Morognak a rockerek DJ BoBo és Pitbull miatt – a FEZEN főszervezője nyílt üzenetben válaszolt

2018/05/07  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Pár nappal ezelőtt véglegessé vált az idei FEZEN fesztivál külföldi fellépőinek névsora, és bár az Anthrax helyét egy hasonlóan kemény csapat, az Accept vette át, a nem sokkal előtte bejelentett Pitbull és az utána érkező DJ Bobo kicsapta a biztosítékot.

Pitbull vs. Accept

Rosszul viselik a metál-rajongók, hogy kedvenc fesztiváljuk – ami a köztudatban a rockerek szentélyeként vált ismertté – évről évre egyre több langyos popzenében utazó, nem pont frissen felfedezett sztárokkal erősíti a nemzetközi felhozatalt. Már a levakarhatatlannak tűnő Prodigy bejelentésekor is lefele görbült az arcukon a mosoly, aztán Pitbull kapcsán már teljesen le is olvadt, de az utolsóként érkező DJ Bobo-nál robbant a bomba, elindultak a kommentelések a posztok alatt. Van, aki némi humorral veszi tudomásul, hogy változnak az idők, és akad, aki az összes felhalmozódott dühét a szervezőkön tölti ki.

Bár a zenei ízlésen legalább annyira értelmetlen vitatkozi, mint a pacalon, azért szerintem van némi igazság a fesztiválozók hozzászólásaiban. A szervezők elmondása szerint most is egyenlő arányban oszlik el a keményebb és a lágyabb műfaj – de ez így van már a kezdetek óta. Nem állítom, hogy nincs igazuk, habár én a kezdeteknél még nem voltam jelen, azonban tény, hogy szemmel láthatóan ők is megpróbálják meglovagolni a retróőrületet, és az utóbbi időben ehhez alakítják a fellépők listáját is.

Persze, kívülállóként könnyű beszólni, hogy miért nem az én kedvenc zenekaromat vagy előadómat hívták meg, azért néha nem árt elgondolkodni azon, hogy milyen anyagi és egyéb befolyásoló tényezők nehezítik a szervezők munkáját. És bár az idén én is sokat fanyalogtam a hazai fesztiválok sztárfellépőinek névsorát látva, a végére mindig kiderül, hogy akkor is jó ilyen helyekre járni, ha most épp nem az én kedvenceimet dobta a gép. Azt gondolom, hogyha tiszta fejjel olvassátok a FEZEN főszervezőjének mondatait, akkor el tudjátok fogadni, hogy színesedik a fesztivál.

Nem kell egyetérteni, de hagyjuk meg egymásnak az esélyt a szórakozásra! Legyen béke! :)

"Nem szokásom megmondónak lenni, de ez most így kikívánkozott...

Drága Barátaim!
Sokáig gondolkoztam, hogy írjak-e bármit a „miért kellett idehívni >ezt<” témában, aztán rájöttem, hogy pontosan erre való a közösségi média, hogy mindenkinek lehessen és releváns legyen a véleménye. Így az enyém is, ha már érintett vagyok. Nos, a FEZEN soha, hangsúlyozom SOHA nem volt színtiszta rock-metál fesztivál. Mondjátok itt nekem, hogy a kezdetekkor mi volt, stb. Melyikőtök volt ott ’97-ben a 2 „rock” nagyágyú koncertjén? Az egyik a Takáts Tomi volt, a másik a Kispál. Vérmetál mindkettő, igaz?
A FEZEN mindenben 50/50. 50% rock/metal, 50% pop/alter. 50%-ban fehérvári – városi fesztivál és 50%-ban szól az ország többi részének és a határon-túliaknak. 50%-ban kicsit öreges és 50%-ban szól a fiatalabbaknak. Ez mindig is így volt. 2012-ben volt egy év, amikor az összes nagyszínpados külföldi zenekar a metál műfajból került ki (Machine Head, Testament, stb.). Nyilván sokan akkor találtatok ránk, aminek természetesen nagyon örülünk és nagyon hálásak is vagyunk érte, hiszen számunkra, számomra is prior a rockzene. DE! Egyrészt ízlésről nem vitatkozunk, másrészt miért is kellene valakire azért rossz szemmel nézni, mert nem abban a műfajban utazik, mint Te?! Hozzáteszem, abban az évben is volt pl. Al Di Meola, Chicane, Nick Warren, stb…
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy NEM KÖTELEZŐ megnézni a neked nem tetsző programokat! Hogy Téged az is zavar, hogy egy más műfajt kedvelő ember is van a fesztiválon? Egy fesztiválnak pontosan az a lényege, hogy sokféle ember, sokféle ízléssel remekül megfér egymás mellett. Ha nem tetszik a másféle zene, akkor nem nézed meg. Ha éppen a nagyszínpados rock program nem jön be, akkor bemész a kifejezetten a metálosoknak fenntartott csarnokba és, ha ott sem tetszik a program, akkor beülsz a kocsmába, amíg lesz olyan, ami neked is tetszik.
DE, álszentek se legyünk! Tavaly, az Offspring közönség kb. 80%-át láttam Scooter-en. Akkor azok mind cikik voltak? Ne máááár… Én pl. világ életemben rühelltem a Scooter-t, de mindent lehet arra a bulira mondani, csak azt nem, hogy rossz volt.
Őszintén hálás vagyok, hogy ennyire a szívén viseli néhány ortodox FEZEN-es a fesztivál sorsát, de higgyétek el: a FEZEN-en mindig lesz rockzene, legalább 50%-ban, ahogy fent is írtuk. Nem, nem árulunk el senkit. Sem a poppert, sem a rockert. Nem, nem kurvulunk el, csak szórakoztatunk, és továbbra sem akarjuk megmondani, hogy te kit szeress és kit ne. Ha valakinek nem vagyunk elég „trúk”, akkor tényleg a Rockmaraton a megoldás – mi is szeretjük, van közös bérletünk is Zoliékkal! DE ott aztán nem ér szipogni, ha a két kedvenc rockbandád egyidőben játszik!
Amúgy, akkor is nálunk van ez a nemzetközi rock-metál felhozatal, ha fel is hígultunk és árulók lettünk: Helloween (Pumpkins United tour), Epica, Metal Allegiance, Dragonforce, Richie Kotzen, Fozzy, Mr. Big, Accept, Ministry, Enter:Shikari, Korpiklaani és persze a Magyarok: Tankcsapda – Lukács 50, Road, Lord, Mobil Mánia, Depresszió, Leander Kills, stb. Azért ez ne legyen már kevés!
Egyébiránt a rendezvényszervezés teljesen olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Mindenki IS. Mindenféle építő kritikát szívesen fogadunk és senkit nem tiltunk le azért, mert más a véleménye – hiszünk abban, hogy ez természetes dolog, miért is kéne mindig egyetérteni? De! Annyit azért hadd kérjek, hogy tessék kicsit gondolkozni kérdés és vélemény előtt. Szerintem jót tesz!
Uff.

Kovács Tóni "

FEZEN Fesztivál, Pitbull, DJ BoBo, Prodigy

 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek