Ma elrajtol a Veszprém Blues Fesztivál

2023/04/13  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Ahogy arról már hírt adtunk, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.

Egy meglepetés fellépő kivételével teljes a Veszprém Blues Fesztivál programja

A régió eddigi legnagyobb blues fesztiválján világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják egymást a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadai, az első nevekről itt írtunk.

Mellettük a blues szcéna több meghatározó képviselője is fellép Veszprémben.

Mára négy ikonikus gospel album és több konceptalbum az eredménye Michelle David gospeldíva és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

Számos mérvadó kritikus szerint a hatvanas évek nagy ikonjai óta Ian Siegal a leglenyűgözőbb blues előadók egyike: úgy veszi át a színpad irányítását, ahogyan a ma élő művészek közül nagyon kevesen. A több mint negyedszázados, több mint ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok.

A kultikus görög Blues Wire 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, ugyanis a zenekar hazánkban adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be a nemzetközi karrierjük, és jutottak el Európa egyre nagyobb színpadaira. “A Blues Wire Európa legjobb blues zenekara, és azt érdemlik, hogy szélesebb közönség ismerje meg őket” – mondta róluk Katie Webster boogie-woogie zongorista ikon.

Raphael Wressnig orgonista - akit kiemelkedő blues, soul és jazz játéka nyomán a Downbeat többször is választott már az Év Orgonistájának - The Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a jazz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekar magja pedig nem más, mint az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro. Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek a zenéjében. A Black Keys alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Ripoff Raskolnikov lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai blues-os, folkos, americana stílusú dalszerző-előadó színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, de a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről is.

Az európai blues élet kiemelkedő képviselői közül a The Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, Rawhide is fellép a négy nap során, de beköszön az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is.

A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a The Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry és Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép.

A fesztivál igazán nagy, magyar vonatkozású meglepetését a végére hagytuk:

 

 

Részletes programbontás itt.

 

 

Veszprém Blues Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek