Ultra Music Festival, USA, koronavírus, járvány

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek